Η Moody’s υποβάθμισε 11 ευρωπαϊκές τράπεζες

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε την Παρασκευή τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα πέντε ολλανδικών τραπεζών, ανάμεσά τους οι Rabobank, ING και ABN AMRO.

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε την Παρασκευή τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα πέντε ολλανδικών τραπεζών, ανάμεσά τους οι Rabobank, ING και ABN AMRO.

Για τέσσερις τράπεζες η πιστοληπτική ικανότητα μειώθηκε κατά δύο βαθμίδες: στην Aa2 για τη Rabobank, στην A2 για την ING Bank, στην A2 για την ABN AMRO και στην Baa2 για τη LeasePlan Corporation. Για την SNS Bank η πιστοληπτική της ικανότητα μειώθηκε κατά μία βαθμίδα σε Baa2.

Οι προοπτικές αυτών των τραπεζών είναι σταθερές, εκτός από την ING, που είναι αρνητική, σύμφωνα με τον οίκο Moody’s.

H Moody’s, στην αιτιολόγηση της απόφασής της, αναφέρεται στη συνεχιζόμενη ευρωπαϊκή κρίση χρέους, στο «άνυδρο» τοπίο στην αγορά ακινήτων, καθώς και στην εξάρτηση των συγκεκριμένων τραπεζών από κεφάλαια άλλων τραπεζών.

Υποβάθμιση και άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών

Οι γαλλικές τράπεζες Natixis, Credit Foncier de France και Banque Palatine (όλες θυγατρικές του ομίλου BPCE) υποβαθμίστηκαν κατά μία ή δύο μονάδες, πέφτοντας στη βαθμίδα Α2, στο πλαίσιο μιας «ευρύτερης επισκόπησης των ευρωπαϊκών τραπεζών» σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Στην ίδια κατηγορία έπεσαν και οι δύο τράπεζες από το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο ενώ η ιταλική UniCredit Leasing υποβαθμίστηκε από το Α3 στο Baa2.

Η αναθεώρηση της βαθμολογίας των τραπεζών είχε ξεκινήσει τον Φεβρουάριο εξαιτίας του «δύσκολου περιβάλλοντος λειτουργίας στην Ευρώπη λόγω της παρατεταμένης κρίσης στη ζώνη του ευρώ», όπως αναφέρει ο οίκος.

Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk