Ολλανδία: Πρόγραμμα λιτότητας και εκλογές μέχρι τον Σεπτέμβριο

Να δείξουν «υπευθυνότητα» κάλεσε τους Ολλανδούς βουλευτές ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, καλώντας τους βουλευτές να στηρίξουν μέτρα που θα σταθεροποιήσουν την οικονομία της χώρας, μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης εξαιτίας του ναυαγίου στις συνομιλίες για μέτρα λιτότητας.

Να δείξουν «υπευθυνότητα» κάλεσε τους Ολλανδούς βουλευτές ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, καλώντας τους βουλευτές να στηρίξουν μέτρα που θα σταθεροποιήσουν την οικονομία της χώρας, μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης εξαιτίας του ναυαγίου στις συνομιλίες για μέτρα λιτότητας.

Η Ολλανδία, που βρίσκεται σε σχετικά ευνοϊκή θέση στις αγορές όπως έδειξε και η δημοπρασία ομολόγων της την Τρίτη, πρέπει να παρουσιάσει προσχέδιο του προϋπολογισμού της στις Βρυξέλλες μέχρι το τέλος του Απριλίου -ενώ οι δύο επιλογές για τις πρόωρες εκλογές είναι είτε οι αρχές Ιουνίου είτε οι πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου.

Σε περίπτωση που οι πρόωρες εκλογές κηρυχθούν για την αρχή του Ιουνίου, θεωρείται αρκετά δύσκολο τα πολιτικά κόμματα να καταφέρουν να συμφωνήσουν σε μέτρα που θα ρίχνουν το έλλειμμα στα ευρωπαϊκά όρια του 3% του ΑΕΠ -από το 4,6% που βρίσκεται.

«Στέκομαι στο εδώ ελπίζοντας πως τα κόμματα σε αυτή την αίθουσα είναι προετοιμασμένα να συνεργαστούν με την κυβέρνηση και να κάνουν αυτό που χρειάζεται για να βγάλουν, με υπευθυνότητα, τη χώρα από αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία» είπε χαρακτηριστικά ο Ρούτε μιλώντας την Τρίτη στο Κοινοβούλιο, στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την παραίτηση της κυβέρνησης.

Η Ολλανδία είναι μία από τις τελευταίες τέσσερις χώρες της Ευρωζώνης που αξιολογούνται με ΑΑΑ -και, όσο και εάν η πολιτική κρίση των τελευταίων ημερών αναζωογόνησε την ανησυχία στις αγορές, η δημοπρασία της Τρίτης ήταν εξαιρετικά θετικό σημάδι πως η θέση της δεν έχει αλλάξει σημαντικά.

Η ολλανδική οικονομία, όπως υπογράμμισε από τις Βρυξέλλες ο αξιωματούχος του ΔΝΤ Ζαβιέ Ντεμπρούν, «δεν τελεί υπό πίεση των αγορών», και ως εκ τούτου την συμβούλευσε να μην «περιχαρακωθεί πανικόβλητη».

Δεν είναι ακόμη απολύτως σαφές πώς θα αντιδρούσαν οι ίδιες οι Βρυξέλλες στην περίπτωση που η Ολλανδία δεν παρουσιάσει μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης στο τέλος του Απριλίου, ενδεχόμενο όλο και πιθανότερο, όπως σημειώνει το Reuters.

«Πιστεύουμε πως η ολλανδική κυβέρνηση θα συνεχίσει να αναζητά τα δημοσιονομικά μέτρα που είναι απαραίτητα για την οικονομική σταθερότητα της χώρας» περιορίστηκε να δηλώσει ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν.

Ο ηγέτης του ολλανδικού Εργατικού κόμματος της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι η Ολλανδία θα μπορούσε να στοχεύσει σε ένα έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2013 στο 3,6% του AEΠ, αντί του «σκληρού» 3%, επειδή οι κανόνες της ΕΕ επιτρέπουν εξαιρέσεις και λαμβάνουν υπόψη τους τις μεταρρυθμίσεις.

«Ο στόχος του ελλείμματος του 3% υπάρχει με την προσθήκη ότι δεν χρειάζεται να πληροί κάποιος τις προϋποθέσεις, αν υπάρχουν εξαιρετικές περιστάσεις στην οικονομία» δήλωσε στη συζήτηση στο κοινοβούλιο ο αρχηγός του κόμματος Ντιέντερικ Σάμσον.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk