Στη δίνη της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού βρέθηκαν τα ομόλογα Ιταλίας και Ισπανίας, ενώ σήμερα προστέθηκαν και αυτά της Γαλλίας. Την ίδια ώρα οι ευρωπαίοι ηγέτες και οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών έστελναν μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η βάση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος είναι στερεή και δεν κινδυνεύει από την κρίση χρέους. Μόνη παραφωνία στις συντονισμένες προσπάθειες κατευνασμού των αγορών οι δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών ότι «τα προβλήματα των ευρωπαϊκών χωρών θα πρέπει να επιλυθούν σε εθνικό επίπεδο».
Νωρίς το πρωί τα spread της Ισπανίας έσπασαν ξανά το φράγμα των 400 μονάδων βάσης ενώ της Ιταλίας άγγιξαν τις 390 μονάδες. Για πρώτη φορά από την εισαγωγή στην ΟΝΕ η διαφορά των 10ετών ομολόγων της Γαλλίας με τους αντίστοιχους γερμανικούς τίτλους έφτασε τις 78 μονάδες.
Στη Ρώμη ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι απευθυνόμενος στο Κοινοβούλιο έσπασε την πολυήμερη σιωπή του για να διαβεβαιώσει τις αγορές, ότι «η ιταλική οικονομία είναι υγιής παρά την κρίση» και ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί και να βυθίσει τη χώρα στην πολιτική αστάθεια. Ανταποκρινόμενος στην έκκληση των κοινωνικών εταίρων (συνδικάτα και ενώσεις βιομηχάνων) για «ώθηση της ανάπτυξης» ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν σχεδόν 7,5 δισ. ευρώ για δημόσια έργα σε υποβαθμισμένες περιοχές του Νότου ενώ προανήγγειλε ενίσχυση της βιομηχανίας, αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα για τον εξορθολογισμό του χρέους.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι αναζήτησε πολιτική στήριξη στο Λουξεμβούργο, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της χώρας και επικεφαλής του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Μετά τη δίωρη συνάντησή τους οι δύο άνδρες επεσήμαναν ότι «τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ευρώ θα πρέπει να επιλυθούν με ηρεμία». Άλλωστε ο λουξεμβούργιος ηγέτης αναχωρεί στο τέλος της εβδομάδας για τις προγραμματισμένες διακοπές του.

Σε διακοπές στις ιταλικές Αλπεις βρίσκεται και η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Ρέσλερ επέμεινε πάντως ότι το πρόβλημα δεν είναι συνολικό αλλά αφορά ορισμένες χώρες της ευρωζώνης. Συνέστησε μάλιστα μεγαλύτερη προσπάθεια εξυγίανσης των δημοσιονομικών «για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας και στη σταθεροποίηση των αγορών».
Ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο (ο οποίος ανέβαλε προς το παρόν τις θερινές διακοπές) είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ο πορτογάλος πρόεδρος της Κομισιόν έστειλε μήνυμα στήριξης στη Μαδρίτη ενώ ανακοίνωσε ότι θα συντάξει ανοιχτή επιστολή με αποδέκτες τους ευρωπαίους ηγέτες. «Οφείλω να πιέσω τους ηγέτες των χωρών του ευρώ ώστε να εφαρμόσουν χωρίς καθυστέρηση όλα όσα έχουν συμφωνηθεί» ανέφερε η γραπτή ανακοίνωση του Μπαρόζο.

Στην Αθήνα το χρηματιστήριο κατέγραψε κατακόρυφη πτώση (3,76%) για όγδοη συνεχόμενη συνεδρίαση υποχωρώντας σε επίπεδα του Ιανουαρίου του 1996 στις 1.101,31 μονάδες. Αναφερόμενος στην κρίση χρέους της ευρωζώνης ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για «πίεση στην καρδιά του ευρώ» ενώ πρόσθεσε ότι απαιτείται «πανεθνική προσπάθεια πάνω από κόμματα, κυβερνήσεις και πρόσωπα» για να υπάρξουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τη χώρα.