Το χασίς παραμένει στην Ευρώπη η ευρύτερα χρησιμοποιούμενη ουσία. Τη δεύτερη θέση κατέχει η κοκαΐνη. Σε ότι αφορά την Ελλάδα, παρουσιάζει σταθερά από τα χαμηλότερα ποσοστά ετήσιας επικράτησης κάνναβης και κοκαΐνης στην Ευρώπη, ενώ έχουν αυξηθεί οι κατασχέσεις.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα, σε αρκετές χώρες η χρήση κάνναβης και η «έκσταση» είναι σταθερή ή μειώνεται, ενώ σε άλλες, όπως η Δανία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, η κοκαΐνη φαίνεται ότι αντικαθιστά την «έκσταση». Παρατηρείται επίσης μικρή μείωση στη ζήτηση θεραπείας για οπιοειδή και αύξηση για κάνναβη και κοκαΐνη. Η πολιτικομανία παραμένει χαρακτηριστική όψη του προβλήματος των ναρκωτικών στην Ευρώπη.

Το υψηλότερο ποσοστό χρηστών οπιοειδών σε όλη την Ευρώπη έχει η Ρωσία. Οι χρήστες υπολογίζονται μεταξύ 1,6 – 1,8 εκατομμύρια και ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 15 – 64 ετών. Η Ανατολική Ευρώπη είναι από τις λίγες περιοχές του κόσμου όπου αυξάνονται τα κρούσματα Ειτζ. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ουκρανίας, όπου το 1,6 των ενηλίκων έχει μολυνθεί από τον HIV.

Νέες ναρκωτικές ουσίες μέσω Διαδικτύου

Την ίδια στιγμή, επινοούνται νέες ναρκωτικές ουσίες, οι οποίες διακινούνται εύκολα μέσω του Διαδικτύου. Ανησυχία εμπνέει η διαθεσιμότητα φυτικών μειγμάτων που περιέχουν συνθετικά κανναβένιοι και κυκλοφορούν στο εμπόριο με ονομασίες, όπως spice. Οι ουσίες αυτές, με επιδράσεις παρόμοιες με αυτές της κάνναβης, προς το παρόν δεν υπόκεινται σε έλεγχο.

Πηγή ανησυχίας αποτελεί και η ταχεία ανάπτυξη ναρκωτικών νέας γενιάς (designer drugs), τα οποία παράγονται για να παρακάμψουν τα υφιστάμενα συστήματα ελέγχου. Τα ναρκωτικά αυτά προκύπτουν με ελαφρά τροποποίηση της μοριακής δομής μιας γνωστής ουσίας, της εφεδρίνης, η οποία εντοπίστηκε πρώτη φορά το 2007. Οι ουσίες αυτές διακινούνται μέσω του Διαδικτύου ή καταστημάτων και συχνά διαφημίζονται ως άλατα μπάνιου. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις η χρήση εφεδρίνης σε συνδυασμό με άλλες ουσίες έχει επιφέρει και το θάνατο.

Χωρίς υπηρεσίες περιοχές της χώρας

Σύμφωνα με τον πρόεδρος του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) κ. Γ. Νοτερά, στην Ελλάδα τα θέματα των εξαρτήσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού είναι σήμερα περισσότερο πιεστικά από ποτέ. Η οικονομική κρίση, η ανεργία, η αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων είναι το έδαφος όπου ευδοκιμούν τα προβλήματα ψυχικής υγείας, οι εξαρτήσεις και ο κοινωνικός αποκλεισμός. Τα προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά αδιέξοδα της κρίσης ενισχύουν τους παράγοντες κινδύνου για εξάπλωση της χρήσης, τόσο παράνομων όσο και νόμιμων εξαρτησιογόνων ουσιών, ή άλλων μορφών εθισμού όπως ο τζόγος και το αλκοόλ, και κάνουν πιο δύσβατο το δρόμο της απεξάρτησης και επανένταξης στην κοινωνία.

«Τα νέα αυτά δεδομένα έρχονται να προστεθούν στις ήδη αυξημένες ανάγκες, καθώς εδώ και χρόνια πολλές περιοχές της χώρας στερούνται εξειδικευμένες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος και ζητούν με αποφάσεις των τοπικών αρχών και φορέων την άμεση δημιουργία προγραμμάτων», σημείωσε. Το ΚΕΘΕΑ τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αποδέκτης περισσότερων από 20 αιτημάτων.

Από την άλλη _ πρόσθεσε ο κ. Νέταρες _ στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας καλά κρατεί ο φαύλος κύκλος της υποβάθμισης, παραβατικότητας, κοινωνικού αποκλεισμού και περαιτέρω υποβάθμισης, κρατώντας δέσμιους της απουσίας πολιτικού σχεδιασμού χρήστες ουσιών, μετανάστες χωρίς χαρτιά, άστεγους, εκδιδόμενα άτομα, κατοίκους και επαγγελματίες.