Ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών
Ο κ. Θεόδωρος Τζίθας ερωτά: «Είμαι δημόσιος υπάλληλος και έχω πάρει στεγαστικό δάνειο το οποίο θέλω να εξοφλήσω. Ποια ποσά από τις προηγούμενες φορολογικές μου δηλώσεις μπορώ να χρησιμοποιήσω για να δικαιολογήσω το ποσό της εξόφλησης;Στη φορολογική δήλωση του 2011 θα γράψω όλα αυτά τα ποσά ή μόνο αυτά που απαιτούνται για τη δικαιολόγηση του ποσού εξόφλησης;».
Απάντηση:
1. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17 του ΚΦΕ, η απόσβεση δανείων και πιστώσεων οποιασδήποτε μορφής αποτελεί τεκμήριο κτήσης περιουσιακών στοιχείων. Στο ποσό της δαπάνης απόσβεσης περιλαμβάνεται το ποσό των τόκων στους οποίους περιλαμβάνονται και οι τυχόν τόκοι υπερημερίας. 2. Για να αποφευχθεί η υπαγωγή του φορολογουμένου στον τεκμαρτό προσδιορισμό του εισοδήματος τού δίνεται η δυνατότητα να επικαλεστεί διάφορα ποσά με τα οποία καλύπτεται το τεκμήριο ή περιορίζεται η διαφορά μεταξύ της δαπάνης του τεκμηρίου και του ποσού του δηλωθέντος εισοδήματος. Μια εύκολη μέθοδος κάλυψης του τεκμηρίου είναι η επίκληση από τον φορολογούμενο ανάλωσης κεφαλαίου που σχηματίστηκε τα προηγούμενα χρόνια. Η μέθοδος αυτή τροποποιήθηκε πρόσφατα επί το δυσμενέστερο για τον φορολογούμενο με τον Ν. 3842/2010, η οποία όμως έχει εφαρμογή από 1.1.2010. Γι΄ αυτόν τον λόγο θα επικαλεστείτε κεφάλαιο που σχηματίστηκε ως τις 31.12.2009 χρησιμοποιώντας την προϊσχύουσα μέθοδο εφόσον έχετε φυλάξει τα εκκαθαριστικά σημειώματα των προηγούμενων ετών.
Για τον προσδιορισμό του εισοδήματος των προηγούμενων ετών, το οποίο θα επικαλεστείτε ως ανάλωση κεφαλαίου, θα λάβετε υπόψη σας τα πραγματικά εισοδήματα που έχουν φορολογηθεί ή έχουν νόμιμα απαλλαγεί από τον φόρο. Στα εισοδήματα αυτά θα προστεθούν τα χρηματικά ποσά που δεν θεωρούνται εισόδημα, τα χρηματικά ποσά που προέρχονται από διάθεση περιουσιακών στοιχείων, δάνεια που έχουν ληφθεί, δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών, καθώς και οποιοδήποτε άλλο χρηματικό ποσό το οποίο αποδεδειγμένα έχει εισπραχθεί. Προϋπόθεση για να ληφθούν υπόψη αθροιστικά τα πιο πάνω ποσά είναι να έχουν δηλωθεί, να έχουν δηλαδή αναγραφεί στη φορολογική δήλωση.
Από το πιο πάνω άθροισμα θα αφαιρεθούν οι τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσης όπως ίσχυαν κατ΄ έτος και εφόσον υπάρχουν καθώς και οι δαπάνες κτήσης περιουσιακών στοιχείων εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί τέτοιες δαπάνες. Η διαφορά που θα προκύψει κατ΄ έτος, συμποσούμενη αποτελεί το κεφάλαιο (το απόθεμα χρημάτων) το οποίο μπορείτε να επικαλεστείτε για τη δικαιολόγηση του τεκμηρίου. Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσης ή αν το ποσό τους είναι μικρότερο από 2.900 ευρώ, το ποσό που θα αφαιρεθεί από το πιο πάνω άθροισμα δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 2.900 ευρώ.
Τεκμήρια κτήσης περιουσιακών στοιχείων
Ο κ. Χαράλαμπος Κατσαρας ερωτά: «Ο γιος μου είναι 26 ετών και στη φορολογική δήλωση που έκανε εφέτος δηλώνει και είναι φιλοξενούμενός μου. Από τις 31.1.2010 είναι άνεργος στο ταμείο ανεργίας ως τις 8.10.2010. Τώρα εργάζεται ξανά και χρειάζεται να αγοράσει ένα αυτοκίνητο μεταχειρισμένο για τις ανάγκες της νέας του εργασίας.Το κόστος του αυτοκινήτου δεν θα υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ.Θα υπάρχει θέμα τεκμηρίου στη δήλωσή του για το 2011; Με δεδομένο ότι το εισόδημά του για εφέτος θα είναι το ταμείο ανεργίας και ένας μισθός της προηγούμενης δουλειάς συν τον μισθό της νέαςβασικό μισθό εννοούμε».
Απάντηση:
1. Εφόσον ο γιος σας ήταν το 2010 για δέκα ημέρες άνεργος και έπαιρνε επίδομα ανεργίας δεν θα υπαχθεί στο τεκμήριο δαπανών διαβίωσης, το οποίο λειτουργεί με βάση ορισμένες αντικειμενικές δαπάνες. 2. Η αγορά ιδιωτικής χρήσης επιβατικού αυτοκινήτου αποτελεί τεκμήριο απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και η δαπάνη αγοράς του πρέπει να δικαιολογείται. Η δαπάνη των 5.000 ευρώ θα θεωρηθεί, κατά την άποψή μας, εισόδημα, το οποίο θα φορολογηθεί με συντελεστή 10%, εκτός αν προσκομιστούν αποδείξεις δαπανών 500 ευρώ.
Τεκμήρια διαβίωσης
Ο κ. Θεόδωρος Κυριακίδης ερωτά: «Με τη γυναίκα μου έχω από 50% σε σπίτι και δύο αυτοκίνητα. Εφέτος δεν έχει εισόδημα. Πώς θα δικαιολογήσει το τεκμήριο που της αντιστοιχεί; Εγώ είμαι ελεύθερος επαγγελματίας. Δηλώνω μεικτά περίπου 40.000- καθαρά 23.000. Είμαστε τρίτεκνοι. Το σπίτι είναι σε χωριό 180 μ.,
πρώτη κατοικία (με δάνειο, δόση 570 ευρώ) το ένα το αυτοκίνητο είναι 1.000 κ.εκ. με δόση 105 ευρώ και το άλλο είναι 1.800
κ.ε.».
Απάντηση: Από τα στοιχεία που αναφέρονται στην επιστολή σας, προκύπτει ότι δεν θα υπαχθείτε στον τεκμαρτό προσδιορισμό του εισοδήματος. Το γεγονός ότι η σύζυγός σας δεν έχει εισόδημα είναι άνευ σημασίας, διότι τα τεκμήρια λειτουργούν με βάση το οικογενειακό εισόδημα το οποίο είναι επαρκές για τη δικαιολόγηση των τεκμηρίων.
Περαίωση εκκρεμουσών φορολογικών υποθέσεων
Ο κ. Αλέξανδρος Τριτσιμπίδας ερωτά: «Το ΣΔΟΕ, έπειτα από ανώνυμη και ψευδή καταγγελία, έχει αρχίσει έλεγχο που δεν είχε περατωθεί στις 30.9.2010 (Ν. 3888/2010) και συνεχίζεται. Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας. Υπάγομαι στην περαίωση; Αν ναι, “παγώνει” ο διενεργούμενος έλεγχος;».
Απάντηση: Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του Ν. 3888/2010, ως εκκρεμούσες υποθέσεις νοούνται εκείνες που ως την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, δεν έχει αρχίσει ο έλεγχος ή έχει αρχίσει και δεν έχει περατωθεί, κατά συνέπεια μπορείτε να υπαχθείτε στη διαδικασία της περαίωσης. Διαφύλαξη βιβλίων και στοιχείων
* Η κυρία Μαρία Καστάνη ερωτά: «Κάποιος έχει μια επιχείρηση και αποφασίζει να την κλείσει. Πρέπει να δηλώσει στην Εφορία ότι την κλείνει ή απλά κρατάει βιβλία εσόδων- εξόδων με μηδενικά όλα; Μηδέν έσοδα, μηδέν έξοδα… Επίσης για πόσο χρόνο θα πρέπει να κρατήσει τα βιβλία εσόδων- εξόδων;».
Απάντηση:
1. Εφόσον η επιχείρησή σας δεν έχει καμία δραστηριότητα επιβάλλεται να επισκεφτείτε την αρμόδια ΔΟΥ και να κάνετε παύση εργασιών, διαφορετικά, από φορολογική άποψη η επιχείρησή σας θεωρείται ότι βρίσκεται σε λειτουργία με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο. 2. Τα βιβλία, τα στοιχεία και τα δικαιολογητικά εγγραφών διαφυλάσσονται ως τον χρόνο παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για την επιβολή του φόρου, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΦΕ και του ΦΠΑ. Το δικαίωμα του Δημοσίου για την παραγραφή του φόρου παραγράφεται κατ΄ αρχήν εντός πενταετίας από την επίδοση της δήλωσης, ωστόσο το δικαίωμα αυτό του Δημοσίου σε ορισμένες περιπτώσεις που αναφέρονται στο άρθρο 84 του ΚΦΕ παραγράφεται εντός δεκαετίας ή και εντός δεκαπενταετίας.