Καλύφθηκε με 3,975% η έκδοση εντόκων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η χθεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), με το Ελληνικό Δημόσιο να αντλεί 390 εκατ. ευρώ από τις αγορές, ποσό 90 εκατ. ευρώ υψηλότερο από το αρχικώς προσφερόμενο. Ο βαθμός υπερκάλυψης διαμορφώθηκε σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση (6,25 έναντι 3,85 φορές), ενώ η απόδοση των τίτλων υποχώρησε, διαμορφούμενη σε 3,975% έναντι 4,05% στηδημοπρασία του περασμένου Ιουλίου.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η χθεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), με το Ελληνικό Δημόσιο να αντλεί 390 εκατ. ευρώ από τις αγορές, ποσό 90 εκατ. ευρώ υψηλότερο από το αρχικώς προσφερόμενο. Ο βαθμός υπερκάλυψης διαμορφώθηκε σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση (6,25 έναντι 3,85 φορές), ενώ η απόδοση των τίτλων υποχώρησε, διαμορφούμενη σε 3,975% έναντι 4,05% στηδημοπρασία του περασμένου Ιουλίου. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων από την Ισπανία και την Ιρλανδία, οδήγησε στην αποκλιμάκωση των πιέσεων στους κρατικούς τίτλους των περιφερειακών χωρών-μελών της ευρωζώνης, που είχαν βρεθεί στη δίνη του κυκλώνα τις προηγούμενες ημέρες, λόγω των φημών περί άμεσης προσφυγής του ιρλανδικού Δημοσίου στο ΔΝΤ. Ενθαρρυντικό για την Ελλάδα είναι και το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των τίτλων που διατέθηκαν κατέληξε στα χέρια ξένων χαρτοφυλακίων. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ. Π. Χριστοδούλου, το 72% της έκδοσης αποκτήθηκε από επενδυτές στο εξωτερικό. Πόλο έλξης σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς αποτέλεσε η υψηλή απόδοση των τίτλων, αλλά και η μικρή διάρκειά τους, που περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο χρεοκοπίας του Ελληνικού Δημοσίου, με δεδομένο ότι καλύπτονται από τον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ. Αμεση ήταν η μεταστροφή της ψυχολογίας των επενδυτών στην αγορά ομολόγων. Η διαφορά απόδοσης (spread) του δεκαετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου σε σχέση με το αντίστοιχο γερμανικό διαμορφώθηκε στις 880 μονάδες βάσης, σημειώνοντας ημερήσια πτώση 30 μονάδων.

Πτωτικά κινήθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων και των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών με υψηλό δημόσιο χρέος, λόγω των επιτυχημένων νέων εκδόσεων που ολοκληρώθηκαν χθες. Συγκεκριμένα η Ιρλανδία άντλησε συνολικά 1,5 δισ. ευρώ από τη διάθεση οκταετών και τριετών ομολόγων, με τις εκδόσεις να υπερκαλύπτονται κατά 5,1 φορές και 2,9 φορές αντίστοιχα. Επιτυχημένη ήταν επίσης η διάθεση εντόκων γραμματίων 12 και 18 μηνών από το ισπανικό Δημόσιο, το οποίο έβαλε στα ταμεία του 7,036 δισ. ευρώ. Στην άντληση 302 εκατ. δολαρίων μέσω δημοπρασίας εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας προχώρησε και η Ουγγαρία, με τον βαθμό υπερκάλυψης της έκδοσης να φθάνει το 3,11 και τη μέση απόδοση το 5,43%.

Οι εξελίξεις αυτές λειτούργησαν κατευναστικά στις ανησυχίες για τις επιπτώσεις της κρίσης χρέους στην Ευρώπη που προκάλεσε το σενάριο ότι η Ιρλανδία θα ζητήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ. Τα 10ετή spreads της περιφέρειας, μετά τη ραγδαία άνοδό τους από την περασμένη Παρασκευή, υποχώρησαν χθες. Το πορτογαλικό έπεσε κατά 9 μονάδες, στις 385, το ισπανικό κατά 3 μονάδες, στις 174, και το ιρλανδικό κατά 17 μονάδες, στις 383.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk