Πρόβλεψη της Αλτσχάιμερ από τα 25

Νεαρά άτομα, ακόμη και στα 25 έτη τους, θα μπορούσαν να ελεγχθούν σχετικά με την εμφάνιση άνοιας αργότερα στη ζωή τους και να λάβουν την κατάλληλη θεραπεία δεκαετίες ολόκληρες πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων της νευροεκφυλιστικής νόσου, βάζοντας «φρένο» στην εκδήλωσή της. Το αισιόδοξο αυτό μήνυμα στέλνει μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Ρroceedings of the Νational Αcademy of Sciences». Σύμφωνα με αυτήν, εντοπίστηκε μια άγνωστη ως σήμερα σύνδεση …

Πρόβλεψη της Αλτσχάιμερ από τα 25 | tovima.gr

ΛΟΝΔΙΝΟ Νεαρά άτομα, ακόμη και στα 25 έτη τους, θα μπορούσαν να ελεγχθούν σχετικά με την εμφάνιση άνοιας αργότερα στη ζωή τους και να λάβουν την κατάλληλη θεραπεία δεκαετίες ολόκληρες πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων της νευροεκφυλιστικής νόσου, βάζοντας «φρένο» στην εκδήλωσή της. Το αισιόδοξο αυτό μήνυμα στέλνει μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Ρroceedings of the Νational Αcademy of Sciences». Σύμφωνα με αυτήν, εντοπίστηκε μια άγνωστη ως σήμερα σύνδεση μεταξύ της εναπόθεσης πλακών της πρωτεΐνης αμυλοειδούς στον εγκέφαλο (οι πλάκες αυτές θεωρούνται χαρακτηριστικό σημάδι της σοβαρότερης μορφής άνοιας, της νόσου Αλτσχάιμερ) και μιας διαδικασίας του οργανισμού μέσω της οποίας ο εγκέφαλος μετατρέπει τα σάκχαρα σε ενέργεια, γνωστής ως αερόβια γλυκόλυση.

Απεικονίσεις του εγκεφάλου νεαρών ενηλίκων, με μέσον όρο ηλικίας τα 25 έτη, έδειξαν ότι η αερόβια γλυκόλυση εμφανιζόταν σε πολύ υψηλά επίπεδα στις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου όπου γίνεται εναπόθεση πλακών αμυλοειδούς σε μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα με άνοια, συμπεριλαμβανομένων ασθενών με Αλτσχάιμερ. Τα αποτελέσματα αυτά μαρτυρούν ότι ίσως υπάρχει σύνδεση μεταξύ της συγκεκριμένης διαδικασίας παραγωγής ενέργειας στους νεαρούς ενηλίκους και της εκδήλωσης Αλτσχάιμερ αργότερα στη ζωή τους.

Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι επιστήμονες συνέκριναν το μοτίβο της αερόβιας γλυκόλυσης σε 33 νεαρά ενήλικα άτομα με εκείνο της εναπόθεσης πλακών αμυλοειδούς 11 ασθενών με Αλτσχάιμερ με μέση ηλικία τα 80 έτη. Υπήρχε, τέλος, μια τρίτη ομάδα 14 ατόμων που δεν παρουσίαζε φθίση των νοητικών λειτουργιών αλλά εμφάνιζε υψηλή συγκέντρωση αμυλοειδούς στον εγκέφαλο.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο καθηγητής Μαρκ Μίντουν, εκ των επικεφαλής της μελέτης, «τα ευρήματα μπορούν να “γεννήσουν” νέες ιδέες για θεραπεία. Αν μπορέσουμε να αποδείξουμε ότι νεαρά άτομα παρουσιάζουν συσσώρευση πλακών αμυλοειδούς, έστω και σε πολύ μικρές ποσότητες, θα είμαστε σε θέση να ελέγξουμε τα άτομα αυτά και να παρέμβουμε εγκαίρως».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science