«Μποτιλιάρισμα» και παρεμπόριο αδειών στα φωτοβολταϊκά

Συνεχίζεται ο «συνωστισμός» για την υποβολή φακέλων από αγρότες-υποψήφιους επενδυτές στα φωτοβολταϊκά, ενώ πλέον παρατηρείται και… παρεμπόριο στις άδειες φωτοβολταϊκών που έχουν δοθεί. Από την προηγούμενη Τετάρτη, οπότε και ξεκίνησε η έναρξη υποβολής αιτήσεων για αγροτικά φωτοβολταϊκά στη ΔΕΗ, ως και την Παρασκευή, οι υποβληθέντες φάκελοι έφθασαν τους 3.700. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προτίθεται να θέσει πλαφόν στη φωτοβολταϊκή ισχύ των αγροτών γύρω στα 500 ΜW, ενώ η ΠΑΣΕΓΕΣ ζητεί τουλάχιστον 1.

«Μποτιλιάρισμα»  και παρεμπόριο  αδειών στα  φωτοβολταϊκά | tovima.gr

Συνεχίζεται ο «συνωστισμός» για την υποβολή φακέλων από αγρότες-υποψήφιους επενδυτές στα φωτοβολταϊκά, ενώ πλέον παρατηρείται και… παρεμπόριο στις άδειες φωτοβολταϊκών που έχουν δοθεί. Από την προηγούμενη Τετάρτη, οπότε και ξεκίνησε η έναρξη υποβολής αιτήσεων για αγροτικά φωτοβολταϊκά στη ΔΕΗ, ως και την Παρασκευή, οι υποβληθέντες φάκελοι έφθασαν τους 3.700.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προτίθεται να θέσει πλαφόν στη φωτοβολταϊκή ισχύ των αγροτών γύρω στα 500 ΜW, ενώ η ΠΑΣΕΓΕΣ ζητεί τουλάχιστον 1.000 ΜW. Συνεπώς οι αγρότες έχουν περιθώριο ως το τέλος της εβδομάδος για αιτήσεις ώστε να κλείσει το πλαφόν των 500 ΜW. Σταδιακά πάντως άρχισε να εξανεμίζεται και ο αρχικός ενθουσιασμός από τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών. Από τις 1.900 αιτήσεις της Τετάρτης, έπεσε στις 920 την Πέμπτη, για να κλείσει στις 870 την Παρασκευή. Τις επόμενες ημέρες η υπουργός θα εκδώσει την απόφαση με την ετήσια κατανομή του πράσινου ενεργειακού μείγματος ως το 2020, πόσο δηλαδή θα συμμετέχει η κάθε ανανεώσιμη τεχνολογία (αιολικά, ηλιακά, υδροηλεκτρικά) στο ενεργειακό μείγμα των ΑΠΕ που θα εγκαθίστανται κάθε χρόνο στη χώρα. Η απόφαση με βάση τον νόμο του Ιουνίου για τις ΑΠΕ έπρεπε να είχε ήδη εκδοθεί ως τις 4 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα έπρεπε να έχει λήξει η περίοδος κατά την οποία οι αγρότες μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις που θα εξετάζονται κατά προτεραιότητα.

Τα στοιχεία
Εν τω μεταξύ, τα επίσημα στοιχεία για τις άδειες παραγωγής που έχουν εκδοθεί από τη ΡΑΕ και τον ΔΕΣΜΗΕ για τις νέες συνδέσεις καταδεικνύει ότι οι παραγωγοί φωτοβολταϊκών έχουν εισέλθει στη δίνη του παρεμπορίου. Ενώ οι άδειες που έχουν εκδοθεί φθάνουν τα 3.000 μεγαβάτ, με τις ώριμες άδειες να υπολογίζονται περίπου στα 1.000, οι εγκαταστάσεις που συνδέονται είναι μόλις 80 ΜW.

Η έλλειψη κονδυλίων έχει δημιουργήσει κύμα ιδιοκτητών αδειών φωτοβολταϊκών που δεν μπορούν να υλοποιήσουν τα έργα. Οι τιμές στο εμπόριο των αδειών φθάνουν ως και τις 500.000 ευρώ το μεγαβάτ, ενώ λόγω υπερπροσφοράς το τελευταίο διάστημα οι τιμές έχουν πέσει στις 300.000 ευρώ το μεγαβάτ.

Λόγω γραφειοκρατίας η άδεια για φωτοβολταϊκό από απλό πιστοποιητικό έγινε «φούσκα», όπως στα κλειστά επαγγέλματα. Για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, το ΥΠΕΚΑ θα ενεργοποιήσει σύντομα τη διάταξη περί ανάκλησης των αδειών που επί χρόνια παραμένουν «παγωμένες» και οι οποίες μπλοκάρουν τις νέες αιτήσεις. Στον νέο νόμο, τέλος, προβλέπεται η έκδοση υπουργικής απόφασης βάσει της οποίας θα ζητείται εγγυητική επιστολή που θα αποδεικνύει την ικανότητα υλοποίησης της επένδυσης προκειμένου να χορηγούνται όροι σύνδεσης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk