Το αντισυλληπτικό χάπι οξύνει τη μνήμη!

ΛΟΝΔΙΝΟ Η λήψη αντισυλληπτικού χαπιού προκαλεί αύξηση στο μέγεθος κάποιων περιοχών του εγκεφάλου οι οποίες συνδέονται με τη μνήμη αλλά και με κοινωνικές δεξιότητες όπως η ικανότητα για συζήτηση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου του Σάλτσμπουργκ στην Αυστρία. Ως σήμερα έχουν μελετηθεί ενδελεχώς οι διαφορές στη δομή του εγκεφάλου μεταξύ των δύο φύλων, ωστόσο η νέα μελέτη είναι η πρώτη που διερευνά την επίδραση των αντισυλληπτικών χαπιών στον εγκέφαλο των γυναικών.

ΛΟΝΔΙΝΟ Η λήψη αντισυλληπτικού χαπιού προκαλεί αύξηση στο μέγεθος κάποιων περιοχών του εγκεφάλου οι οποίες συνδέονται με τη μνήμη αλλά και με κοινωνικές δεξιότητες όπως η ικανότητα για συζήτηση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου του Σάλτσμπουργκ στην Αυστρία.

Ως σήμερα έχουν μελετηθεί ενδελεχώς οι διαφορές στη δομή του εγκεφάλου μεταξύ των δύο φύλων, ωστόσο η νέα μελέτη είναι η πρώτη που διερευνά την επίδραση των αντισυλληπτικών χαπιών στον εγκέφαλο των γυναικών.

Τα αποτελέσματα τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Βrain Research» έδειξαν ότι η λήψη αντισυλληπτικού χαπιού- οποιασδήποτε εταιρείας ή μορφής και ανεξαρτήτως του διαστήματος για το οποίο λαμβανόταναύξανε τον όγκο των συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου κατά 3%. Η αύξηση αυτή αφορούσε τμήματα του εγκεφάλου που είναι γνωστό ότι είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες, όπως εκείνο της μνήμης. Αντιθέτως, η αντισυλληπτική θεραπεία δεν φάνηκε να επιδρά σε περιοχές του εγκεφάλου που είναι «κυρίαρχες» στους άνδρες, όπως η ικανότητα προσανατολισμού.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τη δρα Μπελίντα Πλέτζερ κατέληξαν στα συμπέρασματά τους έπειτα από «σάρωση» με εξελιγμένα απεικονιστικά μηχανήματα του εγκεφάλου 14 ανδρών και 28 γυναικών, οι μισές εκ των οποίων λάμβαναν αντισυλληπτικό χάπι. Οπως ανέφερε η δρ Πλέτζερ, «οι θηλυκές ορμόνες που περιέχονται στο χάπι έχουν τρομερή επίδραση στον γυναικείο εγκέφαλο. O μεγαλύτερος όγκος μιας εγκεφαλικής περιοχής μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση των λειτουργιών για τις οποίες είναι υπεύθυνη η συγκεκριμένη περιοχή. Στη μελέτη μας είδαμε ότι υπάρχει επίδραση στις περιοχές που σχετίζονται με τη μνήμη και τις λεκτικές δεξιότητες».

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα την ακριβή επίδραση του αντισυλληπτικού χαπιού στον εγκέφαλο. Υποπτεύονται όμως ότι τα οιστρογόνα ή η προγεστερόνη που περιέχει ενισχύουν τις συνάψεις μεταξύ των εγκεφαλικών νευρώνων.

Παρ΄ ότι, σύμφωνα με τη μελέτη, ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου των γυναικών που λάμβαναν το «χάπι» εμφάνισαν αύξηση στο μέγεθός τους, δεν παρατηρήθηκε συνολική αύξηση του μεγέθους του εγκεφάλου τους. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν αν αυτές οι περιοχές παρουσιάζουν συρρίκνωση μετά τη διακοπή λήψης του χαπιού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk