Παγωμένη παραμένει η διατραπεζική αγορά

Δυσμενείς παραμένουν οι συνθήκες δανειοδότησης στην ευρωπαϊκή διατραπεζική αγορά, εξέλιξη που δείχνει την ανάγκη διατήρησης των επιτοκίων στο σημερινό χαμηλό επίπεδο τουλάχιστον ως το τέλος του 2010, κάτι που επιτρέπει και η ανυπαρξία πληθωριστικών πιέσεων. Τα παραπάνω επισημαίνει σε ανάλυσή της η Αlpha Βank, η οποία υπογραμμίζει ότι η προσφορά χρήματος Μ3 συνεχίζει να μειώνεται κατά 0,1% τον Απρίλιο στην ευρωζώνη από ίδια πτώση τον Μάρτιο. Την υπό εξέταση περίοδο η χρηματοδότηση …

Παγωμένη παραμένει η διατραπεζική αγορά | tovima.gr

Δυσμενείς παραμένουν οι συνθήκες δανειοδότησης στην ευρωπαϊκή διατραπεζική αγορά, εξέλιξη που δείχνει την ανάγκη διατήρησης των επιτοκίων στο σημερινό χαμηλό επίπεδο τουλάχιστον ως το τέλος του 2010, κάτι που επιτρέπει και η ανυπαρξία πληθωριστικών πιέσεων. Τα παραπάνω επισημαίνει σε ανάλυσή της η Αlpha Βank, η οποία υπογραμμίζει ότι η προσφορά χρήματος Μ3 συνεχίζει να μειώνεται κατά 0,1% τον Απρίλιο στην ευρωζώνη από ίδια πτώση τον Μάρτιο. Την υπό εξέταση περίοδο η χρηματοδότηση προς τα νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 2,5% σε ετήσια βάση από 2,1% τον Μάρτιο, με τα στεγαστικά δάνεια να είναι αυξημένα κατά 2,9% (2,6% ένα μήνα νωρίτερα), ενώ τα καταναλωτικά δάνεια έχουν πτώση κατά 0,3%, από-1,1%. Τέλος, η πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις παρέμεινε για όγδοο συνεχή μήνα αρνητική στο-2,6% από2,4%. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Αlpha Βank, γενικά η πιστωτική επέκταση προς τον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκε οριακά κατά 0,1% τον Απρίλιο έναντι μείωσής της κατά 0,2% τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν επιπλέον διαγραφές ύψους 195 δισ. ευρώ τους επόμενους 18 μήνες, ενώ βεβαιώνει ότι θα συνεχίσει την εφαρμογή μέτρων ποσοτικής διευκόλυνσης της ρευστότητας και των αγορών ομολόγων του Δημοσίου της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, ενέργεια που ξεκίνησε πριν από τρεις εβδομάδες με τις αγορές της ΕΚΤ να ανέρχονται στα 38 δισ. ευρώ στο τέλος Μαΐου. Σε χθεσινή ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο καθαρός δανεισμός του ευρωσυστήματος προς τα πιστωτικά ιδρύματα μειώθηκε κατά 31,8 δισ. ευρώ σε 440,7 δισ. ευρώ.

Την Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010 έληξε μια πράξη κύριας αναχρηματοδότησης ύψους 106 δισ. ευρώ, ενώ διακανονίστηκε νέα πράξη ύψους 117,7 δισ. ευρώ. Εξάλλου, την ίδια ημέρα έληξαν καταθέσεις ύψους 26,5 δισ. ευρώ και έγιναν αποδεκτές νέες καταθέσεις 35 δισ. ευρώ, διάρκειας μιας εβδομάδας. Η χρησιμοποίηση της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης ήταν σχεδόν μηδενική, ενώ η χρησιμοποίηση της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων ήταν 350,9 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk