Ποτέ δεν είναι αργά για να υιοθετήσει κάποιος τη μεσογειακή διατροφή, αφού τα οφέλη της είναι μεγάλα, ακόμη και έπειτα από ένα έμφραγμα. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει μια νέα μελέτη ελλήνων ερευνητών της Α΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο. Οι ερευνητές είδαν ότι η «πλούσια» σε φρούτα, λαχανικά και ελαιόλαδο διατροφή, και συγχρόνως «φτωχή» σε κορεσμένα λιπαρά, μπορεί να σώσει την καρδιά από τα… χειρότερα, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, σε άτομα που έχουν ήδη υποστεί οξύ στεφανιαίο επεισόδιο.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Αmerican Journal of Clinical Νutrition» είχε ως επικεφαλής την καρδιολόγο, επιμελήτρια της Α΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής κυρία Χριστίνα Χρυσοχόου (συμμετείχε επίσης ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Χρ. Πίτσαβος, ενώ επιβλέπων της μελέτης ήταν ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής κ. Χρ. Στεφανάδης ). Οι ερευνητές παρακολούθησαν 1.000

ασθενείς που είχαν υποστεί έμφραγμα ή εμφάνιζαν οξείς πόνους στο στέρνο.

Μ ε χρήση ειδικού ερωτηματολογίου, οι επιστήμονες κατέταξαν τους ασθενείς σε διαφορετικές κατηγορίες ανάλογα με το πόσο πιστά ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή μετά το επεισόδιο. Οπως προέκυψε, τα άτομα που ακολουθούσαν πιο πιστά τη μεσογειακή διατροφή αντιμετώπιζαν 50% μικρότερες πιθανότητες να υποστούν νέο καρδιακό επεισόδιο μέσα σε ένα έτος και σχεδόν 40% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καινούργιο επεισόδιο μέσα σε δύο έτη.

Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι οι «θιασώτες» της μεσογειακής διατροφής εμφάνιζαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν πρόβλημα στην ικανότητα άντλησης της καρδιάς καθώς και επιβλαβείς αλλαγές στη δομή της.

Οσο για τα συγκεκριμένα συστατικά της μεσογειακής διατροφής που φαίνεται να σώζουν καρδιές, «είδαμε ότι τα φρούτα, τα λαχανικά, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και η μεγάλη κατανάλωση ελαιολάδου αποτελούν τις βασικές “ασπίδες” για την καρδιά» σημειώνει η κυρία Χρυσοχόου. Σύμφωνα με την ίδια, τα νέα ευρήματα αποδεικνύουν ότι «ύστερα από ένα οξύ στεφανιαίο επεισόδιο η μακροχρόνια υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής που έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση είναι σωτήρια». Ο «σωτήρας» λοιπόν της καρδιάς, ακόμη και της ζωής μας, ίσως κρύβεται στο πιάτο μας…