ΡωσίαZητά νέες κυρώσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Την αισιοδοξία του για την επίτευξη συναίνεσης για την άσκηση νέων κυρώσεων για το Ιράν εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος ζήτησε ακόμη από την Τεχεράνη να ενημερώσει αμέσως την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας για τη συμφωνία ανταλλαγής ουρανίου που υπέγραψε.

Την αισιοδοξία του για την επίτευξη συναίνεσης για την άσκηση νέων κυρώσεων για το Ιράν εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Interfax, o Ρώσος υπουργός κάλεσε το Ιρτάν να ενημερώσει αμέσως την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας για τη συμφωνία ανταλλαγής ουρανίου που υπέγραψε.

Τη Δευτέρα, το Ιράν, με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και της Βραζιλίας (και οι δύο είναι αυτό το διάστημα προσωρινά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ) υπέγραψε συμφωνία για την ανταλλαγή 1.200 κιλών ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού με καύσιμο για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Η ανταλλαγή θα γίνει σε ένα μήνα περίπου σε τουρκικό έδαφος.

Επιπλέον ο Ρώσος υπουργός δηλώνει ότι τυχόν νέες κυρώσεις, για τις οποίες υπάρχει προκαταρκτική συμφωνία των μονίμων μελών του Συμβουλίου δεν πρέπει να επηρεάσουν τις συζητήσεις για την ανταλλαγή καυσίμου.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, ο πυρηνικός αντιδραστήρας στο Μπουσέχρ που κατασκευάζεται με ρωσική βοήθεια θα λειτουργήσει από τον Αύγουστο, όπως έγινε γνωστό από ρωσικής πλευράς.

Προβλήματα στην παράδοση ρωσικού οπλισμού στο Ιράν

Όπως ακόμη έγινε γνωστό από δυτικούς διπλωμάτες, το σχέδιο απόφασης του ΟΗΕ που επιβάλλει νέες κυρώσεις στην Τεχεράνη, απαγορεύει την παράδοση των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 στο Ιράν.

«Η παράγραφος της απόφασης για την απαγόρευση πώλησης στο Ιράν αρκετών κατηγοριών όπλων περιλαμβάνει και τα αμυντικά όπλα», ανακοίνωσε δυτικός διπλωμάτης. «Αν η απόφαση ψηφιστεί, θα περιλαμβάνει τους ρωσικούς πυραύλους S-300 και θα εμποδίσει την παράδοση των όπλων αυτών’, πρόσθεσε.

Το κείμενο του σχεδίου απόφασης απαγορεύει την πώληση στο Ιράν οκτώ νέων κατηγοριών βαρέων όπλων: άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, συστήματα πυροβολικού μεγάλου διαμετρήματος, μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, πολεμικά πλοία, πύραυλοι και συστήματα πυραύλων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Archive
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Courchevel – Παρίσι – Ντουμπάι Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία με περισσότερα από 300.000 κρούσματα ημερησίως, σκέφτεται να «κατηφορίσει» από την Courchevel... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk