Στις 19.696 ανήλθαν οι ακυρωμένες νύχτες σε 68 από τα περίπου 450 ξενοδοχεία της Αττικής μετά τα τραγικά γεγονότα της περασμένης Τετάρτης. Η τάση για ακυρώσεις συνεχίζεται αυξητική σύμφωνα με την Ενωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής (ΕΞΑ-Α) και αφορά μεμονωμένες κρατήσεις, γκρουπ, συνέδρια, καθώς και εκδηλώσεις κάθε είδους. Ειδικά για την αγορά των συνεδρίων οι ακυρώσεις έχουν φτάσει τις 26 στην Αττική, 19 στην υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ έχουν ακυρωθεί και 20 διερευνητικές επισκέψεις (inspections) από τις οποίες αναμένεται να υπάρξουν οι μεγαλύτερες απώλειες, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Congress Rental Νetwork και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων (Ηellenic Αssociation of Ρrofessional Congress ΟrganizersΗΑΡCΟ) κ. Π. Ποδηματάς. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί επίσης το γεγονός ότι έχει παγώσει και ο ρυθμός των νέων κρατήσεων για το δίμηνο ΜαΐουΙουνίου που αποτελεί παραδοσιακά το καλύτερο χρονικό διάστημα για την Αττική. Παράλληλα, σημαντική μείωση παρατηρείται σε νέες κρατήσεις σε πανελλαδικό επίπεδο, η οποία «οφείλεται στο “μούδιασμα” των ξένων αγορών όσο η κατάσταση στη χώρα μας εμφανίζεται ρευστή και αβέβαιη». Η δυσμενής οικονομική συγκυρία, σε συνδυασμό με τον ρυθμό μείωσης των κρατήσεων, καθιστά «ορατό» τον κίνδυνο συρρίκνωσης των τουριστικών και όχι μόνο επιχειρήσεων, γεγονός που όπως υπογραμμίζεται θα έχει αρνητικές εξελίξεις όχι μόνο στην επιβίωση των επιχειρήσεων της περιοχής, αλλά και στην απασχόληση. Η ανάγκη για την αντιστροφή του κλίματος και την ενημέρωση των αγορών για την ομαλοποίηση της κατάστασης είναι άμεση, τονίζει η ΕΞΑ-Α, τόσο από την πολιτεία και τα ΜΜΕ όσο και από τις ίδιες τις επιχειρήσεις. Υποστηρίζει ωστόσο ότι η αναστροφή της εικόνας, «παρά τις φιλότιμες και συνεχείς προσπάθειες του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και του ΕΟΤ, δεν θα είναι εφικτή όσο εκκρεμούν οι γνωστές οικονομικές οφειλές προς τα ξένα δίκτυα, που διαμορφώνουν τη διεθνή κοινή γνώμη». Να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες του τουρισμού στον αναπτυξιακό νόμο και κυρίως σε ό,τι αφορά τις κορεσμένες περιοχές και την απασχόληση ζήτησε το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) από την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη, στη χθεσινή πρώτη συνάντησή της με τον Σύνδεσμο για το θέμα αυτό. Από πλευράς ΣΕΤΕ, ο οποίος θα καταθέσει άμεσα και γραπτώς τις προτάσεις του στην υπουργό, τονίστηκε ότι θα πρέπει να αποτραπεί η περαιτέρω επιβάρυνση με επιδοτήσεις ξενοδοχείων σε κορεσμένες περιοχές της χώρας (Ρόδος, Κως), αλλά και σε κορεσμένα είδη καταλυμάτων, όπως είναι τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Την ίδια ώρα, κατά 9.235.000 ευρώ ξεπερνούν οι ανειλημμένες και ανεξόφλητες υποχρεώσεις των περασμένων ετών τις δυνατότητες του φετινού προϋπολογισμού στο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΕΟΤ σύμφωνα με την Ενδιάμεση Εκθεση του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που κατέθεσε στη Βουλή η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κυρία Αντζελα Γκερέκου. Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση για την εκτέλεση του Προγράμματος «Τουρισμός για Ολους» 2010- 2011 η υφυπουργός έκανε λόγο για «ανεξέλεγκτες υπερβάσεις του προϋπολογισμού του προγράμματος», «παντελή απουσία αξιολόγησης των αποτελεσμάτων του» και «σωρεία παρατυπιών».

Μάς συμπαθούν ακόμη…

Το 57% των Γερμανών θεωρεί την Ελλάδα γενικώς ελκυστική χώρα διακοπών, όμως το 44% από αυτούς θα την αποφύγει προς το παρόν για λόγους ασφαλείας. Και όλα αυτά τη στιγμή που το 62% των ερωτηθέντων βρίσκει του Ελληνες συμπαθητικούς και άλλο ένα 14% πολύ συμπαθητικούς. Αυτό προκύπτει από έρευνα του γερμανικού ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό της σημερινής έκδοσης του περιοδικού «Stern».