Μερική κυβερνητική αναδίπλωση στο θέμα του ακριβούς τρόπου φορολόγησης της Εκκλησίας φέρνει η ιερά αντίδραση των ιεραρχών. Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε χθες να αποστείλει υπόμνημα στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου με τις προτάσεις της για τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας συζητήθηκε «η αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής» , όπως χαρακτηριστικά αναφερόταν στην ημερήσια διάταξη. Η σύνταξη του κειμένου ανατέθηκε στους μητροπολίτες Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο , Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, Ελασσόνος κ. Βασίλειο, Σύρου κ. Δωρόθεο και Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, οι οποίοι αναμένεται να το προωθήσουν και προς την κυβέρνηση.
Εν τω μεταξύ, ο ακριβής τρόπος φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Η Εκκλησία δεν αποδέχεται να φορολογηθεί επί των ακαθαρίστων εσόδων, όπως έχει αρχικώς εξαγγελθεί από την κυβέρνηση, ενώ το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται πλέον να συζητεί τον τρόπο φορολογίας αλλά όχι τον συντελεστή που θα επιβαρύνει τα εισοδήματα από μισθώματα που εισπράττονται.
Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης σε δηλώσεις του άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο θα φορολογηθούν τα ιερά έσοδα, χωρίς ωστόσο να αποκλίνει από την αρχική «γραμμή» της κυβέρνησης ότι θα φορολογηθεί. Ο ίδιος ανέφερε πρόσφατα ότι «έχουμε διάθεση να το δούμε» αναφερόμενος στο θέμα της φορολόγησης των μισθωμάτων που εισπράττονται, συμπληρώνοντας: «Αναγνωρίζουμε ότι η Εκκλησία έχει ένα κοινωφελές έργο, το οποίο σεβόμαστε και με κανένα τρόπο δεν θέλουμε να στερηθεί από τους πόρους με τους οποίους μπορεί να προσφέρει. Εχουμε ζητήσει και θα μας δοθεί η άποψή της κατά τρόπο επίσημο» .
Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη χθεσινή συνεδρίαση της Ιεραρχίας παρουσίασε τις πρωτοβουλίες του, ανέλυσε τις τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης και ζήτησε να υπάρξει νηφαλιότητα, η οποία επετεύχθη αφού απεφεύχθησαν κατά τη συζήτηση οι «κορόνες», οι αντιπαραθέσεις και οι διαξιφισμοί. Στόχος όλων των ιεραρχών, όπως αναφέρεται σε ανακοινωθέν που εξεδόθη, ήταν να δείξουν ότι η Εκκλησία «ουδέποτε αρνήθηκε ούτε και τώρα αρνείται τη φορολόγηση, και μάλιστα στη σημερινή πραγματικότητα, αλλά θέλει να επιτευχθεί τρόπος ώστε και αρωγός στην προσπάθεια της πολιτείας να σταθεί και το φιλανθρωπικό της έργο να μη ζημιωθεί, και τελικά να ωφελείται ο λαός».
Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Σαχινίδη, η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω στον συντελεστή που αναφέρεται στις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου το οποίο κατατέθηκε την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών είναι πολύ πιθανόν να μην επιβάλει τον συγκεκριμένο συντελεστή επί των ακαθαρίστων εσόδων αλλά να λάβει υπόψη και κάποιες δαπάνες ή να εφαρμοστεί ένας μειωτικός συντελεστής που θα λειτουργεί κατά τα πρότυπα του εξωλογιστικού προσδιορισμού των καθαρών κερδών.