Βόρειοι και Νότιοι

Στην αρχή οι «αγορές», δηλαδή οι ξένες τράπεζες, έλεγαν ότι για να μειωθούν τα spreads και κατά συνέπεια το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου θα πρέπει η κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα σταθεροποίησης. Το παρουσίασε, οι Βρυξέλλες το ενέκριναν, αλλά η κερδοσκοπική επίθεση δεν σταμάτησε. Στη συνέχεια, οι «αγορές» έλεγαν ότι η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Το έκανε και αυτό. Τα μπλόκα διαλύθηκαν αλλά η κερδοσκοπική επίθεση δεν σταμάτησε.

Βόρειοι  και Νότιοι | tovima.gr

Στην αρχή οι «αγορές», δηλαδή οι ξένες τράπεζες, έλεγαν ότι για να μειωθούν τα spreads και κατά συνέπεια το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου θα πρέπει η κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα σταθεροποίησης. Το παρουσίασε, οι Βρυξέλλες το ενέκριναν, αλλά η κερδοσκοπική επίθεση δεν σταμάτησε.

Στη συνέχεια, οι «αγορές» έλεγαν ότι η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Το έκανε και αυτό. Τα μπλόκα διαλύθηκαν αλλά η κερδοσκοπική επίθεση δεν σταμάτησε. Τι συμβαίνει λοιπόν; Τι άλλο πρέπει να κάνουμε για να σταματήσει επιτέλους η υπερχρέωσή μας; Εμείς τίποτε.

Οι Βρυξέλλες πρέπει να δουν τι θα κάνουν διότι η επίθεση που έγινε στην Ελλάδα ξεκινάει τώρα για την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία. Χώρες οι οποίες επηρεάζουν πολύ περισσότερο την ευρωπαϊκή οικονομία από ό,τι εμείς. Και η Ευρώπη πρέπει σε επίπεδο πολιτικό πλέον και όχι γραφειοκρατικό να επανασχεδιάσει το μέλλον της. Οι αγορές είναι ακόρεστες. Και πολύ καλά κάνουν διότι δουλειά των κερδοσκόπων είναι να βγάζουν κέρδη. Είναι όμως και δουλειά των κυβερνήσεων να τους εμποδίζουν να κερδοσκοπούν εις βάρος των οικονομιών. Και οι κυβερνήσεις δεν κάνουν τη δουλειά τους τα τελευταία χρόνια. Εχουν εκχωρήσει τη διαχείριση των οικονομιών στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στην Επιτροπή και αυτές όπως αποδεικνύεται σήμερα απέτυχαν. Δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις κερδοσκοπικές επιθέσεις. Αντίθετα μάλιστα είναι η ίδια η ΕΚΤ και η Επιτροπή που τις προκάλεσαν από την άρνησή τους να στηρίξουν τις προβληματικές οικονομίες της ευρωζώνης. Και τώρα η Ευρώπη θα στενάξει εκτός αν οι πολιτικοί ηγέτες συμφωνήσουν σε μια μεγάλη αλλαγή και χαράξουν ένα νέο δρόμο για την Ευρώπη. Ενα δρόμο αλληλοστήριξης, συνεργασίας και ρεαλισμού.

Διότι δεν μπορεί να θεωρούν αυτονόητο φέρ΄ ειπείν οι Γερμανοί, ότι οι ισπανοί εργάτες πρέπει να πεινάσουν ή ότι η ανεργία στην Ελλάδα πρέπει να φτάσει το 30% για να επανέλθει η ισορροπία στην ευρωζώνη. Ακόμη και αν το θεωρούν αυτονόητο, είναι ανέφικτο. Συνεπώς κάτι άλλο πρέπει να γίνει. Και αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για μια νέα ευρωπαϊκή χάρτα με ρεαλιστικούς όρους και με στόχο τη συνολική οικονομική ανάκαμψη όλων των χωρών-μελών και όχι την εγκατάλειψή τους στο έλεος των κερδοσκόπων προκειμένου να απολαμβάνουν χαμηλό κόστος δανεισμού μόνο οι ισχυρές οικονομίες.

Μην ξεχνάμε εξάλλου ότι οι ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες είναι ισχυρές επειδή υπάρχουν οι «προβληματικές» όπως οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που αγοράζουν τα προϊόντα τους.

gnikolo@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk