«Εκτεταμένη» κυβερνοεπίθεση

Πλαστά e-συγχωροχάρτια για τη ρύπανση

Το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών Ανθρακα της ΕΕ δέχτηκε «εκτεταμένη» επίθεση. Στη λίστα των χωρών που επλήγησαν περισσότερο περιλαμβάνεται και η Ελλάδα.

Το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών Ανθρακα της ΕΕ δέχτηκε «εκτεταμένη» επίθεση από απατεώνες του Διαδικτύου που κατάφεραν να υποκλέψουν κωδικούς και να πραγματοποιήσουν παράνομες συναλλαγές, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στη λίστα των χωρών που επλήγησαν περισσότερο περιλαμβάνεται και η Ελλάδα.

Οι άγνωστοι απατεώνες εφάρμοσαν την τακτική του «phishing», έστελναν δηλαδή πλαστά email με τα οποία ζητούσαν από τους χρήστες του συστήματος να συνδεθούν σε έναν πλαστό δικτυακό τόπο και να καταχωρήσουν τους κωδικούς πρόσβασης.

Με τους κωδικούς αυτούς οι απατεώνες μπορούσαν να προχωρήσουν σε παράνομες συναλλαγές, για παράδειγμα να κλέψουν πιστοποιητικά εκπομπής άνθρακα.

«Ορισμένες παράνομες συναλλαγές έλαβαν χώρα», ωστόσο το επίσημο μητρώο του συστήματος «δεν παραβιάστηκε», ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Όπως αναφέρει το AFP, η επίθεση συνέβη στις 29 Ιανουαρίου. Έγινε αντιληπτή από τις αρχές της Ολλανδίας και της Νορβηγίας, οι οποίες ειδοποίησαν την ΕΕ και αυτή με τη σειρά της προειδοποίησε τις 27 χώρες-μέλη να λάβουν «τα κατάλληλα μέτρα ασφάλειας».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει τώρα να διενεργήσει έρευνα για την υπόθεση.

Σύμφωνα με τη γερμανική έκδοση των Financial Times, οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο ήταν η Γερμανία, το Βέλγιο, η Δανία, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα. Δεκατρείς χώρες αναγκάστηκαν να κλείσουν προσωρινά τα μητρώα τους.

Το Σύστημα Εμπορίας Ανθρακα λειτουργεί στο πλαίσιο της προσπάθειας για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Οι εταιρείες που μετέχουν στην αγορά άνθρακα λαμβάνουν δωρεάν (προς το παρόν) τα δικαιώματα εκπομπών. Αν δεν τα εξαντλήσουν, μπορούν να πωλούν το υπόλοιπο σε εταιρείες που έχουν υπερβεί τα δικά τους όρια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk