Καυτή πατάτα η ασφαλιστική αγορά

O νέος υπουργός Οικονομίας που θα καθήσει στο γραφείο του 6ου ορόφου του κτιρίου της πλατείας Συντάγματος θα έχει να αντιμετωπίσει- εκτός όλων των άλλων προβλημάτων- και τα 227.000 «ορφανά» συμβόλαια ζωής της ασφαλιστικής εταιρείας Ασπίς Πρόνοια του επιχειρηματία κ. Π.Ψωμιάδη που έβαλε λουκέτο, καθώς και τα περισσότερα από 200.000 συμβόλαια νοσοκομειακών καλύψεων της ίδιας εταιρείας. Πηγές της ασφαλιστικής αγοράς έλεγαν ότι για να τεθεί σε λειτουργία η σχετική νομοθεσία – δηλαδή …

Καυτή πατάτα  η ασφαλιστική  αγορά | tovima.gr

O νέος υπουργός Οικονομίας που θα καθήσει στο γραφείο του 6ου ορόφου του κτιρίου της πλατείας Συντάγματος θα έχει να αντιμετωπίσει- εκτός όλων των άλλων προβλημάτων- και τα 227.000 «ορφανά» συμβόλαια ζωής της ασφαλιστικής εταιρείας Ασπίς Πρόνοια του επιχειρηματία κ. Π.Ψωμιάδη που έβαλε λουκέτο, καθώς και τα περισσότερα από 200.000 συμβόλαια νοσοκομειακών καλύψεων της ίδιας εταιρείας. Πηγές της ασφαλιστικής αγοράς έλεγαν ότι για να τεθεί σε λειτουργία η σχετική νομοθεσία – δηλαδή η μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου σε άλλη εταιρεία-, πρέπει να εκδοθεί πληθώρα υπουργικών αποφάσεων, που βεβαίως να ρυθμίζουν τη διαδικασία μεταβίβασης, να περιορίζουν το ρίσκο των ασφαλιστικών εταιρειών που τα αναλαμβάνουν και ταυτόχρονα να προστατεύουν τα δικαιώματα και πρωτίστως τα χρήματα που έχουν ήδη καταβάλει οι εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι. Για να επιτευχθεί το άριστο δυνατό αποτέλεσμα, το κράτος πρέπει όχι μόνο να εγγυηθεί αλλά και να καλύψει τις εξαγορές των συμβολαίων. Διότι οι ασφαλιστικές που εμφανίζονται πρόθυμες να πάρουν το χαρτοφυλάκιο της Ασπίς Πρόνοια – και των άλλων εταιρειών που έβαλαν λουκέτο- ενδιαφέρονται για τα ασφάλιστρα που θα καταβάλλουν οι νέοι πελάτες τους.

Στο πλαίσιο της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΣΕΕ) έχει συγκροτηθεί (ανοικτή) επιτροπή από τις μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες του Κλάδου Ζωής, η οποία και θα αποτυπώσει όλες τις πλευρές του προβλήματος και ακολούθως θα εισηγηθεί στον (νέο)

υπουργό Οικονομίας, ο οποίος και θα εκδώσει τις απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις. Πρόκειται για μια διαδικασία που δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

Από το πρωί της περασμένης Τετάρτης το τηλεφωνικό κέντρο της εταιρείας λειτουργεί κανονικά- τηλέφωνο 210 6198.960-973 (13 γραμμές) και fax 210 6176.697- και δίνει στους ασφαλισμένους τις αναγκαίες οδηγίες. Καθώς συνεχίζεται η αποσφράγιση και η απογραφή των εγκαταστάσεων της εταιρείας, τα διάφορα τμήματα θα αρχίσουν να λειτουργούν με το προσωπικό της εταιρείας, το οποίο θα καλείται σταδιακά στην υπηρεσία του υπό τη διοίκηση του επόπτη. Από την περασμένη Πέμπτη ο επόπτης άρχισε να καλεί υπαλλήλους της Διαχείρισης Χαρτοφυλακίου Συμβολαίων και της Διαχείρισης Αποζημιώσεων Κλάδου Ζωής, ώστε τα τμήματα αυτά να λειτουργήσουν άμεσα. Τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα ακολουθήσουν το Λογιστήριο και η Μηχανογράφηση, ενώ με ανακοίνωσή του ο επόπτης αναμένεται να καλέσει άμεσα τους ασφαλισμένους να συνεχίσουν να καταβάλλουν κανονικά τα ασφάλιστρα των συμβολαίων τους ώστε να καλύπτονται από τις παροχές τους.

Πάντως, όπως έχει γίνει γνωστό, η επιτροπή που θα συγκροτηθεί στο πλαίσιο της ΕΑΕΕ πρέπει να διερευνήσει μεταξύ των άλλων με ποιον τρόπο θα δίνονται οι εγγυήσεις του Δημοσίου στα συμβόλαια της εταιρείας Ασπίς που έχουν περάσει στα χέρια άλλων εταιρειών και οι κάτοχοί τους θέλουν να τα ρευστοποιήσουν, δηλαδή αν κάποιος ασφαλισμένος επιθυμεί να ρευστοποιήσει το συμβόλαιό του όταν αυτό μεταβιβαστεί στη νέα εταιρεία- πράγμα που σημαίνει πως η νέα εταιρεία θα χάσει- το Δημόσιο θα καλύπτει το ποσό της ρευστοποίησης, και αν ναι, σε τι ποσοστό. Τι πρόκειται να συμβεί με τα συμβόλαια Υγείας, θα ισχύουν δηλαδή οι συμβάσεις που υπέγραψαν οι ασφαλισμένοι ή θα τροποποιηθούν, προς όφελος της εταιρείας αν τα συγκεκριμένα προγράμματα είναι ζημιογόνα, θα εγγυηθεί το Δημόσιο τις μελλοντικές ή τις εκκρεμείς ζημιές του κλάδου Υγείας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk