Ταχύτερη έξοδο από την ύφεση βλέπει η ΕΚΤ

Για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αξιών συνέχισαν την πτώση τους- σύμφωνα με την τεχνική ορολογία, συνεχίζοντας μια φάση «διόρθωσης» έπειτα από μια περίοδο έντονης ανόδου. Αντίθετα, τα αμερικανικά χρηματιστήρια ανέκοψαν την επίσης τετραήμερη καθοδική τους τροχιά και έδειχναν θετικό πρόσημο δύο ώρες πριν από το κλείσιμο, καθώς οι ανακοινώσεις για τις μηνιαίες πωλήσεις των μεγάλων αλυσίδων (Gap, Costco Wholesale, Τarget), που ήταν λιγότερο κακές απ΄ ό,τι προέβλεπαν, αντιστάθμιζαν τις ανακοινώσεις για το ύψος της εβδομαδιαίας απασχόλησης που χαρακτηρίζονταν «απογοητευτικές» .

Για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αξιών συνέχισαν την πτώση τους- σύμφωνα με την τεχνική ορολογία, συνεχίζοντας μια φάση «διόρθωσης» έπειτα από μια περίοδο έντονης ανόδου.

Αντίθετα, τα αμερικανικά χρηματιστήρια ανέκοψαν την επίσης τετραήμερη καθοδική τους τροχιά και έδειχναν θετικό πρόσημο δύο ώρες πριν από το κλείσιμο, καθώς οι ανακοινώσεις για τις μηνιαίες πωλήσεις των μεγάλων αλυσίδων (Gap, Costco Wholesale, Τarget), που ήταν λιγότερο κακές απ΄ ό,τι προέβλεπαν, αντιστάθμιζαν τις ανακοινώσεις για το ύψος της εβδομαδιαίας απασχόλησης που χαρακτηρίζονταν «απογοητευτικές» .

Επίσης, ανοδικά είχαν κινηθεί νωρίτερα και τα ασιατικά χρηματιστήρια (εκτός του Τόκιο), ιδιαίτερα μετά την άνοδο του χρηματιστηρίου της Σανγκάης. Για την τελευταία κίνηση φαίνεται να επέδρασαν οι δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Χρηματαγοράς Λιου Χινχουά για το ότι οι αρχές θα προωθήσουν μια «σταθερή και υγιή» αγορά, εκτονώνοντας έτσι τις ανησυχίες από τις φήμες για κυβερνητική παρέμβαση ενάντια στη χρηματιστηριακή κερδοσκοπία.

Ο ασιατικός δείκτης ΜSCΙ index of Αsia εκτός Ιαπωνίας ανέβηκε κατά 0,8%, ενώ ο Νikkei του Τόκιο έπεσε κατά 0,6%. Στην Ευρώπη πτωτικά έκλεισαν οι δείκτες Εurofirst 300 κατά 0,04%, Εurostoxx 50 κατά 0,17%, ο γαλλικός CΑC 40 κατά 0,55%, ο γερμανικός Dax 30 κατά 0,35% και ο βρετανικός FΤSΕ κατά 0,43%. Οι αμερικανικοί δείκτες δύο ώρες πριν από το κλείσιμο κινούνταν ανοδικά. Συγκεκριμένα, ο Dow Jones κατά 0,29%, ο S&Ρ 500 κατά 0,35% και ο Νasdaq κατά 0,32%. Από τα εμπορεύματα ο χρυσός βρέθηκε σε άνοδο και πλησίασε έως τα 1.000 δολάρια η ουγκιά.

Τη «διόρθωση» των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων δεν διέκοψαν ούτε οι ανακοινώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, καθ΄ ότι θεωρήθηκαν αναμενόμενες.

Ο κ. Τρισέ ανήγγειλε μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τη νομισματική πολιτική της ευρωζώνης για τις επόμενες εβδομάδες. «Τα επιτόκια παραμένουν τα κατάλληλα» ήταν μια από τις πρώτες φράσεις της συνέντευξης Τύπου που έδωσε ο διοικητής της ΕΚΤ. Χωρίς έκπληξη, η ΕΚΤ αποφάσισε «ομοφώνως» να διατηρήσει το κύριο επιτόκιό της στο 1%, που είναι το ίδιο από τον Μάιο του 2009. Το επίπεδο αυτό είναι «ιστορικά χαμηλό», καθώς έχει περάσει από το 4,25% τον Οκτώβριο του 2008 στο 1% από τον Μάιο, αλλά αναμένεται να παραμείνει στα ίδια χαμηλά επίπεδα ίσως και έναν χρόνο ακόμη. Οπως εξήγησε ο κ. Τρισέ, «η οικονομία στην ευρωζώνη και αλλού δείχνει αυξανόμενα σημάδια σταθεροποίησης», που υπονοούν ότι «η περίοδος έντονης κάμψης της οικονομίας έφθασε στο τέλος της». Ωστόσο η ΕΚΤ προβλέπει μια «πολύ προοδευτική» ανάκαμψη της συγκυρίας, ενώ επίσης διαβλέπει «υψηλές αβεβαιότητες».

Στις τελευταίες, πάντως, δεν φαίνεται να εντάσσει τους πληθωριστικούς κινδύνους, τους οποίους τους θεωρεί «ισορροπημένους», έστω και αν ανέβασε τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό εξαιτίας της αύξησης των τιμών της ενέργειας.

Το 2009 ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο +0,4%, λέει η ΕΚΤ, ενώ ως τώρα η πρόβλεψη ήταν για +0,3%. Το 2010 θα φθάσει μάλιστα στο +1,2% έναντι του προβλεπομένου ως τώρα 1%- πάντως πολύ κάτω του ορίου του 2% που έχει αναλάβει να διαφυλάξει. «Σε αυτό το πλαίσιο» είπε ο κ. Τρισέ «περιμένουμε η σταθερότητα των τιμών να κρατηθεί μεσοπρόθεσμα καιέτσινα στηρίξει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών στην ευρωζώνη».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk