Στα πράγματα

«Εξοικείωση των μαθητών με τις νέες τεχνολογίες»

Περίπου 126.000 μαθητές της Α΄ τάξης του Γυμνασίου θα επωφεληθούν από τη Δράση «Ψηφιακή Τάξη» μέσω της δωρεάν διάθεσης μαθητικού φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή, δηλώνει προς «Το Βήμα» ο ειδικός γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού κ. Β. Ασημακόπουλος .

Περίπου 126.000 μαθητές της Α΄ τάξης του Γυμνασίου θα επωφεληθούν από τη Δράση «Ψηφιακή Τάξη» μέσω της δωρεάν διάθεσης μαθητικού φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή, δηλώνει προς «Το Βήμα» ο ειδικός γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού κ. Β. Ασημακόπουλος .

– Τι αφορά αυτή η καινούργια δράση που ανακοινώσατε πρόσφατα;

«Στο πλαίσιο της Ψηφιακής Στρατηγικής, και με τη συνεργασία των υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων, ξεκινά μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία για την εκπαίδευση με τίτλο “Ψηφιακή Τάξη”. Σκοπός της είναι η αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος μέσα από την αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών κατά την εκπαιδευτική διαδικασία. Αποσκοπεί στην εξοικείωση των μαθητών με τις νέες τεχνολογίες, στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους σχετικά με τη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή και στη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας».

– Πρακτικά τι σημαίνει αυτό; «Σημαίνει ότι θα πραγματοποιείται διανομή μαθητικού φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή σε όλους τους μαθητές που εγγράφονται κατά το σχολικό έτος 2009-2010 στην Α΄ τάξη του Γυμνασίου (περίπου 126.000 μαθητές). Η απόκτηση του φορητού υπολογιστή από τους μαθητές θα γίνει δωρεάν, με τη χορήγηση κουπονιού που θα τους διανέμεται από τα σχολεία κατά την εγγραφή τους. Το κουπόνι αντιστοιχεί σε φορητό υπολογιστή συνολικής αξίας 450 ευρώ. Οι γονείς θα προμηθεύονται τους υπολογιστές από οποιοδήποτε κατάστημα της περιοχής τους, αποδίδοντας μόνο το κουπόνι, χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση. Οι υπολογιστές έχουν προδιαγραφές που τους κάνουν κατάλληλους για χρήση από παιδιά (έχουν μικρό βάρος, μεγάλη διάρκεια μπαταρίας για να υποστηρίζουν το μάθημα, δυνατότητα ασύρματης δικτύωσης), ενώ έχουν και εγκατεστημένο λογισμικό για την ασφάλεια πρόσβασης στο Διαδίκτυο, την επεξεργασία κειμένου ώστε να γράφουν τις εργασίες τους κτλ.».

– Πρόκειται δηλαδή για υπολογιστές με τυπικό λογισμικό. «Και αυτό. Δεν πρόκειται όμως μόνο για τους υπολογιστές και κάποιο τυπικό λογισμικό. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι φορητοί μαθητικοί υπολογιστές έρχονται με προεγκατεστημένο εκπαιδευτικό λογισμικό (16 τίτλοι) που έχουν εγκριθεί από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και οι οποίοι περιλαμβάνουν μαθήματα και των τριών τάξεων του Γυμνασίου. Περιλαμβάνει επίσης σε ηλεκτρονική μορφή και το σύνολο των βιβλίων του Γυμνασίου. Αυτοί οι υπολογιστές θα ανήκουν στους μαθητές και θα χρησιμοποιούνται και στο σπίτι αλλά και στο πλαίσιο του μαθήματος, κάνοντας πράξη το πρώτο βήμα».

– Θα επεκταθεί η δράση αυτή και σε άλλους;

«Στη συνέχεια, στο επόμενο χρονικό διάστημα, πρόκειται να εφοδιαστούν με φορητούς υπολογιστές και οι καθηγητές που διδάσκουν στην Α΄ Γυμνασίου».

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Αναβολές και… private clubs Το τεράστιο ροζ, γεμάτο καθρέφτες, δωμάτιο στη βίλα «Ορτανσία», σκαρφαλωμένη στις ψηλότερες και πλέον θεαματικές οροσειρές της Εκάλης, ήταν... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk