Τράπεζες παγιδευμένες στα ομόλογα ΑRS

Τα τραπεζικά ιδρύματα δεν σταματάνε να πληρώνουν τον λογαριασμό της κρίσης. Μετά τις αβυσσαλέες ζημιές που αναγκάστηκαν να καταγράψουν από την κατάρρευση της αγοράς των αμερικανικών στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου, των περίφημων subprimes, ορισμένα από τα ιδρύματα αυτά εξαναγκάζονται τώρα να αποπληρώσουν με δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια τους πελάτες τους που είχαν αγοράσει κυμαινόμενα ομόλογα, τα λεγόμενα ΑRS…

Τράπεζες παγιδευμένες στα ομόλογα ΑRS | tovima.gr

Τα τραπεζικά ιδρύματα δεν σταματάνε να πληρώνουν τον λογαριασμό της κρίσης. Μετά τις αβυσσαλέες ζημιές που αναγκάστηκαν να καταγράψουν από την κατάρρευση της αγοράς των αμερικανικών στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου, των περίφημων subprimes, ορισμένα από τα ιδρύματα αυτά εξαναγκάζονται τώρα να αποπληρώσουν με δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια τους πελάτες τους που είχαν αγοράσει κυμαινόμενα ομόλογα, τα λεγόμενα ΑRS (auction rated securities), των οποίων η αξία κατέρρευσε. Πριν από μερικούς μήνες, ο εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο, με τη στήριξη των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών, άνοιξε αυτή την υπόθεση που τη χαρακτήρισε ως «το σκάνδαλο των ΑRS», στο όνομα χιλιάδων επενδυτών, που έγιναν έξω φρενών όταν είδαν την αξία των τίτλων τους να καταρρέει. Γιατί τα ομόλογα αυτά, που αντιπροσωπεύουν δάνεια προς νοσοκομεία, λιμάνια ή πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, μεταπωλήθηκαν σε ιδιώτες αποταμιευτές ή και θεσμικούς επενδυτές με τη μορφή υποτίθεται ακίνδυνων χρηματοπιστωτικών προϊόντων. «Κάτι σαν αμοιβαία κεφάλαια» εξηγεί ο Κριστιάν Παριζό, οικονομολόγος στην Αurel. Πρόσθετο πλεονέκτημα: η ρευστότητα. Γιατί κάθε εβδομάδα οι πελάτες μπορούσαν να τα αγοράσουν ή να τα πουλήσουν μέσα από ένα σύστημα πλειστηριασμού («auction»).

Αλλά η κρίση τα ανέτρεψε όλα. Ολη η αγορά δανείων πάγωσε και ορισμένοι τίτλοι έχασαν ως και το 50% της αξίας τους. Επιπλέον, υπάρχουν πολλές υποψίες ότι υπήρξε και χειραγώγηση της αγοράς.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές επέβαλαν στη Citigroup και στη UΒS να αποζημιώσουν όλους τους πελάτες τους με ποσά που φτάνουν τα 20 δισ. δολάρια (13,4 δισ. ευρώ). Με ένα επιπλέον πρόστιμο 100 εκατ. δολαρίων η Citigroup και 150 εκατ. δολαρίων η UΒS, θα απαλλαγούν οι τράπεζες αυτές. Η Μerrill Lynch, από την πλευρά της, το πρόλαβε το πρόστιμο αναγγέλλοντας ότι θα πάρει πίσω από τους πελάτες της ομόλογα ΑRS αξίας 12 δισ. δολαρίων.

Και τα τραπεζικά αυτά ιδρύματα δεν είναι τα μόνα. Την εβδομάδα αυτή ο εισαγγελέας της Νέας Υόρκης ανήγγειλε ότι επεκτείνει την έρευνά του και στις τράπεζες JΡ Μorgan, Μorgan Stanley και Wachovia. Αλλά και η Credit Suisse, με τη σειρά της, έχει μηνυθεί από την SΤ ΜicroΕlectronics, η οποία θέλει να πάρει πίσω τις απώλειες των 39 εκατ. δολαρίων που αναγκάστηκε να καταγράψει. Ενώ ακολουθούν και άλλες, όπως Goldman Sachs, Lehman Βrothers, Royal Βank of Canada, Βank of Αmerica.

Μήπως έχουμε μπροστά μας μια επανέκδοση των subprimes; Τα ποσά που διακυβεύονται υπολογίζονται συνολικά σε 330 δισ. δολάρια, δηλαδή αρκετά πιο χαμηλά από το 1 τρισ. δολαρίων που υπολογίζεται ότι διακυβεύεται στην αγορά των subprimes. «Πρόκειται για μια εγχώρια αγορά δανείωνστην Αμερική.Τα δάνεια αυτά δεν μεταπωλήθηκαν πουθενά αλλού στον κόσμο» διευκρινίζει το ένα από τα τραπεζικά αυτά ιδρύματα. Επιπλέον «τα δάνεια ΑRS δεν είναι καθόλου “σάπια δάνεια” όπως ήταν οι πιστώσεις των subprimes. Τα νοσοκομεία που δανείστηκαν αυτά τα χρήματα δεν κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν» διευκρινίζει ο τραπεζίτης. Ο οποίος, εξάλλου, εκτιμά ότι οι τιμές των ΑRS θα ανέβουν ξανά σε λίγους μήνες, μόλις επανέλθει η ηρεμία στην αγορά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk