«Α πλώς μου αρέσει να παίζω. Αγαπώ τα φώτα, αγαπώ το να βρίσκομαι επάνω στη σκηνή και αισθάνομαι άνετα.Νομίζω ότι νιώθω καλύτερα από όταν είμαι στο σπίτι μου». Για όσους γνωρίζουν τον Λανγκ Λανγκ, η ειλικρίνεια των παραπάνω δηλώσεών του είναι αναμφισβήτητη.

Στα 26 του χρόνια σήμερα, ένας από τους μεγαλύτερους σταρ της Κίνας και ταυτόχρονα ο διασημότερος, ίσως, πιανίστας της γενιάς του σε παγκόσμια κλίμακα, ουδόλως πάσχει από την έμφυτη αιδημοσύνη των συμπατριωτών του όταν εγκαταλείπουν τη χώρα τους προκειμένου να κάνουν καριέρα στο εξωτερικό. Καίτοι το τι ακριβώς θα ερμηνεύσει στο πλαίσιο της σημερινής τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων παραμένει ως τις ώρες που γράφονται αυτές οι γραμμές επτασφράγιστο μυστικό – κάποιοι, ωστόσο, προβλέπουν ότι θα είναι το Κοντσέρτο του Κίτρινου Ποταμού, έργο εξαιρετικά δημοφιλές στην Κίνα και ταυτόχρονα ιδιαίτερα απαιτητικό από πλευράς βαθμού δυσκολίας-, το σίγουρο είναι πως θα πρόκειται για μια παρουσία «εκρηκτική». Η ένταση, άλλωστε, σε όλες της τις εκφάνσεις- τεχνική και εκφραστικότητα- θα μπορούσε να θεωρηθεί «σήμα κατατεθέν» του νεαρού κινέζου πιανίστα που αποτελεί πρότυπο για εκατομμύρια παιδιά και νέους σε μια χώρα η οποία από oυκ ολίγους θεωρείται το νέο κέντρο της κλασικής μουσικής.

Γεννημένος στις 14 Ιουνίου 1982, ένα επεισόδιο από τα δημοφιλή κινούμενα σχέδια «Τομ και Τζέρι» το οποίο έτυχε να δει σε ηλικία μόλις δύο ετών κέντρισε το ενδιαφέρον του για το πιάνο. «Ο Τομ ήταν ο πρώτος μου δάσκαλος» σχολίαζε χρόνια αργότερα ο ίδιος.

Παρά το ότι ο δρόμος προς τη δόξα δεν ήταν εξ αρχής σπαρμένος με τριαντάφυλλα, κατάφερε τελικά να βρει τον δρόμο του.

Προσείλκυσε το διεθνές ενδιαφέρον για πρώτη φορά το 1999, συμπράττοντας με τη διάσημη Συμφωνική Ορχήστρα του Σικάγου. Εκτοτε έχει εμφανιστεί με τις μεγαλύτερες ορχήστρες και αρχιμουσικούς του κόσμου. Τον Μάιο του 2009 αναμένεται να τον δούμε και στην Αθήνα, στο Μέγαρο Μουσικής όπου θα συμπράξει με τη Βασιλική Ορχήστρα Concertgebouw του Αμστερνταμ υπό τον Ντάνιελ Χάρντινγκ.