Ολες οι ασθένειες, πολύ ή λιγότερο σοβαρές, έχουν προειδοποιητικά σημάδια. Αν οι ασθενείς τα αναγνωρίσουν εγκαίρως, μπορεί να προλάβουν την επιδείνωση της κατάστασής τους. Τα πρώτα συμπτώματα που μπορεί να εκδηλωθούν κατά την έναρξη των παρακάτω παθήσεων έχουν ως ακολούθως:

ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ
Τα πρώτα συμπτώματα της νόσου μπορεί να είναι τόσο ήπια ώστε να περνούν απαρατήρητα. Τα προβλήματα εντοπίζονται στη μνήμη, στην ομιλία και στη συμπεριφορά. Συγκεκριμένα οι ασθενείς στα πρώτα στάδια της νόσου μπορεί να μη θυμούνται απλά πράγματα, να τοποθετούν αντικείμενα σε λάθος θέσεις, να αντιμετωπίζουν προβλήματα στην ομιλία τους και να μην μπορούν να προσανατολιστούν ακόμη και στον χώρο τους. Επίσης μπορεί να αλλάζει απότομα η διάθεσή τους και η συμπεριφορά τους. ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ
Τα συχνότερα συμπτώματα είναι ο τρόμος των άκρων και του προσώπου, η βραδυκινησία (αργή κίνηση, μειωμένη επιδεξιότητα και ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων) και η αστάθεια.

ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ
Τα πρώτα «σημάδια» της ασθένειας διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή. Τα πιο κοινά είναι η διπλωπία ή θόλωση της όρασης, το διαρκές μούδιασμα (δυσαισθησία) χεριών και ποδιών (μπορεί να παρατηρηθεί σε ένα ή σε περισσότερα άκρα ταυτόχρονα ή και στο πρόσωπο), η αλλαγή της γεύσης, η ζάλη, η αστάθεια και η αδικαιολόγητη κούραση. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθούν διαταραχές της ούρησης.

ΑΓΓΕΙΑΚΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ
Ενα εγκεφαλικό επεισόδιο είναι δυνατόν να συμβεί απροειδοποίητα. Ωστόσο υπάρχουν φορές που «χτυπούν» κάποια «καμπανάκια», όπως διαταραχές της όρασης (μαύρισμα ή θόλωση της όρασης στο ένα ή και στα δύο μάτια), της ομιλίας (μπερδεμένες λέξεις) και αίσθημα μουδιάσματος σε ένα χέρι ή πόδι. Συχνά παρατηρούνται επίσης επεισόδια ζάλης που μπορεί να οδηγήσουν σε πτώση του πάσχοντος στο έδαφος.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ
Ο καρκίνος του πνεύμονα στα πρώτα στάδια συνήθως δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Τις περισσότερες φορές ανακαλύπτεται τυχαία από έλεγχο ο οποίος γίνεται για τη διερεύνηση άλλου προβλήματος. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες ενδείξεις οι οποίες πρέπει να διερευνηθούν. Αυτές είναι η δύσπνοια και ο συριγμός, ο χρόνιος βήχας και οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις βρογχίτιδας, η βραχνάδα, η εμφάνιση αίματος κατά τον βήχα, η απώλεια βάρους και όρεξης χωρίς γνωστή αιτία, καθώς και ο πόνος στον θώρακα.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ
Αν παρατηρηθεί αίμα στα κόπρανα, πρέπει ο πάσχων να ενημερώσει τον γιατρό του. Το αίμα μπορεί να προέρχεται από αιμορροΐδες, ενδέχεται όμως να οφείλεται σε άλλο, σοβαρότερο πρόβλημα όπως είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Υποψίες κινούν επίσης οι αλλαγές των συνηθειών του εντέρου, η ανεξήγητη διάρροια ή η δυσκοιλιότητα, το αίσθημα ότι το έντερο δεν «αδειάζει» πλήρως, καθώς και άλλα κοιλιακά προβλήματα όπως πόνος, πολλά αέρια, «τυμπανισμός» και «κράμπες» του εντέρου.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣ
Τα συμπτώματα των καρκίνων του δέρματος και δη του μελανώματος διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ορισμένοι μπορεί να εμφανίσουν κάποιο σημάδι, άλλοι να παρατηρήσουν αλλαγές σε μια ελιά τους. Ενας από τους σοβαρότερους καρκίνους του δέρματος είναι το μελάνωμα. Σε μελάνωμα μπορεί να εξελιχθούν ελιές οι οποίες αλλάζουν χρώμα (πιο σκούρα ή ρόδινη), μορφή (μεγαλώνουν), περίγραμμα (τα όρια γίνονται ανώμαλα) ή αιμορραγούν χωρίς να έχει υπάρξει τραυματισμός. Οι γιατροί συνιστούν ως μέτρο πρόληψης την αυτοεξέταση ανά εξάμηνο. Οποιος παρατηρήσει κατά την εξέταση «περίεργα» σημάδια στο δέρμα ή αλλαγή χρώματος και σχήματος κάποιας ελιάς, πρέπει να ενημερώσει δερματολόγο.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ
Τα συχνότερα σημάδια που υποδηλώνουν την εκδήλωση της πάθησης είναι η ανεξήγητη απώλεια βάρους, η εμφάνιση ίκτερου (κίτρινο χρώμα στο δέρμα και στο λευκό των ματιών), η αλλαγή του χρώματος των ούρων και το «ξεθώριασμα» των κοπράνων. Οταν ο όγκος «μεγαλώσει» μπορεί να προστεθεί επίμονος πόνος στο πάνω μέρος της κοιλιακής περιοχής και στη μέση.