Ο κ. Κυριακού καλεί κυβέρνηση, αρμόδιες δικαστικές και αθλητικές αρχές να δραστηριοποιηθούν πιο έντονα

Αντιντόπινγκ κάθαρση σε βάθος

ΠΕΚΙΝΟ Α ποφασισμένη να αναλάβει πρωτοβουλίες για την πάταξη του ντόπινγκ και για την αποκάλυψη του κυκλώματος που προμηθεύει απαγορευμένες ουσίες στους έλληνες (πρωτ)αθλητές είναι η ηγεσία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ), η οποία μετά την επιστροφή της ελληνικής αποστολής από το Πεκίνο στην Αθήνα προτίθεται να κινηθεί δυναμικά στην κατεύθυνση της δραστηριοποίησης των επίσημων ελληνικών αρχών αλλά και των κυβερνητικών αρμοδίων. Τον τόνο των κινήσεων της ΕΟΕ στο άμεσο μέλλον έδωσαν άλλωστε οι δηλώσεις του προέδρου της κ.

ΠΕΚΙΝΟ

Ενώπιον του εισαγγελέα θα κληθούν άμεσα να δώσουν εξηγήσεις η Φανή Χαλκιά και ο προπονητής της Γ. Παναγιωτόπουλος που… νίπτουν τας χείρας τους από τη μεθυλτριενολόνη κάνοντας λόγο για δολιοφθορά

Α ποφασισμένη να αναλάβει πρωτοβουλίες για την πάταξη του ντόπινγκ και για την αποκάλυψη του κυκλώματος που προμηθεύει απαγορευμένες ουσίες στους έλληνες (πρωτ)αθλητές είναι η ηγεσία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ), η οποία μετά την επιστροφή της ελληνικής αποστολής από το Πεκίνο στην Αθήνα προτίθεται να κινηθεί δυναμικά στην κατεύθυνση της δραστηριοποίησης των επίσημων ελληνικών αρχών αλλά και των κυβερνητικών αρμοδίων. Τον τόνο των κινήσεων της ΕΟΕ στο άμεσο μέλλον έδωσαν άλλωστε οι δηλώσεις του προέδρου της κ. Μίνωα Κυριακού, οι οποίες ήταν πολύ αυστηρές και δηκτικές για τους εμπλεκομένους στις υποθέσεις ντόπινγκ και προκάλεσαν αίσθηση διεθνώς.

Ο πρόεδρος της ΕΟΕ, ο οποίος ζητεί ακόμη και τη διά βίου τιμωρία των ντοπαρισμένων, αλλά και την παραδειγματική τιμωρία των προπονητών και όσων εμπλέκονται στο ντοπάρισμα των αθλητών, έχει θέσει επανειλημμένα το θέμα της καταπολέμησης του ντόπινγκ ως πρώτη προτεραιότητα για την ΕΟΕ. Μάλιστα όταν είχε ερωτηθεί από «Το Βήμα» λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των Αγώνων είχε δηλώσει ότι για αυτόν η μεγαλύτερη επιτυχία θα ήταν «να μη βρεθεί κανένας έλληνας αθλητής ντοπαρισμένος στη διάρκεια των Αγώνων». Και μπορεί βέβαια να μην έχει υπάρξει κρούσμα ντόπινγκ έλληνα αθλητή που αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς, ωστόσο τόσο η περίπτωση του 200άρη Τάσου Γκούση ο οποίος βρέθηκε ντοπαρισμένος σε έλεγχο ντόπινγκ του Εθνικού Συμβουλίου για την Καταπολέμηση του Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ) λίγο προτού αναχωρήσει για το Φουκόι της Ιαπωνίας όπου προετοιμάστηκαν ορισμένοι αθλητές του στίβου όσο και- κυρίωςη περίπτωση της ολυμπιονίκη του 2004 Φανής Χαλκιά που βρέθηκε ντοπαρισμένη σε έλεγχο της Διεθνούς Υπηρεσίας Αντιντόπινγκ (WΑDΑ) έχουν πλήξει για άλλη μία φορά το κύρος του ελληνικού αθλητισμού και έχουν διασύρει διεθνώς τη χώρα.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει οργή στην ηγεσία της ΕΟΕ, η οποία για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού είχε προβεί σε ένα τόσο εκτεταμένο πρόγραμμα ελέγχου των αθλητών της ολυμπιακής αποστολής, με στόχο να μην υπάρξουν τέτοιου είδους κρούσματα. Στην ΕΟΕ θεωρούν ότι ήρθε η ώρα η πολιτεία και η κυβέρνηση, όπως και οι υπόλοιπες αρχές να δραστηριοποιηθούν πιο έντονα στην κατεύθυνση της καταπολέμησης του ντόπινγκ και να αξιοποιήσουν το υπάρχον νομικό πλαίσιο που είναι επαρκές αλλά δεν εφαρμόζεται. Ετσι πρόκειται να «βομβαρδίσει» με προτάσεις τις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές καθώς η συγκεκριμένη χρονική στιγμή μπορεί να αποδειχθεί η χρυσή ευκαιρία για να δοθεί ένα αποφασιστικό χτύπημα στο κύκλωμα του ντόπινγκ. Παράλληλα θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει δραστηριοποίηση των δικαστικών αρχών, των οποίων τα αντανακλαστικά δεν είναι πάντα ισχυρά. Για παράδειγμα, χθες υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση για τον Γκούση και μάλιστα σε συνδυασμό με το θέμα της Χαλκιά, ενώ δεν υπήρξε αντίστοιχη για τον 400άρη Δημήτρη Ρέγα αλλά και για τους υπόλοιπους «άσημους» ντοπαρισμένους. Με χθεσινές δηλώσεις του μάλιστα ο κ. Κυριακού έθεσε επί τάπητος το θέμα της κάθαρσης και στις ομοσπονδίες και ιδιαίτερα στην ομοσπονδία στίβου (ΣΕΓΑΣ) καλώντας την Πολιτεία «να επιδείξει ισονομία και όπως έδρασε στην περίπτωση της ομοσπονδίας άρσης βαρών το ίδιο να πράξει με τον στίβο.Ο Σεβαστής δεν δικαιούται διά να ομιλεί.Ολοι γνωρίζουν το παρελθόν και την πολιτεία του. Και απορώ πώς καλείται στα τηλεοπτικά παράθυρα. Είπα στους εκπροσώπους της Πολιτείας ότι δεν πρέπει να είμαστε πια πρώτοι στον πίνακα της ντόπας.Και ο μοναδικός τρόπος για να επιστρέψει η Ελλάδα στην κατάκτηση μεταλλίων είναι η κάθαρση.Πρώτη προτεραιότητα της ΕΟΕ θα είναι να καθαρίσει ο τόπος από την ντόπα». Επιπλέον στη στόχευση του κ. Κυριακού που πρόκειται να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία της ΕΟΕ για την περίοδο 2009-2012 είναι να αναβαθμισθεί ο ρόλος της ολυμπιακής επιτροπής κατά τα πρότυπα της ιταλικής (CΟΝΙ) ώστε να παίζει κεντρικό ρόλο στο αθλητικό γίγνεσθαι στην Ελλάδα.

Οσον αφορά την υπόθεση Χαλκιά χθες η ελληνική ολυμπιακή αποστολή ενημερώθηκε για την απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής της ΔΟΕ η οποία (μετά και την εξέταση του β΄ δείγματος που ήταν φυσικά θετικό σε Μ3) προχώρησε και τυπικά στον αποκλεισμό της ελληνίδας αθλήτριας. Η ΔΟΕ αναμένεται τις επόμενες ημέρες να διαβιβάσει τον φάκελο της υπόθεσης στην ΕΟΕ προκειμένου η τελευταία, που σύμφωνα με το ολυμπιακό πρωτόκολλο εκπροσωπεί τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή στην Ελλάδα, να τον παραδώσει στις ελληνικές δικαστικές αρχές που καλούνται από τη ΔΟΕ να διερευνήσουν και τον ρόλο του προπονητή Γιώργου Παναγιωτόπουλου.

* Εως και οκτώ χρόνια θα αποθηκευθούν τα δείγματα ελέγχων ντόπινγκ των αθλητών που παίρνουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, ώστε αν χρειασθεί να επανεξετασθούν. Αυτό αποκάλυψε ο κ. Τσεν Ζιγιού, επικεφαλής της υπηρεσίας αντιντόπινγκ της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών του Πεκίνου. Στο παρελθόν τα θετικά δείγματα αποθηκεύονταν για 90 ημέρες, ενώ τα αρνητικά για 30 ημέρες. Ο κ. Τσεν ανέφερε ότι τα τεστ προσαρμόζονται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε αθλήματος και ότι το εργαστήριο του Πεκίνου μπορεί να ταυτοποιήσει όλες τις απαγορευμένες ουσίες που βρίσκονται στη λίστα της ΔΟΕ και της WΑDΑ.

* Το ΕΣΚΑΝ ανακοίνωσε ότι δόθηκαν εντολές για τη διενέργεια 16 ελέγχων, εκτός αγώνων, σε στίβο και άρση βαρών σε πάγκο ΑμεΑ, από τις 12 Αυγούστου 2008 έως και σήμερα. Συγκεκριμένα, έγιναν 11 έλεγχοι σε στίβο ΑμεΑ και 5 σε άρση βαρών σε πάγκο ΑμεΑ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Archive
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk