Στο συγκρότημά της στον Ταύρο επί της οδού Πειραιώς 252, εκεί όπου για πρώτη φορά το 1937 ξεκίνησε τη δραστηριότητά της η Βιοχάλκο και σήμερα βρίσκεται η μία από τις τέσσερις εργοστασιακές μονάδες της βιομηχανίας χαλκού και ορειχάλκου Χαλκόρ, ο βιομηχανικός όμιλος δημιουργεί ένα πρότυπο Κέντρο Ερευνας Μετάλλων και όχι μόνο!
Σε μια μεγάλη έκταση θα συστεγάζονται, όπως σχεδιάζεται, μουσειακοί χώροι, επιστημονικά κέντρα, χώροι συνεδρίων αλλά και σύγχρονες βιομηχανικές εγκαταστάσεις καινοτομικών προϊόντων. Το παλαιό «φουγάρο» της Βιοχάλκο δεν υπάρχει πια, αλλά στη θέση του συμβολικά θα «στηθεί» ένα μεγάλο ομοίωμά του, ορατό από κάθε περαστικό της οδού Πειραιώς.
Η Χαλκόρ στο εκεί εργοστάσιό της, το οποίο καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της συνολικής έκτασης των 70.000 τ.μ. σε χώρο χαρακτηρισμένο με προεδρικό διάταγμα του 1995 για την περιοχή του Ελαιώνα ως βιομηχανική περιοχή, επενδύει σε σύγχρονο εξοπλισμό και σε ανάπτυξη τεχνογνωσίας υψηλών προδιαγραφών για την παραγωγή νέων προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και προστιθέμενης αξίας, όπως φύλλα χαλκού επιλεκτικής επιφάνειας, ταινίες και φύλλα χαλκού για μετασχηματιστές και για ολοκληρωμένα ηλεκτρονικά κυκλώματα. Ορισμένες τροποποιήσεις του ρυμοτομικού σχεδίου της περιοχής, που φαίνεται να συζητούνται το τελευταίο διάστημα, ίσως απειλήσουν σοβαρά τις βιομηχανικές δραστηριότητες. Οι πιο βαριές κατασκευές πάντως γίνονται από ετών στις μονάδες της Χαλκόρ στα Οινόφυτα Βοιωτίας, όπου από το 1980 έχει μεταφερθεί άλλωστε το χυτήριο της αρχικής μονάδας στα πλαίσια εξειδίκευσης της μονάδας των Αθηνών. Το εργοστάσιο αυτό, ένα από τα τέσσερα που έχει η Χαλκόρ στην Ελλάδα, το 2000 απέδωσε προϊόντα αξίας 30 δισ. δρχ. εκ των οποίων τα 20 δισ. δρχ. προήλθαν από πωλήσεις στο εξωτερικό.
Κτίρια του βιομηχανικού συγκροτήματος που «βλέπουν» στην οδό Πειραιώς έχουν ήδη κηρυχθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ διατηρητέα. Στα κτίρια αυτά θα στεγαστεί το Ελληνικό Κέντρο Ερευνας Μετάλλων (ΕΛΚΕΜΕ) και, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Βιοχάλκο, θα δημιουργηθεί ένα σύγχρονο ερευνητικό κέντρο το οποίο θα είναι ταυτόχρονα «ζωντανό μουσείο» και θα περιλαμβάνει ειδικά διαμορφωμένο εκθεσιακό χώρο, συνεδριακό χώρο, αίθουσες σεμιναρίων και πλήρη τεχνική βιβλιοθήκη. Το ερευνητικό κέντρο μεταλλουργίας θα εφοδιαστεί με υπερσύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Στον εκθεσιακό χώρο προβλέπεται να τοποθετηθούν, μεταξύ άλλων, ιστορικά δείγματα του παραγωγικού εξοπλισμού της Βιοχάλκο, τα οποία η εταιρεία, όπως σημειώνει, έχει διαφυλάξει ως σήμερα για τον σκοπό αυτόν και αποτελούν σημαντικά τεκμήρια της βιομηχανικής ιστορίας του τόπου. Ετσι στο μέλλον, όπως αναφέρεται, «αυτά τα διατηρητέα κτίρια θα λειτουργήσουν και ως ζωντανοί χώροι ανάδειξης και προβολής της βιομηχανικής ιστορίας του ιστορικού άξονα Πειραιώς, ως χώροι που θα συνδέουν το βιομηχανικό παρελθόν της περιοχής με τη μελλοντική φυσιογνωμία της».
Ειδικότερα το ΕΛΚΕΜΕ θα υποστηρίζεται στο ερευνητικό του έργο από την ανάπτυξη βιομηχανικών δραστηριοτήτων πιλοτικής μορφής σε σημαντικά βιομηχανικά κτίρια του εργοστασίου της Χαλκόρ.
Πρόκειται για επένδυση η οποία κρίθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας και μπορεί να εξελιχθεί, όπως πιστεύεται, σε πραγματικό εφαλτήριο για την ανάπτυξη της μεταλλουργικής βιομηχανίας στη χώρα. Οι προδιαγραφές του, καθώς και η θέση του εντός μιας ζώσας μεγάλης βιομηχανίας, κατατείνουν σε ένα δίκτυο εργαστηρίων κορυφαίου τεχνολογικού επιπέδου, εξοπλισμένων με τα πλέον σύγχρονα μηχανήματα, μοναδικά για τα ελληνικά δεδομένα, όπως τόνισαν εκπρόσωποι του ομίλου σε ειδική εκδήλωση την περασμένη Τρίτη.
Κύριες δραστηριότητες του ΕΛΚΕΜΕ, όπως ανακοίνωσε ο κ. Τ. Μαυρόπουλος, διευθυντής έρευνας και τεχνολογίας, θα είναι η ολοκληρωμένη επιστημονική έρευνα υλικών, μεθόδων παραγωγής και συμπεριφοράς τελικών προϊόντων, η παραγωγή και ανταλλαγή τεχνολογιών σε διεθνή κλίμακα, καθώς επίσης η επίσημη πιστοποίηση ποιότητας. Το Κέντρο θα παρέχει υπηρεσίες όχι μόνο στις εταιρείες του ομίλου αλλά και σε τρίτες εταιρείες, με τον φιλόδοξο στόχο «να καταστήσει τεχνολογικά αυτοδύναμη και διεθνώς πρωτοπόρα την ελληνική μεταλλουργική βιομηχανία».