Η εκτίμηση (ή η πεποίθηση) του κ. Κ.Καραμανλή για τις πιθανότητες που έχει η ΝΔ να είναι πρώτο κόμμα θα καθορίσει τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Τα τελευταία δημοσκοπικά στοιχεία δεν ευνοούν την κυβερνητική παράταξη, δεν αποτυπώνουν όμως και μια εικόνα μη αναστρέψιμη. «Η φθορά δεν είναι τέτοια ώστε να μην μπορούμε να πάμε σε εκλογές» επισημαίνουν παράγοντες του κόμματος, ενώ στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι το προβάδισμα του ΠαΣοΚ έχει πλέον παγιωθεί και προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν όλα τα εκλογικά σενάρια.

Οι μετρήσεις
Οι δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν τον Σεπτέμβριο κατέγραψαν «πρωτιά» του ΠαΣοΚ. Επειτα από τη ΔΕΘ, η εταιρεία Μetron Αnalysis τού έδινε προβάδισμα 2,2 μονάδων (28,8% έναντι 26,6% της ΝΔ).

Η εταιρεία Οpinion σε έρευνα που διεξήχθη τις 15-17 Σεπτεμβρίου κατέγραψε προβάδισμα 2,6% (27,1% για τη ΝΔ και 29,7% για το ΠαΣοΚ).

Στη μέτρηση της ΜRΒ (16-17 Σεπτεμβρίου) η διαφορά των δύο κομμάτων ήταν 1,1% (26,8% η ΝΔ και 27,9% το ΠαΣοΚ).

Στη VΡRC (22-24 Σεπτεμβρίου) το προβάδισμα του ΠαΣοΚ καταγράφηκε στις 2 ποσοστιαίες μονάδες (34,5% έναντι 32,5% της ΝΔ). Σύμφωνα με την GΡΟ η διαφορά ήταν 1,2%, με το ΠαΣοΚ στο 29,2% και τη ΝΔ στο 28%. Η εταιρεία διευκρίνισε ότι προ της ομιλίας Καραμανλή στην Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ η διαφορά έφθανε τις 2,5 μονάδες αλλά σχεδόν μηδενίστηκε τις επόμενες ημέρες.

Στο 0,1% περιόρισε τη διαφορά των δύο κομμάτων η Κάπα Research με δημοσκόπηση αμέσως μετά την ομιλία Καραμανλή. Νεότερη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας (27 Σεπτεμβρίου-1 Οκτωβρίου) φέρει το ΠαΣοΚ να προηγείται με 0,7% (31,8% έναντι 31,1% της ΝΔ).

Οι αναποφάσιστοι
Το τοπίο πάντως είναι ρευστό. Είναι ενδεικτικό ότι στην περαιτέρω διερεύνηση από την GΡΟ του 15,4% που αποτελεί το ποσοστό των αναποφάσιστων, οι μισοί σχεδόν (53,9%) δήλωσαν ότι προέρχονται από τη ΝΔ, ενώ προέλευση από το ΠαΣοΚ δήλωσε το 27,9%. Οι αναποφάσιστοι επιλέγουν ως καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον κ. Καραμανλή σε ποσοστό 44,3%, τον κ. Γ. Παπανδρέου σε ποσοστό 11,4%, ενώ την πλάτη και στους δύο στρέφει το 42,1%. Στην ίδια έρευνα η μετατόπιση ψηφοφόρων από τη ΝΔ προς το ΠαΣοΚ είναι 4,2%, όσο και στην προηγούμενη μέτρηση, γεγονός που σημαίνει μηδενικά κέρδη για τη Χαριλάου Τρικούπη. Από το ΠαΣοΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ η διαρροή ψηφοφόρων αυξήθηκε από 7,9% σε 11,6%.

Την προέλευση των αναποφάσιστων από τον χώρο της ΝΔ επισημαίνουν και άλλες έρευνες, όμως καταγράφουν μείωση της «αιμορραγίας» του ΠαΣοΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Παραδείγματος χάριν, στη δημοσκόπηση της VΡRC φαίνεται ότι οι απώλειες του ΠαΣοΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και παραμένουν σημαντικές, περιορίστηκαν από 20% σε 10%. Καταγράφεται επίσης μετακίνηση ενός ποσοστού 5% από τη ΝΔ προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο επιτελείο της Ρηγίλλης υπάρχει η εκτίμηση ότι το πολιτικό σκηνικό έπειτα από τη ΔΕΘ άλλαξε δραματικά. «Μιλάμε για δύο διαφορετικά εκλογικά σώματα» επισημαίνουν. Εκτιμούν επίσης ότι με τη σημερινή εικόνα όχι μόνο δεν υπάρχει αυτοδυναμία αλλά είναι πιθανόν το εκλογικό αποτέλεσμα να απέχει ακόμη και από τη λεγόμενη «αυτοδυναμία Παυλόπουλου» (περίπου 38,5%) σε περίπτωση πεντακομματικής Βουλής. Αν εισέλθει και έκτο κόμμα (Οικολόγοι- Πράσινοι) στη Βουλή, το ποσοστό της ΝΔ θα συμπιεστεί περαιτέρω. «Κλειδί» θεωρείται το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ: αν είναι διψήφιο, είναι πιθανόν η ΝΔ να αναδειχθεί πρώτο κόμμα, αν όμως πέσει κάτω από 7% θα προηγηθεί το ΠαΣοΚ.

Οι συσπειρώσεις
Στη Χαριλάου Τρικούπη μελετούν σενάρια εκλογών και θεωρούν ότι τα ποσοστά του ΠαΣοΚ δεν είναι ούτε προσωρινά ούτε εύθραυστα. «Από ΄δώ και πέρατα αποτελέσματα θα είναι προσωρινά,με την έννοια ότι οι πολίτες έχουν πάψει να δίνουν εύκολα την εμπιστοσύνη τους στα κόμματα» παρατηρεί υψηλόβαθμος παράγων του κόμματος. Στο ΠαΣοΚ υπάρχει η αντίληψη ότι όσα λέγονται για τη συσπείρωση των κομμάτων και για τους αναποφάσιστους «αποτελούν κλασικά επιχειρήματα του κόμματος που μένει πίσω.Τα χρησιμοποιήσαμε και εμείς αρκετές φορές» επισημαίνουν. Πιστεύουν ότι οι αναποφάσιστοι δεν επιστρέφουν στο κόμμα από το οποίο έφυγαν «τουλάχιστον αυτό δείχνει η εμπειρία μας» λένε-, ότι το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ συρρικνώνεται και ότι στο τέλος ο κόσμος θα επιλέξει μια σταθερή κυβέρνηση.