Η Ιρλανδία τα βάζει πάλι με την ρωμαιοκαθολική εκκλησία. Και αυτή τη φορά είναι για τα σχολεία, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταργήσει τον λεγόμενο «φραγμό της βάφτισης» για την φοίτηση των παιδιών στα δημοτικά σχολεία.
Στις 25 Μαϊου, οι Ιρλανδοί κατήργησαν την συνταγματική απαγόρευση των αμβλώσεων σε ένα ιστορικό δημοψήφισμα. Τώρα, λίγες μέρες αργότερα, η κυβέρνηση του Δουβλίνου λαμβάνει μέτρα για να καταργήσει άλλη μία πρακτική που υποστηρίζεται από την Καθολική Εκκλησία: μια διάταξη που δίνει προτίμηση στα παιδιά που έχουν βαφτιστεί για να φοιτήσουν στα περισσότερα από τα δημοτικά σχολεία της χώρας.
«Σύμφωνα με νομοσχέδιο για την εισαγωγή στα σχολεία που μόλις εγκρίθηκε στην κάτω βουλή, θα απαγορεύεται στα καθολικά δημοτικά σχολεία να κάνουν διακρίσεις υπέρ των παιδιών του «θρησκευτικού ήθους» τους. Το νομοσχέδιο πρέπει να λάβει έγκριση και από την άνω βουλή αυτόν τον μήνα, αλλά οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι θα ψηφιστεί», γράφουν οι New York Times.
Στο πλαίσιο του υφιστάμενου συστήματος, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία ελέγχει το 90% των δημόσιων δημοτικών σχολείων της Ιρλανδίας, κατέχει τα ακίνητα και διορίζει σχολικά συμβούλια και διευθυντές, παρόλο που η κυβέρνηση πληρώνει τους λογαριασμούς. Πολλοί μη καθολικοί γονείς, ιδιαίτερα σε μικρές πόλεις και αγροτικές περιοχές, θεωρούν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να στείλουν τα παιδιά τους σε τοπικά σχολεία που διδάσκουν την ρωμαιοκαθολική ομολογία πίστης.
Και τις χρονιές όπου υπάρχουν υπερβολικά πολλές αιτήσεις από υποψήφιους μαθητές, ένας «φραγμός της βάφτισης» επιτρέπει στο σχολείο να αρνηθεί τη θέση σε ένα τοπικό μη Καθολικό παιδί εάν ένα βαφτισμένο ρωμαιοκαθολικό παιδί – ακόμα και αν ζει μακριά από την περιοχή – έχει υποβάλει αίτηση για την ίδια θέση.
Γονείς που ανήκουν σε μικρότερα θρησκεύματα, συμπεριλαμβανομένων πολλών πρόσφατων μεταναστών, καθώς και ένας αυξανόμενος αριθμός Ιρλανδών γονέων που δεν έχουν θρησκευτική πίστη διαμαρτύρονταν για αυτή την πρακτική.
Εχουν υπάρξει πολυάριθμες αναφορές τα τελευταία χρόνια ότι μη θρησκευόμενοι γονείς βαφτίζουν τα παιδιά τους απλώς και μόνο επειδή έτσι μπορούν να είναι σίγουροι ότι θα αποφύγουν τις διακρίσεις όταν έρθει η ώρα να ξεκινήσουν το σχολείο.
Ενώ το 78,3% των Ιρλανδών αυτο-χαρακτηρίστηκαν ως ρωμαιοκαθολικοί στην τελευταία απογραφή, το 2016, το ποσοστό αυτό ήταν μειωμένο σε σχέση με το συντριπτικό 93% του 1926.

Ολο και πιο φιλελεύθερη

Η πάλαι ποτέ υπερ-συντηρητική καθολική Ιρλανδία γίνεται όλο και πιο κοσμική, όλο και πιο φιλελεύθερη. Το εύρος αυτής της αλλαγής έγινε εμφανές στο πρόσφατο δημοψήφισμα, όταν δύο στους τρεις ψηφοφόρους απέρριψαν την σχεδόν πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων, μια συνταγματική απαγόρευση που είχε εγκριθεί με σχεδόν το ίδιο ποσοστό, το 1983. Το 2015, η Ιρλανδία έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ενέκρινε τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, με λαϊκή ψήφο.
Προτείνοντας την νέα νομοθεσία για την κατάργηση του «φραγμού της βαπτίσεως», το Υπουργείο Παιδείας της Ιρλανδίας ανέφερε πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν ότι το 20% των ανθρώπων γονεϊκής ηλικίας είναι πλέον μη θρησκευόμενοι, και ότι μόνο το 51% των γάμων τελέστηκαν με ρωμαιοκαθολική τελετή, το 2017.
«Είναι άδικο ένα τοπικό παιδί χωρίς θρήσκευμα να χάνει τη θέση του στο τοπικό σχολείο, ώστε να φοιτήσει εκεί ένα θρησκευόμενο παιδί που ζει, όμως, πιο μακριά. Οι γονείς δεν θα πρέπει να αισθάνονται πίεση να βαφτίσουν το παιδί τους για να έχει πρόσβαση στο τοπικό σχολείο», είπε ο υπουργός Παιδείας.
Σύμφωνα με τον προτεινόμενο νόμο, οι θρησκευτικές μειονότητες, συμπεριλαμβανομένων των Προτεσταντών, των Μουσουλμάνων και των Εβραίων, θα επιτρέπεται να κάνουν διακρίσεις στο 5% των σχολείων υπό την αιγίδα τους, προκειμένου να διατηρήσουν τη διακριτή θρησκευτική ταυτότητά τους. Το υπόλοιπο 5% των δημοτικών σχολείων που χρηματοδοτούνται από το κράτος είναι πολυδογματικά, και δεν θα επηρεαστούν.