Την ανάγκη επίδειξης μεγαλύτερης αλληλεγγύης από τα κράτη μέλη της ΕΕ προς την Ελλάδα και την Ιταλία, για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της προσφυγικής κρίσης υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Φλωρεντία της Ιταλίας.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε πως γνωρίζει ότι η αλληλεγγύη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί από τη μια στιγμή στη άλλη και ότι οικοδομείται σταδιακά. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι οι κρίσεις αδυνατίζουν την ΕΕ και οδηγούν στην άνοδο των λαϊκισμών και των εθνικισμών.

Η αλληλεγγύη δεν αφορά μόνο το προσφυγικό, αλλά και την οικονομία, τόνισε επίσης ο κ. Γιούνκερ φέρνοντας ως παράδειγμα τόσο την οικονομική ενίσχυση των κρατών που προωθούν διαρθρωτικές οικονομικές αλλαγές, όσο και το απόθεμα που υπάρχει στον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση έκτακτων και άπορο λεπτών καταστάσεων. Σημείωσε, επίσης, ως ένδειξη αλληλεγγύης τον διπλασιασμό των ποσών για το πρόγραμμα Έρασμος.

Αναφερόμενος τέλος στις αδυναμίες της ΕΕ, ο πρόεδρος της Επιτροπής τάχθηκε υπέρ της κατάργησης της ομοφωνίας στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων που αφορούν τόσο την εξωτερική όσο και τη φορολογική πολιτική.

Ανησυχία Γιούνκερ και Ταγιάνι για την άνοδο του λαϊκισμού

Οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι εξέφρασαν αμφότεροι στη Φλωρεντία την ανησυχία τους για την άνοδο του λαϊκισμού που τροφοδοτείται από τη μεταναστευτική κρίση.

«Το να είσαι καλός Ιταλός, σημαίνει να είσαι και καλός ευρωπαίος πολίτης. Αυτό πρέπει να υπογραμμισθεί μεγαλοφώνως, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή» δήλωσε ο Ταγιάνι στο ευρωπαϊκό φόρουμ που οργανώνεται στην πρωτεύουσα της Τοσκάνης από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας.

«Η έξοδος από το ενιαίο νόμισμα θα ισοδυναμούσε με αυτοπυροβολισμό στο πόδι» υπογράμμισε, ενώ οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε λαϊκιστικές και εθνικιστικές πολιτικές δυνάμεις κορυφώνονται στη Ρώμη για τον σχηματισμό της πρώτης αντισυστημικής κυβέρνησης στην Ιταλία.

Ο Γιούνκερ από την πλευρά του εξέφρασε την ανησυχία του για τις «μνησικακίες» που δημιουργήθηκαν από τη μεταναστευτική κρίση, «τις οποίες νομίζαμε ότι είχαμε ξεπεράσει».

«Αυτό έδωσε στους λαϊκιστές και τους εθνικιστές το υλικό που χρειάζονταν για να διαλύσουν την αλληλεγγύη» στην Ευρώπη, δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο οποίος δήλωσε επίσης «σοκαρισμένος για τις ρήξεις και τις ρωγμές της αλληλεγγύης που εμφανίσθηκαν στη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης» ανάμεσα στα κράτη μέλη.

«Τη στιγμή της οικονομικής κρίσης, ξαναρχίσαμε στη βόρεια Ευρώπη, που θεωρεί τον εαυτό της πιο ενάρετη από τη νότια, να ανακαλύπτουμε ξανά αυτή την έκφραση που απεχθάνομαι, ‘οι χώρες του Club Med’», εξήγησε αναφερόμενος σ’ αυτόν τον χαρακτηρισμό των χωρών της νότιας Ευρώπης που θεωρούνται μερικές φορές πιο χαλαρές στα δημοσιονομικά.

Σύμφωνα με τους δύο ευρωπαίους αξιωματούχους, αυτή η περιφρονητική στάση του Βορρά έναντι του Νότου μπορεί να ενθάρρυνε τους εθνικισμούς.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους, ο Ταγιάνι αρνήθκε να εκφέρει κάποια κρίση για την αντισυστημική κυβέρνηση που κυοφορείται στη Ρώμη ανάμεσα στην ακροδεξιά Λέγκα και στους λαϊκιστές του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S), όμως είπε πως ελπίζει ότι θα διαφυλάξει τη συμμετοχή της Ιταλίας στην ΕΕ.