Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο παραιτήθηκε την Πέμπτη έπειτα από δύο εβδομάδες πολιτικής αναταραχής και μαζικών διαδηλώσεων, που πυροδότησε η δολοφονία ενός δημοσιογράφου στα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο πρόεδρος Αντρέι Κίσκα αποδέχθηκε την παραίτηση του Φίτσο κατά τη διάρκεια τελετής και ανέθεσε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Πέτερ Πελεγκρίνι να αναλάβει τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Ο Φιτσό είχε δηλώσει οτι θα παραιτηθεί υπο τον όρο οτι θα ορίσει το κόμμα του την νέα κυβέρνηση. Η κίνηση αυτή έρχεται για να κατευνάσει την ένταση που έχει προκληθεί τις τελευταίες μέρες στην χώρα.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Πίτερ Πελεγγρίνι αρχικά είχε πρόθεση να παραδώσει και αυτός την παραίτηση του αλλά σε μία εξέλιξη των γεγονότων μάζεψε υπογραφές απο το σλοβακικό κοινοβούλιο που η πλειοψηφία δέχτηκε την αλλαγή της κυβέρνησης.

Μετά απο συνάντηση που είχε με τον Φιτσό ο Πελλεγγρίνι αποφάσισε να προτείνει τον εαυτό του για πρωθυπουργό, ενημερώνοντας τον Πρόεδρο της χώρας, Αντρέϊ Κίσκα.

Ο Σλοβένος αναπληρωτής, δήλωσε οτι αναμένεται να δημιουργηθεί μια νέα κυβέρνηση εντός των ημερών και ότι η θέση του είναι υπέρ των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εξέλιξη έρχεται μετά την δολοφονία του ερευνητικού δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ για τα φαινόμενα διαφθοράς κορυφαίων της κυβέρνησης και τις φερόμενες συναλλαγές τους με ολιγάρχες και την ιταλική μαφία.Τις προηγούμενες μέρες εξάλλου χιλιάδες Σλοβάκοι βγήκαν στους δρόμους πόλεων όλης της χώρας προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την ενδημική διαφθορά της χώρας