Καθώς η έρευνα του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ σχετικά με τη ρωσική εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών πλησιάζει επικίνδυνα τον Ντόναλντ Τραμπ, τα όσα καταιγιστικά συμβαίνουν στην Ουάσιγκτον θα ζήλευαν ακόμα και οι σεναριογράφοι του πολιτικού θρίλερ «House of Cards».

Η εβδομάδα που πέρασε τα είχε όλα. Αρχής γενομένης από την αιφνιδιαστική παραίτηση του «νούμερο δύο» στελέχους του FBI Αντριου Μακέιμπ, λίγους μήνες προτού συνταξιοδοτηθεί, αλλά και μόλις μία εβδομάδα μετά τη διαρροή πληροφορίας ότι ο Τραμπ επιθυμούσε διακαώς την απομάκρυνσή του.
Ο Μακέιμπ είχε αντικαταστήσει προσωρινά τον πρώην επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, τον οποίο ο Τραμπ καθαίρεσε από τη θέση του εντελώς απροσδόκητα τον περασμένο Μάιο (και έπειτα από σχετική εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς) εν μέσω έρευνας αναφορικά με τις διασυνδέσεις Τραμπ – Ρωσίας.
Οπως ο Κόμεϊ, έτσι και ο Μακέιμπ είχε επιβλέψει προσωπικά τις έρευνες για την υπόθεση της Ρωσίας, όμως από τη στιγμή που η σύζυγός του είχε θέσει υποψηφιότητα για το χρίσμα των Δημοκρατικών στην Πολιτεία της Βιρτζίνια ήταν αυτομάτως κόκκινο πανί για τον αμερικανό πρόεδρο ή, όπως σχολίαζε σε ανάλυσή του αρθρογράφος του CNN, «μέρος μιας ευρύτερης συνωμοσίας μέσα στο FBI με στόχο να υπονομεύσει την προεδρία του».

Η εμπιστευτική έκθεση

Προτού καλά-καλά κάτσει ο κουρνιαχτός για τον δεύτερο σε λίγους μήνες εξαναγκασμό σε παραίτηση στην ηγεσία του FBI από τον Τραμπ, μια νέα είδηση έσκαγε με πάταγο στην πλούσια σε παρασκήνιο αμερικανική πολιτική σκηνή.
Η Επιτροπή της Βουλής ενέκρινε τη δημοσίευση τετρασέλιδης εμπιστευτικής έκθεσης η οποία κατηγορεί το FBI για μεροληπτική στάση στην έρευνα αναφορικά με την προεκλογική εκστρατεία του αμερικανού προέδρου και τη φερόμενη ρωσική εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές.
Συγκεκριμένα, το έγγραφο συμπεραίνει ότι τόσο το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών όσο και το υπουργείο Δικαιοσύνης έκαναν κατάχρηση εξουσίας προκειμένου να εξασφαλίσουν άδεια για να παρακολουθήσουν τις επικοινωνίες ενός διπλωματικού συμβούλου της ομάδας Τραμπ, ονόματι Κάρτερ Πέιτζ, καθώς θεωρήθηκε ύποπτος για κατασκοπεία, εξαιτίας επαφών που είχε με ρώσους αξιωματούχους.
Οπως καταγγέλλουν οι Δημοκρατικοί, η δημοσίευση του εγγράφου, που φέρνει μεταξύ άλλων στο φως ευαίσθητα δεδομένα, αλλά και σε ευθεία αντιπαράθεση τον Λευκό Οίκο με το FBI, αποτελεί κατασκευασμένο μέσο με στόχο να πλήξει την έρευνα του ειδικού ανακριτή Μιούλερ.
«Προκαλείς χάος στο FBI; Τότε δεν γνωρίζεις την Ιστορία» είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης στη «Washington Post», το οποίο αναλύει πως ποτέ και κανένας αμερικανός πρόεδρος κατά το παρελθόν, από τον Χάρι Τρούμαν ως τον Ρίτσαρντ Νίξον, δεν κέρδισε τη μάχη με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών. Από τις πρώτες γραμμές, το άρθρο συμπεραίνει ότι «προφανώς ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να πάρει το μάθημά του με τον άσχημο τρόπο».

Στον κλοιό του ανακριτή

Ηδη οι καταγγελίες για παρακώλυση της Δικαιοσύνης από πλευράς του Τραμπ αντηχούν όλο και πιο πολύ πίσω από τις κλειστές πόρτες του Οβάλ Γραφείου, με τα αμερικανικά δημοσιεύματα να αναφέρουν ότι πρόθεση του ανακριτή Μιούλερ είναι να του πάρει κατάθεση εντός των επόμενων εβδομάδων.
Σύμφωνα με το CNN ο Μιούλερ έχει αποστείλει στους δικηγόρους του αμερικανού προέδρου λίστα ερωτημάτων στα οποία θα κληθεί να απαντήσει, όπως στον ισχυρισμό ότι είχε μετ’ επιτάσεως ζητήσει από τον πρώην διευθυντή του FBI Κόμεϊ να εγκαταλείψει την έρευνα για τη Ρωσία.
Παρά το γεγονός ότι ο Τραμπ δήλωσε πως «δεν βλέπει την ώρα να μιλήσει», η ανησυχία στο επιτελείο του είναι έκδηλη. Ενδεικτικό αυτής τα όσα επιμελώς… δεν είπε στην κατάθεσή του ο πρώην στενός σύμβουλός του Στιβ Μπάνον στην Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής αναφορικά με τον ρόλο του στην προεκλογική περίοδο αλλά και τους πρώτους μήνες της «χαοτικής» διακυβέρνησης Τραμπ.
Ο πάλαι ποτέ εξ απορρήτων του απάντησε επιλεκτικά στις ερωτήσεις της Επιτροπής, καθώς δέχθηκε –όπως καταγγέλλουν οι Δημοκρατικοί –απευθείας εκβιασμό από τους δικηγόρους του Τραμπ να σιωπήσει, εξοργίζοντας ακόμα και Ρεπουμπλικανούς βουλευτές.
Ηδη από την πόρτα του ειδικού ανακριτή έχουν περάσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς, αλλά και ο διευθυντής της CIA Μαρκ Πομπέο, ο οποίος παραδέχθηκε δημοσίως ανάμειξη της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές και μάλιστα ισχυρίστηκε ότι φοβάται περαιτέρω ρωσική εμπλοκή και στις ενδιάμεσες εκλογές του Κογκρέσου τον προσεχή Νοέμβριο.

Ο βρετανός κατάσκοπος

Μέσα στον ορυμαγδό των εξελίξεων και λίγο προτού ο αμερικανός πρόεδρος εκφωνήσει την ετήσια ομιλία του για την «Κατάσταση του Εθνους» ενώπιον του Κογκρέσου, η βρετανική εφημερίδα «The Guardian» αποκάλυψε ότι το FBI μελετά και έναν δεύτερο απόρρητο φάκελο για τις σχέσεις Τραμπ – Κρεμλίνου.
Ο φάκελος που φέρει την υπογραφή του πρώην δημοσιογράφου και πολιτικού ακτιβιστή Κόντι Σίρερ παραδόθηκε στο FBI από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες τον Οκτώβριο του 2016, θεωρείται ότι εμπεριέχει επιβαρυντικά στοιχεία κατά του Τραμπ, τα οποία βασίζονται σε αναφορές του πρώην βρετανού κατασκόπου Κρίστοφερ Στιλ, για τη ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές.
Αποκαλύπτονται και πικάντικες λεπτομέρειες για «φλογερές και άσεμνες» –όπως ακριβώς χαρακτηρίζονται –πράξεις του Ντόναλντ Τραμπ σε πεντάστερο ξενοδοχείο της Μόσχας το 2013 με ιερόδουλες, στοιχείο που ποσώς ενδιαφέρει την έρευνα, πλην όμως επιβεβαιώνει τον συγγραφέα του βιβλίου «Φωτιά και Οργή», σχετικά με τον ιδιωτικό βίο του αμερικανού προέδρου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ