Περισσότερο από δύο ώρες διήρκησε η συνάντηση του ομοσπονδιακού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ με τους αρχηγούς της Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU) και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) το βράδυ της Πέμπτης.

Η Ανγκελα Μέρκελ, ο Χορστ Ζεεχόφερ και ο Μάρτιν Σουλτς αποχώρησαν από το προεδρικό ανάκτορο Bellevue χωρίς να προβούν σε δηλώσεις, ενώ σήμερα Παρασκευή θα διαβουλευθούν με τα ηγετικά στελέχη των κομμάτων τους, αναφέρει η Deutche Welle.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Bild Χριστιανοδημοκράτες, Χριστιανοκοινωνιστές και Σοσιαλδημοκράτες φέρονται να συμφώνησαν κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ να αρχίσουν συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι στην συνάντηση εξετάστηκαν προηγουμένως όλα τα πιθανά σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης και συγκεκριμένα ο «μεγάλος» συνασπισμός, η κυβέρνηση μειοψηφίας και οι νέες εκλογές, ενώ αναφέρεται ότι ο αρχηγός του SPD Μάρτιν Σουλτς θα υποβάλει την πρότασή του στα κομματικά όργανα και το προεδρείο του κόμματος θα αποφασίσει την Δευτέρα να θέσει το ζήτημα στο Συνέδριο του κόμματος, το οποίο είναι προγραμματισμένο για το επόμενο Σαββατοκύριακο. «Μόνο τότε θα είναι ανοιχτός ο δρόμος», γράφει η εφημερίδα και σημειώνει ότι, αν το Συνέδριο συμφωνήσει, είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν ένας ή δύο γύροι διερευνητικών συνομιλιών πριν τα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά την χθεσινοβραδινή συνάντηση δεν έγινε συζήτηση για κόκκινες γραμμές ή για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων.

Σουλτς: «Δεν υπάρχει πράσινο φως για διαπραγματεύσεις για μεγάλο συνασπισμό»

«Δεν υπάρχει πράσινο φως για διαπραγματεύσεις για μεγάλο συνασπισμό», δήλωσε πριν από λίγο ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μάρτιν Σουλτς, διαψεύδοντας σχετικό δημοσίευμα που ήθελε τους αρχηγούς των τριών κομμάτων (CDU/CSU, SPD) να έχουν καταλήξει σε συμφωνία για συνομιλίες. «Είναι απλούστατα λάθος», είπε για το δημοσίευμα και πρόσθεσε: «Έχουμε πολλές επιλογές». Δήλωσε δε ότι τις αποφάσεις θα λάβει το προεδρείο του κόμματος την Δευτέρα και ότι οι επιλογές θα συζητηθούν και στο Συνέδριο του SPD, 7-9 Δεκεμβρίου.

Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς εκτιμάται ότι προκειμένου να κερδίσει την αμφιταλαντευόμενη βάση του SPD θα ζητήσει σημαντικά ανταλλάγματα από την κα Μέρκελ. Η συμφωνία, ωστόσο, για τη συγκρότηση κυβέρνησης “μεγάλου συνασπισμού” δεν εξαρτάται μόνο από το “για” του Σουλτς. Τα μέλη του SPD θα κληθούν στο συνέδριο του κόμματος την ερχόμενη εβδομάδα (7-9 Δεκεμβρίου) να επικυρώσουν τη στροφή του αρχηγού, ο οποίος την επομένη των εκλογών του Σεπτεμβρίου διαβεβαίωνε ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα θα παραμείνει στην αντιπολίτευση.

Ο Σουλτς, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του στο συνέδριο, θα κληθεί να εξηγήσει τα οφέλη μιας νέας συγκυβέρνησης με τη Μέρκελ, παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή του κόμματος στην προηγούμενη κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» θεωρείται η βασική αιτία της εκλογικής του καταβαράθρωσης. Επιπλέον πρέπει να πείσει για τον λόγο που έκανε στροφή 180 μοιρών, αποδεχόμενος την πρόσκληση να πάει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να συζητήσει με τη Μέρκελ και τον ηγέτη των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζεεχόφερ, το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

«Η Μέρκελ συναντά τον επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών για να αρθεί το αδιέξοδο στον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία» αναφέρει και η Monde.

«Οχι» σε συμμετοχή κυβέρνησης συνασμπισμού λέει η νεολαία του SPD

Η νεολαία του SPD πάντως έχει εκφράσει την έντονη αντίθεσή της στο ενδεχόμενο συμμετοχής σε κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού». Σε συνέντευξή του προς την Neue Osnabrucker Zeitung, ο Κέβον Κίνερτ, νέος επικεφαλής της νεολαίας του SPD επισήμανε πως αναμένει από τον Σουλτς να αρνηθεί τη συμμετοχή στις συζητήσεις για κυβερνητική συνεργασία, παραπέμποντας στην πρόσφατη απόφαση του κόμματος για μη συμμετοχή σε κυβέρνηση “μεγάλου συνασπισμού”. “Μόνο το Συνέδριο την επόμενη εβδομάδα μπορεί να αναθεωρήσει αυτήν την απόφαση. Δεν είναι επιτρεπτό να πιεστούμε να κάνουμε μεγάλο συνασπισμό επειδή είναι βολικό για τους Χριστιανοδημοκράτες” δήλωσε ο Κίνερτ. Σε αντίθεση, ωστόσο, με τη νεολαία, οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι του SPD φαίνεται να προκρίνουν τη λύση κυβερνητικής συνεργασίας. Ο Φρανκ Μπσίρσκε επικεφαλής του Ενιαίου Συνδικάτου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Γερμανίας (Ver.di) κάλεσε το SPD να προχωρήσει σε σοβαρές συζητήσεις για να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Μετά την πρόσφατη σκιά στις σχέσεις Χριστιανοδημοκρατών- Σοσιαλδημοκρατών, εξαιτίας της απόφασης του χριστιανοδημοκράτη υπουργού Γεωργίας Κρίστιαν Σμιτ να ψηφίσει την πρόταση για παράταση της χρήσης του ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη στην Ε.Ε, παρά τις αντιρρήσεις της υπουργού Περιβάλλοντος από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Μπάρμπαρα Χέντριξ, εξέχοντα μέλη του CDU επιχείρησαν να κατευνάσουν το SPD. “Συνιστώ σε όλους μας να μην περιπλέκουμε τις προσπάθειες για εξεύρεση ενός σταθερού τρό- που συνεργασίας με το να θέτουμε δημοσίως κόκκινες γραμμές” δήλωσε ο υπουργός Υγείας Χέρμαν Γκρέχε, κορυφαίο μέλος του CDU, στην Rheinische Post. “Οι ψηφοφόροι αναμένουν αυτή η διαμάχη (για το ζιζανιοκτόνο) να τελειώσει” ανέφερε επίσης η χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός του κρατιδίου του Ζάαρλαντ, Ανεγκρέτ Κραμπ- Κα- ρενμπάουερ μιλώντας στη δημόσια γερμανική ραδιοφωνία.

Μόνο το 22% των Γερμανών επιθυμεί μεγάλο συνασπισμό

Στο μεταξύ, ενώ σχεδόν το 42% των ερωτηθέντων πολιτών θεωρεί ότι θα υπάρξει και τρίτος μεγάλος συνασπισμός μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, μόνο το 22% τον επιθυμεί, σύμφωνα με δημοσκόπηση η οποία διεξήχθη από το Ινστιτούτο Ερευνών INSA για λογαριασμό της Bild. Το ένα τρίτο περίπου των Γερμανών, το 30%, επιθυμεί νέες εκλογές, αλλά μόνο το 20% τις βλέπει πιθανές. Δημοφιλέστερη εκδοχή μιας ενδεχόμενης κυβέρνησης μειοψηφίας είναι σύμφωνα με την δημοσκόπηση ο συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU/CSU) και Πρασίνων (Die Greuenen).