Με τη δέσμευσή του πως θα συνεχίσει τον αγώνα του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα ενάντια στον καπιταλισμό ολοκλήρωσε την ομιλία του στις εκδηλώσεις για την 50ή επέτειο από τον θάνατο του αργεντινού κομαντάντε ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες.

Ο Μοράλες, ένας από τους τελευταίους ηγέτες της Αριστεράς που παραμένουν στην εξουσία στη Λατινική Αμερική, υπογράμμισε πως «ο καλύτερος τρόπος να τιμηθεί ο Τσε είναι να συνεχιστεί ο αντιιμπεριαλιστικός του αγώνας»

Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Βαγιεγκράντε της νοτιοδυτικής Βολιβίας, όπου ο Γκεβάρα είχε εκτελεστεί από έναν Βολιβιανό στρατιώτη την 9η Οκτωβρίου 1967, στα 39 του χρόνια συγκεντρώθηκαν περίπου 2.000 άνθρωποι.

«Ποτέ ο Τσε δεν ήταν πιο απαραίτητος από ό,τι σήμερα» τόνισε ο πρόεδρος Μοράλες, κρίνοντας πως είναι σήμερα «ακόμη πιο ζωντανός μέσα στις καρδιές των νέων» και η σκέψη του έχει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα «για το μέλλον».

Στο ακροατήριο βρίσκονταν τα τέσσερα παιδιά του Γκεβάρα που είναι ακόμη στη ζωή, δυο πρώην σύντροφοι του Τσε στο αντάρτικο, ο Λεονάρδο Ταμάγιο Νούνιες (ή «Ουρμπάνο») κι ο Χάρι Βιγέγκας Ταμάγιο (ή «Πόμπο»), όπως και ο αντιπρόεδρος της Κούβας Ραμίρο Βαλδές.

Την Κυριακή ο Μοράλες ακολούθησε τα βήματα του κομαντάντε, περιηγούμενος στα ίδια ορεινά μονοπάτια που περπάταγε ο Γκεβάρα και κατασκηνώνοντας στην περιοχή. Την ίδια μέρα, η Κούβα επίσης απέτισε φόρο τιμής στον Τσε, καταδικάζοντας τον «αμερικάνικο ιμπεριαλισμό», σε μια εκδήλωση με τη συμμετοχή περίπου 70.000 ανθρώπων.

Ο Ραούλ Κάστρο άφησε τον λόγο στον Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, δεύτερο τη τάξει στο κομμουνιστικό κόμμα και δυνητικό διάδοχό του.