Οι αρχές της Ισπανίας ελπίζουν να μπορέσουν σήμερα Δευτέρα να καθορίσουν την ταυτότητα όλων των μελών του πυρήνα των τζιχαντιστών που εξαπέλυσε τη διπλή τρομοκρατική επίθεση της Πέμπτης και της Παρασκευής στην Καταλονία, η οποία κόστισε τη ζωή σε 15 ανθρώπους, την ώρα που ένα μέλος του εξακολουθεί να διαφεύγει της σύλληψης και ένας ιμάμης που φέρεται να ευθύνεται για τη ριζοσπαστικοποίηση των δραστών αγνοείται.

Ο πυρήνας αυτός έχει εξουδετερωθεί, όμως ένα από τα μέλη του, ο Γιουνές Αμπουγιακούμπ ένας Μαροκινός 22 ετών, καταζητείται ακόμη, με την αστυνομία να μην γνωρίζει αν εξακολουθεί να βρίσκεται στην Ισπανία.

Αξιωματούχος της κυβέρνησης της Καταλονίας δήλωσε την Δευτέρα ότι η βασική θεωρία των αρχών που ερευνούν το τρομοκρατικό χτύπημα στη Βαρκελώνη είναι ότι ο 22χρονος Μαροκινός είναι ο οδηγός του βαν που σκόρπισε τον θάνατο στην Λα Ράμπλα.

«Είναι επικίνδυνος και μπορεί να είναι οπλισμένος. Καταζητείται ως ο φερόμενος δράστης της επίθεσης στη Βαρκελώνη στις 17 Αυγούστου. Ήταν ο οδηγός του βαν» αναφέρει στην επίσημη ανακοίνωσή της η ισπανική αστυνομία.

Στην ίδια ανακοίνωση επισυνάπτονται και τέσσερις φωτογραφίες του Αμπουγιακούμπ, οι τρεις εκ των οποίων είναι από κάμερα ασφαλείας και έχουν καταγραφεί πριν από την επίθεση.

Στο μικροσκόπιο τα ύποπτα ταξίδια του ιμάμη Αμπντελμπακί Ες Σάτι και οι σχέσεις με τον ISIS

Ο νεαρός Μαροκινός, σύμφωνα με την περιγραφή των ισπανικών αρχών «είναι κανονικής σωματικής διάπλασης, έχει ύψος περίπου 1,80μ., σκοτεινά χαρακτηριστικά, κοντό μαλλία και ίσως έχει μούσι».

Ο μαροκινός ιμάμης Αμπντελμπακί Ες Σάτι, ηλικίας περίπου 40 ετών, κατηγορείται ότι ευθύνεται για τη ριζοσπαστικοποίηση των νεαρών δραστών των επιθέσεων στη Λα Ράμπλας στη Βαρκελώνη και η Καμπρίλς.

Όμως ο Ες Σάτι αγνοείται από την Τρίτη. Η αστυνομία εκτιμά ότι είναι πιθανό να σκοτώθηκε στην έκρηξη που σημειώθηκε την Τετάρτη το βράδυ σε ένα σπίτι στην πόλη Αλκανάρ της Καταλονίας, όπου ο πυρήνας των τζιχαντιστών προετοίμαζε «μία ή περισσότερες επιθέσεις».

Ο ισπανικός Τύπος διερωτάται για την παραμονή του ιμάμη στο Βέλγιο το 2016 στην περιοχή Μάχελεν στην ευρύτερη περιοχή των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα El Pais, ο Ες Σάτι τα τελευταία δύο χρόνια είχε μεταβεί στο Βέλγιο, αλλά και το Μαρόκο και τη Γαλλία και φέρεται να ήταν σε επαφή με ένα ηγετικό στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους.

Στο παρελθόν ο Ες Σάτι είχε εκτίσει ποινές φυλάκισης για αδικήματα, όπως μετέδωσαν ισπανικά μέσα.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες El Pais και El Mundo, που επικαλούνται πηγές της αντιτρομοκρατικής μονάδας της αστυνομίας, στη φυλακή, απ’ όπου αποφυλακίστηκε τον Ιανουάριο του 2012, ο ιμάμης έκανε παρέα με κρατούμενους που συνδέονταν με τις επιθέσεις ισλαμιστών τον Μάρτιο του 2004 σε σιδηροδρομικό σταθμό της Μαδρίτης, από τις οποίες σκοτώθηκαν 191 άνθρωποι.

Χθες Κυριακή σχεδόν 2.000 άνθρωποι απέτισαν φόρο τιμής στα θύματα των επιθέσεων στη διάρκεια λειτουργίας που πραγματοποιήθηκε στην εμβληματική εκκλησία Σαγράδα Φαμίλια της Βαρκελώνης.

Στους 15 οι νεκροί

Ο άνδρας που έριξε ένα αυτοκίνητο πάνω στο πλήθος την περασμένη Πέμπτη, και ο οποίος έχει αναγνωριστεί ως ο 22χρονος Γιουνές Αμπουγιακούμπ, διέφυγε από το σημείο με τα πόδια προτού μαχαιρώσει αργότερα μέχρι θανάτου έναν άνδρα και πάρει το αυτοκίνητό του για να διαφύγει, ανέφερε σήμερα η αστυνομία της Καταλονίας.

Η αστυνομία εξακολουθεί να αναζητεί τον Αμπουγιακούμπ και έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα φωτογραφίες του.

Δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν από την επίθεση του βαν στη Ράμπλας, ενώ άλλη μία γυναίκα σκοτώθηκε σε ξεχωριστή επίθεση που φέρεται να πραγματοποίησαν ισλαμιστές μαχητές μερικές ώρες αργότερα στο παραλιακό θέρετρο Καμπρίλς.

Η αστυνομία θεωρεί τώρα πως ο απολογισμός των νεκρών από τις επιθέσεις ανέρχεται στους 15, περιλαμβανομένου του ισπανού άνδρα ο οποίος μαχαιρώθηκε στο αυτοκίνητό του ενώ προσπαθούσε να σταθμεύσει. Οι αστυνομικοί πιστεύουν πως ο Αμπουγιακούμπ πήρε το αυτοκίνητο, έπεσε πάνω σε αστυνομικούς σε ένα σημείο ελέγχου της αστυνομίας στην πόλη και στη συνέχεια εγκατέλειψε το όχημα με τον νεκρό στο εσωτερικό του.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Καταλονίας δήλωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου πως ένα άλλο περιστατικό βρισκόταν σε εξέλιξη στη Βαρκελόνη σήμερα σχετικά με ένα ύποπτο σακίδιο σε ένα λεωφορείο, όμως η αστυνομία επιβεβαίωσε αργότερα ότι επρόκειτο για λάθος συναγερμό.

Η Καταλονία διαψεύδει πως η CIA είχε προειδοποιήσει για τρομοκρατικό χτύπημα

O πρόεδρος της κυβέρνησης της Καταλονίας (Generalitat) Κάρλες Πιτζμεμόντ διέψευσε χθες Κυριακή πως η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών CIA είχε προειδοποιήσει την τοπική αστυνομία (Mossos de Esquadra) για την πιθανότητα μίας τρομοκρατικής επίθεσης στη Βαρκελώνη, τονίζει σε σημερινό της δημοσίευμα η καταλανική εφημερίδα La Vanguardia.

Σε συνέντευξή του στο Objetivo, o Πιζτεμόντ διέψευσε πως η CIA είχε επισημάνει στις καταλαντικές υπηρεσίες ασφαλείας ότι επέκειτο κτύπημα στη Ράμπλα, καθώς όπως τόνισε ο ίδιος «δεν υπάρχει κανενός είδους επαφή» με διεθνείς υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο πρόεδρος της Τζενεραλιτάτ εξάλλου χαρακτήρισε «θλιβερή» την απόφαση του αριστερού κινήματος CUP να μη συμμετέχει στην δημόσια εκδήλωση που έχει προκηρυχθεί για το επόμενο Σάββατο στη Βαρκελώνη κατά της τρομοκρατίας εάν σε αυτή παραστεί και ο βασιλέας της Ισπανίας Φελίπε. Ο Πιτζεμόντ δήλωσε πως οι αντικαπιταλιστές «σφάλλουν» και τους κάλεσε να το «ξανασκεφθούν». «Πρέπει να σκεφθούν τα θύματα, μιας και η χειρονομία τούτη ενισχύει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, δεν είναι μία διαδήλωση με δικαίωμα συμμετοχής», τόνισε.

Όσον αφορά τη διένεξη που έχει ξεσπάσει σχετικά με την απουσία αποτρεπτικών μέσων για μία επίθεση με αυτοκίνητο στη Ράμπλα, ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης τόνισε πως η απόφαση να μην τοποθετηθούν αρχιτεκτονικά στοιχεία στην αρχή της Ράμπλα οφείλεται σε επιχειρησιακούς λόγους, διότι θα πρέπει να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση τα ασθενοφόρα και τα πυροσβεστικά οχήματα σε περίπτωση ανάγκης.

Ο ίδιος υποβάθμισε την απουσία τέτοιων μέτρων, τονίζοντας πως η ενέργεια θα μπορούσε να είχε σημειωθεί σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της Ράμπλα και πρόσθεσε πως η απόφαση για τέτοιου είδους μέτρα λαμβάνεται από κοινού με τη Σύνοδο των διαφόρων υπηρεσιών ασφαλείας στη Βαρκελώνη, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι διαφόρων οργάνων ασφαλείας, σε τοπικό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Στη συνέντευξή του ο Πιτζεμόντ απέφυγε να υπεισέλθει σε θέματα που άπτονται του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας, καθώς όπως τόνισε «τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να βρισκόμαστε πλάι στα θύματα, να καταδιώξουμε τους εγκληματίες και να εξαρθρώσουμε τον πυρήνα τους». Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε πως η πολιτική ασφαλείας στην Καταλωνία είναι ορθή και η δράση των αστυνομικών κατά τη διάρκεια των επιθέσεων το αποδεικνύει. «Λόγω της δράσης των αστυνομικών κατά τη διάρκεια των επιθέσεων μπορούμε να ισχυρισθούμε με σαφή τρόπο πως η πολιτική μας για την ασφάλεια είναι ορθή», κατέληξε ο Πιτζεμόντ.