Βρυξέλλες

Μέτρα κατά της Ουγγαρίας για την έλλειψη συνεργασίας στο προσφυγικό προανήγγειλε ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος την Τρίτη στις Βρυξέλλες. «Πρόκειται να ξεκινήσω διαδικασίες για να επιβληθούν ποινές στην Ουγγαρία» δήλωσε μιλώντας προς δημοσιογράφους. «Η προσφυγική κρίση θέτει σε κίνδυνο το ευρωπαικό οικοδόμημα».

Ο κ. Αβραμόπουλος υπερασπίστηκε την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, λέγοντας ότι τους 17 μήνες που βρίσκεται σε ισχύ μπαίνουν κατά μέσο όρο 50 άτομα τη μέρα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Κάλεσε τις επιτροπές που εξετάζουν τις αιτήσεις ασύλου στα νησιά να τις διεκπεραιώνουν με πιο γρήγορους ρυθμούς για να μην δημιουργείται συνωστισμός στα hotspots. «Η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας λειτουργούσε ακόμη και όταν έγινε το πραξικόπημα στην Τουρκία. Αυτό δείχνει την διάθεση της Τουρκίας να συνεργαστεί», είπε.

Υπερασπίστηκε επίσης τη Γερμανία, παρά την απόφασή της να μειώσει δραστικά τους πρόσφυγες και μετανάστες που δέχεται κάθε μήνα από την Ελλάδα μέσω της οικογενειακής επανένωσης, θυμίζοντας ότι η Γερμανία ήταν η πρώτη που «έβαλε πλάτη» όταν ξέσπασε η προσφυγική κρίση και ότι ενώ η Γερμανία δεχόταν 500 άτομα τον μήνα από την Ελλάδα για οικογενειακή επανένωση, άλλες χώρες δεν δέχονται κανένα. «Είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία», πρόσθεσε. «Είχα επαφή με τον γερμανό υπουργό Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ και τον έλληνα υπουργό μετανάστευσης Γιάννη Μουζάλα και με διαβεβαίωσαν ότι η συνεργασία θα συνεχιστεί».