Είναι το πρώτο μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο στη γαλλική προεδρική κούρσα και θα μπορούσε να αποδειχθεί μοιραίο για τον υποψήφιο της Δεξιάς. Ο Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος έχτισε την εκστρατεία του πάνω στην προσεκτικά κατασκευασμένη εικόνα ενός έντιμου πολιτικού από την επαρχία που δεν έχει σχέση με τη διαφθορά, είναι στο επίκεντρο προκαταρκτικής εισαγγελικής έρευνας για ενδεχόμενη κατάχρηση δημοσίου χρήματος. Το σκάνδαλο ξέσπασε όταν το σατιρικό περιοδικό «Le Canard Εnchaîné» αποκάλυψε ότι η γυναίκα του Πενελόπ Φιγιόν εισέπραξε συνολικά 900.000 ευρώ για υπηρεσίες κοινοβουλευτικής βοηθού –αν και κανένας δεν τη θυμάται να εργάζεται. Η υπόθεση της αργομισθίας της Πενελόπ έχει καταφέρει μεγάλο πλήγμα στη Δεξιά, σχεδόν 100 ημέρες πριν από τις προεδρικές.
Ηδη, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Φιγιόν να πασχίζει να κρατηθεί στη δεύτερη θέση. Πρώτη για τον πρώτο γύρο των προεδρικών, τον Απρίλιο, εμφανίζεται η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, με 25%. Αλλά εκεί όπου ο Φιγιόν παρουσιαζόταν ως βέβαιος αντίπαλός της, στις κάλπες της 7ης Μαΐου, τώρα δίνει μάχη στήθος με στήθος, στο 21%-22%, με τον σοσιαλ-φιλελεύθερο Εμανουέλ Μακρόν, πρώην υπουργό Οικονομίας στην κυβέρνηση Ολάντ, που κατεβαίνει ως ανεξάρτητος.
Βοηθός-φάντασμα με μισθό 6.000 ευρώ

Το δημοσίευμα γράφει ότι η Πενελόπ (η οποία έχει γεννηθεί στην Ουαλία, δηλώνει οικιακά και είναι μητέρα πέντε παιδιών με τον Φιγιόν) είχε προσληφθεί από τον σύζυγό της και φαινόταν να εργάζεται για αυτόν την περίοδο 1992-2002, χωρίς όμως να προσφέρει πραγματικά υπηρεσίες –αν και με μισθό άνω των 6.000 ευρώ τον μήνα.
Επιπλέον, εμφανίζεται ως μισθωτή και σε δεύτερη εργασία το 2012-2013 στο υπερσυντηρητικό πολιτιστικό περιοδικό «Revue des deux mondes», ιδιοκτησίας ενός δισεκατομμυριούχου φίλου του Φιγιόν. Ο μισθός της εκεί ανερχόταν σε περίπου 5.000 ευρώ τον μήνα. Ερωτηθείς σχετικά από το «Canard», ο διευθυντής του περιοδικού δήλωσε «κατάπληκτος». «Δεν τη συνάντησα ποτέ, ούτε την είδα ποτέ στα γραφεία μας» είπε. Αν και διευκρίνισε ότι η μαντάμ Φιγιόν είχε υπογράψει «δύο ή ενδεχομένως τρία άρθρα».
Ο Φιγιόν διαψεύδει τα περί αργομισθίας, λέγοντας ότι μπορεί να αποδείξει πως η εργασία της γυναίκας του ήταν «πραγματική» και «νόμιμη». Αν και το Πενελόπγκεϊτ έχει πάρει διαστάσεις, η έρευνα θα διαρκέσει αρκετούς μήνες και αποκλείεται να υπάρξει πόρισμα πριν από τις εκλογές. Και αυτή τη στιγμή είναι σαφές πως ο Φιγιόν δεν έχει καμία πρόθεση να παραιτηθεί από την προεδρική υποψηφιότητα.
Η Πενελόπ έλεγε πάντα ότι προτιμάει να ζει στο σατό του 12ου αιώνα που έχει το ζευγάρι στη Δυτική Γαλλία με τα παιδιά και τα άλογά τους, αντί να συμμετέχει στην πολιτική ζωή στο Παρίσι. Εχει τονίσει ότι ουδέποτε είχε επαγγελματικό ρόλο, και πέρυσι είπε σε γάλλο δημοσιογράφο ότι δεν ενεπλάκη «ποτέ» στην πολιτική ζωή του άνδρα της.
Να ξεκαθαρίσουμε εδώ πως είναι νόμιμο για τους γάλλους βουλευτές να προσλαμβάνουν μέλη της οικογένειας, εφόσον τα άτομα αυτά απασχολούνται πραγματικά. Η ιστοσελίδα Mediapart υπολόγισε ότι 52 γυναίκες, 28 γιοι και 32 θυγατέρες βουλευτών απασχολούνταν αμειβόμενοι με δημόσιο χρήμα το 2014, πρώτη χρονιά που οι βουλευτές υποχρεώθηκαν να δημοσιεύσουν τα ονόματα των βοηθών τους. Στην τηλεόραση την περασμένη Πέμπτη, ο Φιγιόν αποκάλυψε ότι είχε επίσης προσλάβει δύο από τα παιδιά του, που πληρώνονταν από δημόσια κονδύλια για ορισμένες περιόδους.
Αλλά το άνετο σύστημα στο οποίο οι πολιτικοί μπορούσαν να βολεύουν σε κρατικές θέσεις εργασίας τα μέλη της οικογένειάς τους δεν γίνεται πια εύκολα ανεκτό από ένα εκλογικό σώμα που εξοργίζεται από τα ειδικά προνόμια των πολιτικών σε καιρό κρίσης και λιτότητας.
Ακόμα και αν εργαζόταν πραγματικά, η Πενελόπ είχε σκανδαλωδώς υψηλό μισθό για τις υπηρεσίες κοινοβουλευτικής βοηθού: κάποια στιγμή οι μηνιαίες αποδοχές της έφτασαν στα 7.900 ευρώ.
Τι υποκρισία από έναν υποψήφιο πρόεδρο που επιμένει σε σχέδιο λιτότητας για τη Γαλλία και απολύσεις 500.000 δημοσίων υπαλλήλων. Ο Φιγιόν μιλάει για «αίμα, δάκρυα και ιδρώτα», για την ανάγκη περικοπών στις δημόσιες δαπάνες και μείωσης του δημόσιου τομέα και του κράτους πρόνοιας.
Ακόμη και πριν από το «Penelopegate», ρωγμές είχαν αρχίσει να εμφανίζονται στην προεδρική εκστρατεία Φιγιόν με διαμάχες και αντιπαλότητες στο εσωτερικό του δεξιού κόμματος Les Républicains τις τελευταίες εβδομάδες. Και ο Φιγιόν δεν φαίνεται ακόμα σε θέση να διευκρινίσει με σαφήνεια τα σχέδιά του για πιθανές περικοπές και στο Ασφαλιστικό, εν μέσω κριτικής από το κόμμα και διάχυτης ανησυχίας από τους ψηφοφόρους.

HeliosPlus