Την υποψηφιότητά του για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζάνι Πιτέλα, αλλάζοντας τα έως τώρα δεδομένα στη διεκδίκηση της θέσης μετά την παραίτηση του Μάρτιν Σουλτς.

Την περασμένη εβδομάδα, ο επίσης σοσιαλιστής Μάρτιν Σουλτς ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την Ευρωβουλή για να επιστρέψει αφ΄ενός στην γερμανική πολιτική σκηνή εν όψει των εθνικών εκλογών το φθινόπωρο του επόμενου έτους, αλλά και αφ΄ετέρου επειδή αυτό προέβλεπε η άτυπη συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για εκ περιτροπής ανάληψη της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά το ήμιση δηλαδή της πενταετούς θητείας από τους σοσιαλιστές και στο υπόλοιπο διάστημα από τους χριστιανοδημοκράτες.

Η υποψηφιότητα του Τζάνι Πιτέλα φαινομενικά έρχεται να «σπάσει» αυτή την άτυπη συμφωνία, κύκλοι ωστόσο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος υπενθυμίζουν ένα άλλο σκέλος της άτυπης αυτής πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των δύο ισχυρότερων ομάδων της Ευρωβουλής: Η συμφωνία αυτή προβλέπει ότι καμία από τις δύο ομάδες δεν πρέπει να αναλάβει ταυτόχρονα την προεδρία και στα τρία κορυφαία θεσμικά όργανα της ΕΕ. Έτσι, δεδομένου ότι οι επικεφαλής του Συμβουλίου και της Επιτροπής, Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αντίσοιχα, προέρχονται από τους κόλπους του Λαϊκού Κόμματος, οι σοσιαλιστές υποστηρίζουν τώρα ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να παραμείνει στα δικά τους χέρια.

Ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Τζάνι Πιτέλα, δήλωσε ότι με την αποχώρηση του Μάρτιν Σουλτς η ισορροπία μεταξύ των πολιτικών οικογενειών στους κόλπους της ΕΕ έχει διαταρχθεί. «Δεν θα δεχθούμε μονοπώλιο στον έλεγχο των θεσμών της ΕΕ. Δεν πρόκειται για ζήτημα ονόματος (του υποψηφίου) αλλά για ζήτημα αρχών και ιδεών» ανέφερε για να προσθέσει: «Θέλουμε να βάλουμε ένα τέλος στην τυφλή λιτότητα και τους εθνικούς εγωισμούς που υποβάθμισαν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλουμε να προωθήσουμε ένα όραμα που θα στηρίζεται σε αριστερές ιδέες, αρχές και στρατηγικές ως μία εναλλακτική θέση σε αυτά που πρεσβεύει η δεξιά».

Με την τοποθέτησή του αυτή ο κ. Πιτέλα κλείνει πολιτικά το μάτι στις ομάδες των Φιλελευθέρων, της Αριστεράς και των Πρασίνων, των οποίων η υποστήριξη μπορεί να αποδειχθεί καταλυτική στο δεύτερο γύρο της εκλογικής διαδικασίας στην Ευρωβουλή.

Ειδικά για την εξασφάλιση της υποστήριξης της Ομάδας της Ενωτικής Αριστεράς (GUE), ο κ. Πιτέλα εκτιμάται ότι θα κάνει ανοίγματα και προς τον ΣΥΡΙΖΑ, η ευρωομάδα του οποίου αποτελεί μέρος της. Ήδη, συναντήθηκε σήμερα Τετάρτη με τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της εκεί επίσημης επίσκεψής του, ενώ αύριο συνάντηση θα έχει και με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Παραμένει άγνωστο αν το θέμα της υποψηφιότητάς του θα τεθεί στις συναντήσεις αυτές, είναι ωστόσο γνωστά τα ανοίγματα των ευρωπαίων σοσιαλιστών υπό τον Πιτέλα προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος προσεκλήθη στις τελευταίες συναντήσεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ως παρατηρητής. Έτσι, δεν θα πρέπει να ξαφνιάσει το ενδεχόμενο μίας μελλοντικής επικοινωνίας του Τζάνι Πιτέλα με τον Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο των προσπαθειών του πρώτου να ενισχύσει την υποψηφιότητά του.

Αν και ο ιταλός σοσιαλιστής έχει ήδη πάρει επισήμως το χρίσμα από την ευρωομάδα των Σοσιαλιστών, η υποψηφιότητά του αναμένεται να επιβεβαιωθεί και με τον πλέον επίσημο τρόπο από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, κατά τη σύνοδό του στην Πράγα, από την 1η έως τις 3 Δεκεμβρίου.

Όσον αφορά το στρατόπεδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαίκού Κοινοβουλίου ακούγονται τα ονόματα της ιρλανδής Μάιρεντ Μακγκίνες, του γάλλου Αλέν Λαμασούρ και του σλοβένου Αλόις Πέτερλε (πρώην πρωθυπουργός). Στην κούρσα βρίσκονται ωστόσο και ο επικεφαλής της ευρωομάδας του κόμματος γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ, ο αυστριακός Ότμαρ Κάρας και ο ιταλός Αντόνιο Ταϊάνι.