Ο στρατός της Σλοβενίας να αναπτυχθεί για να φρουρεί τα σύνορα με την Κροατία και να βοηθήσει την αστυνομία να ελέγξει τη ροή προσφύγων και μεταναστών, όπως ψήφισε αργά το βράδυ της Δευτέρας το σλοβένικο κοινοβούλιο.

Ο νόμος εξουσιοδοτεί τις ένοπλες δυνάμεις να συμβάλλουν στον έλεγχο των ροών προσφύγων και μεταναστών και εγκρίθηκε με 69 ψήφους υπέρ έναντι 5 κατά —επί συνόλου 90 εδρών— δήλωσε ο πρόεδρος της σλοβενικής Βουλής Μίλαν Μπέργκλεζ.

Ο πρωθυπουργός Μίρο Τσέραρ επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου πριν από την ψηφοφορία ότι το μέτρο αυτό έχει προσωρινό χαρακτήρα και μόνο.

Δεν πρόκειται για «στρατιωτική δράση», επέμεινε ο Τσέραρ. «Ο στρατός απλώς θα βοηθήσει την αστυνομία να φρουρεί τα σύνορα και να κατευθύνει τους μετανάστες που μπορεί να θέλουν να περάσουν την πράσινη ζώνη των συνόρων στα κέντρα υποδοχής», πρόσθεσε ο Σλοβένος πρωθυπουργός. Ο αριθμός των στρατιωτικών που θα αναπτυχθούν για να βοηθήσουν την αστυνομία θα εξαρτηθεί από το μέγεθος των ροών των προσφύγων και των μεταναστών, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η κίνηση αυτή της Λιουμπλιάνας ακολουθεί την απόφαση της Αυστρίας να θέσει ημερήσιο όριο εισόδου σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Από τον Οκτώβριο του 2015, όταν η Ουγγαρία έκλεισε τα σύνορά της με την Κροατία, σπρώχνοντας τη ροή των μεταναστών προς δυσμάς, στη Σλοβενία, στη σλοβένικη επικράτεια έχουν μπει 474.000 πρόσφυγες και μετανάστες που κινούνται προς την Αυστρία και άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης.

Η Σλοβενία, με περίπου δύο εκατομμύρια κατοίκους, είναι το μικρότερο κράτος του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου. Η υπουργός Εσωτερικών Βέσνα Γκέρκες Σνίνταρ ανέφερε κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας πως η σλοβένικη κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει το ενδεχόμενο να μείνουν για μεγάλο διάστημα στο έδαφός της οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.