Βολές κατά των ΗΠΑ εξαπέλυσε ο ιρανός πρόεδρος από το βήμα του ΟΗΕ. Ο Χασάν Ρουχανί είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ευθύνη για την διάχυση της τρομοκρατίας στη Μέση Ανατολή, αλλά δήλωσε πρόθυμος να βοηθήσει ώστε να αποκατασταθεί η δημοκρατία σε Συρία και Υεμένη.

Άσκησε κριτική στην κατοχή των ΗΠΑ σε Ιράκ και Αφγανιστάν, αλλά και στη στήριξη που η Ουάσινγκτον προσφέρει στο Ισραήλ εις βάρος των Παλαιστινίων, όπως εξήγησε.

Νωρίτερα, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε δηλώσει πρόθυμος να συνεργαστεί και με το Ιράν προκειμένου να λυθεί το συριακό, αποκαλώντας τύραννο τον Άσαντ.

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος χαρακτήρισε πελώριο λάθος τη λύση του συριακού χωρίς τον Άσαντ.

Ο ιρανός ηγέτης σημείωσε στην ομιλία του: «Όπως βοηθήσαμε στην εδραίωση της δημοκρατίας στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε να έρθει η δημοκρατία στη Συρία, αλλά και την Υεμένη».

Από την ομιλία Ρουχανί δεν θα μπορούσε να λείψει και η αναφορά στην πρόσφατη συμφωνία με την διεθνή κοινότητα για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του.

Η ειρήνη νίκησε τον πόλεμο, είπε, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι η συμφωνία θα φέρει ειρήνη και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή.