Επεισόδια ξέσπασαν το Σάββατο μεταξύ Παλαιστινίων και δυνάμεων του ισραηλινού στρατού αλλά και ισραηλινών εποίκων στην Δυτική Όχθη έπειτα από ένα εικοσιτετράωρο βίας κατά τη διάρκεια του οποίου τρεις Παλαιστίνιοι έχασαν την ζωή τους.

Οι ταραχές ξέσπασαν το απόγευμα, κατά τη διάρκεια της κηδείας ενός εκ των τριών θυμάτων, του 14χρονου Λάιθ Χάλντι, ο οποίος σκοτώθηκε από σφαίρα ισραηλινών στρατιωτών. Δεκάδες νεαροί στον καταυλισμό προσφύγων της Τζαλαζούν, στα περίχωρα της Ραμάλας, εκτόξευσαν πέτρες εναντίον των στρατιωτών που απάντησαν με δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου λάμψης και πλαστικές σφαίρες.

Στην Ιερουσαλήμ επικρατεί ηρεμία έπειτα από μια τεταμένη νύχτα με συγκρούσεις και δεκάδες Παλαιστίνιους τραυματίες.

Ο νέος κύκλος βίας άνοιξε τα ξημερώματα της Παρασκευής, όταν σύμφωνα με ισραηλινούς και παλαιστίνιους αξιωματούχους ασφαλείας, έποικοι πέταξαν βόμβες μολότοφ μέσα από τα παράθυρα – ανοιχτά λόγω της καλοκαιρινής ζέστης – δύο σπιτιών.

Στους τοίχους έγραψαν «το τίμημα που πρέπει να καταβληθεί», «εκδίκηση» και ζωγράφισαν ένα αστέρι του Δαυίδ προτού διαφύγουν προς την κατεύθυνση ενός γειτονικού εβραϊκού οικισμού, του Μάαλε Εφραιμ.

Ένα μωρό, ο Άλι Νταουάμπσεχ, 18 μηνών, κάηκε ζωντανό. Τέσσερις συγγενείς του, ανάμεσά τους η μητέρα του Ρίχαμ, 26 ετών, ο πατέρας του Σάαντ και ο τετράχρονος αδελφός του Άχμεντ, τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε ισραηλινό νοσοκομείο και σύμφωνα με τους ισραηλινούς γιατρούς «η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο».

Αργότερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο Τελ Αβίβ με σύνθημα «Σταματήστε το Μίσος».

«Πρέπει να βροντοφωνάξουμε ότι η υποκίνηση σε μίσος της άκρας δεξιάς σκοτώνει» τονίζουν οι διοργανωτές της κινητοποίησης στο λογαριασμό τους στο Facebook.