Η Κίνα δεν αγοράζει μόνο βιομηχανίες, υποδομές, τεράστιες εκτάσεις γης και χρέη ξένων χωρών. Για να καταφέρει να κατακτήσει τον κόσμο χρειάζεται και όπλα και το Πεκίνο εμφανίζεται κάθε άλλο παρά φειδωλό στις επενδύσεις του. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας η Κίνα αύξησε κατακόρυφα τις στρατιωτικές της δαπάνες, περισσότερο από κάθε άλλη υπερδύναμη, αναγκάζοντας πλήθος χωρών να συμμετάσχουν, θέλοντας και μη, σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών. Η έντονη ανησυχία, αν όχι ο πανικός, δεν περιορίζεται μόνο στον Ειρηνικό Ωκεανό. Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Ιαπωνία, όπως επίσης η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία και πολλές αραβικές χώρες, υποχρεούνται να ακολουθήσουν τον Κόκκινο Δράκο, ξοδεύοντας με τη σειρά τους δισεκατομμύρια για τον εκσυγχρονισμό των οπλοστασίων τους. Σε επίπεδα ρεκόρ κυμαίνονται και οι στρατιωτικοί προϋπολογισμοί χωρών σε ολόκληρη την Ασία, από το Βιετνάμ έως τη Βόρεια Κορέα και από την Ινδία έως τις Φιλιππίνες και την Αυστραλία. Αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής σ’ αυτόν τον εξοπλιστικό αγώνα δρόμου είναι το Πεκίνο.
Επίδειξη ισχύος μαζί με τον Πούτιν

Την περασμένη Κυριακή, για πρώτη φορά στην Ιστορία, στρατιώτες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας συμμετείχαν στην πρωτοφανών διαστάσεων στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 70 χρόνια από την ήττα του ναζισμού κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Πλέον, όμως, οι Κινέζοι έχουν τη δική τους «Ημέρα της Νίκης», την 3η Σεπτεμβρίου. Στο πλαίσιο των δικών τους εορτασμών για το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με τη νίκη της Κίνας εναντίον της Ιαπωνίας, ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ προσκάλεσε στην κινεζική πρωτεύουσα τους αρχηγούς κρατών ολόκληρου του πλανήτη, αρχίζοντας μάλιστα από τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και τον δικτάτορα της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν. Μπροστά από την εξέδρα των εκλεκτών καλεσμένων του, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και οι ηγέτες της Δύσης, θα παρελάσουν, για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο νέος «Μάο» του κινεζικού λάου, τα νέα υπερσύγχρονα, εγχώριας κατασκευής και ολοένα πιο εξελιγμένα οπλικά συστήματα των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων.
«Οι στρατιωτικές παρελάσεις θα αποτελέσουν το νέο σύνηθες φαινόμενο των (δύο, διάρκειας 5 ετών η καθεμία) θητειών του Σι» δήλωσε κινέζος αξιωματούχος στο Ρόιτερς, προσδιορίζοντας ότι στόχος του κινέζου ηγέτη είναι να αποδείξει πως ελέγχει πλήρως (και) τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του. Διεθνείς αναλυτές, ωστόσο, σημειώνουν πως η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Τιενανμέν αποτελεί έκφραση της νέας στρατηγικής που ακολουθεί το Πεκίνο στη διεθνή πολιτική σκηνή.
Μετά το πέρας της οικονομικής επέκτασης της Κίνας ο Σι επιθυμεί επίσης να επιδείξει και τη στρατιωτική του ισχύ, τόσο στην πατρίδα του όσο και στο εξωτερικό. Στις αρχές Μαρτίου, η σιωπή που είχε επιβάλει κατά τη δεκαετή θητεία του ο προκάτοχός του Χου Ζιντάο αναφορικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα της Κίνας λύθηκε από τον εκπρόσωπο της κινεζικής Εθνοσυνέλευσης. «Η Κίνα είναι πλέον μια μεγάλη χώρα και χρειάζεται ισχυρές ένοπλες δυνάμεις για την προστασία της εθνικής της ασφάλειας και του λαού της» δήλωσε ο κινέζος αξιωματούχος, προσθέτοντας με νόημα πως «όποτε ο στρατός μας έμεινε πίσω, μας επιτέθηκαν και εισέβαλαν στη χώρα μας».
Παγκόσμια κυριαρχία και εσωτερική ασφάλεια

Οι μυστικές υπηρεσίες πολλών χωρών είναι πεπεισμένες ότι οι στρατιωτικές δαπάνες της Κίνας είναι τουλάχιστον διπλάσιες σε σχέση με τα επίσημα στοιχεία. Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους η Κίνα έγινε ο πρώτος εισαγωγέας αλλά και ο τρίτος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο. Μέσα σε μία πενταετία οι κινεζικές εξαγωγές όπλων παρουσίασαν αύξηση της τάξεως του 143%, ξεπερνώντας εκείνες της Γερμανίας και της Γαλλίας. Οι μοναδικοί που εξακολουθούν να προηγούνται των Κινέζων είναι οι Ρώσοι και οι Αμερικανοί.
Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι, πλέον, δύσκολα μπορεί κανείς να απειλήσει την Κίνα αλλά για τους κινέζους ηγέτες ένα ισχυρό οπλοστάσιο αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση τόσο της εξουσίας όσο και της σταθερότητας στο εσωτερικό της χώρας. Η εκστρατεία εκκαθαρίσεων που έχει εξαπολύσει ο Σι Τζινπίνγκ με στόχο την πάταξη της διαφθοράς ενοχλεί πολλούς στους κόλπους των ενόπλων δυνάμεων ενώ στο Πεκίνο δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν για τον κίνδυνο πραξικοπήματος ή ακόμη και κατάρρευσης του κομμουνισμού, κατά το πρότυπο της Σοβιετικής Ενωσης το 1989. Πέρα από το να φοβίσουν τους γείτονές τους αλλά και τη Δύση, επενδύοντας δισεκατομμύρια σε εξοπλιστικά προγράμματα οι διάδοχοι του Μάο επιθυμούν να διασφαλίσουν τη στήριξη των πιστών σε αυτούς στρατιωτικών αλλά και να θυμίσουν σε όλους όσοι το λησμονούν ότι οι ένοπλες δυνάμεις εξακολουθούν να αποτελούν τη σπονδυλική στήλη του (κινεζικού) μετεπαναστατικού αυταρχισμού.

HeliosPlus