Την αποκατάσταση της πρόσβασης των μεταναστών χωρίς χαρτιά στην πρωτοβάθμια περίθαλψη ανακοίνωσε η ισπανική κυβέρνηση, παίρνοντας πίσω την απόφαση του 2012, η οποία είχε προκαλέσει θύελλα διαμαρτυριών. Πάντως οι συγκεκριμένη κατηγορία μεταναστών δεν θα πάρει πίσω και την κάρτα περίθαλψης που δικαιούτο.

Σε δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, εξήγησε ότι το μέτρο κρίθηκε απαραίτητο, προκειμένου να μην προκαλείται «έμφραγμα» στα Επείγοντα των δημόσιων νοσοκομείων.

Ο αρμόδιος υπουργός συμπλήρωσε ότι η απόφαση αυτή έχει να κάνει και με τα γενικότερα ζητήματα της προστασίας της δημόσιας υγείας.

Ο υπουργός Αλφόνσο Αλόνσο, υποστήριξε επίσης ότι δεν θα δοθούν πίσω και οι κάρτες δωρεάν πρόσβασης, «γιατί αυτό δεν γίνεται σε καμία άλλη χώρα».

Η νέα νομοθεσία που πέρασε η κυβέρνηση Ραχόι το 2012 απαγόρευσε στους μετανάστες χωρίς άδεια παραμονής την δωρεάν πρόσβαση στα νοσοκομεία.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι μετανάστες να πρέπει, είτε να απευθυνθούν στα ακριβά ιδιωτικά νοσοκομεία, είτε να σπεύσουν στα Επείγοντα.

Η απόφαση ήταν μέρος των συνολικότερων μέτρων λιτότητας που είχε λάβει τότε η κυβέρνηση Ραχόι και τα οποία είχαν σαν αποτέλεσμα ογκώδεις διαδηλώσεις σε όλη την Ισπανία.

Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο ότι η στροφή (σχεδόν) 180 μοιρών της κυβέρνησης Ραχόι συνδέεται με το γεγονός ότι οι πολίτες προσέρχονται στις κάλπες μέχρι τα τέλη του 2015 για την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης.

Τα μηνύματα για το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς στις περισσότερες δημοσκοπήσεις βρίσκεται πίσω, τουλάχιστον από τους Σοσιαλιστές του PSOE.

Ήδη, η κάλπη της Ανδαλουσίας -πριν από δύο εβδομάδες- έβγαλε οδυνηρή ήττα για τον πρωθυπουργό.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα της κάλπης, αναγνωρίζοντας ότι «πρέπει να διορθώσουμε αυτά που πρέπει να διορθωθούν», καθώς το αποτέλεσμα της Ανδαλουσίας «δεν ήταν αυτό που αναμέναμε».

Εξέφρασε μάλιστα τη βεβαιότητα ότι το κόμμα του θα πάει καλύτερα στις τοπικές εκλογές του Μαΐου (το επόμενο ραντεβού των Ισπανών με τις κάλπες) και εξήγησε ότι ο ίδιος και τα στελέχη του πρέπει να «κατέβουν στο δρόμο», να «μιλήσουν με τον κόσμο και να εξηγήσουν τι έγινε και τι μπορεί να γίνει».

Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης