«Ιδιαίτερου εθνικού ενδιαφέροντος» για την Αμερική χαρακτηρίζονται προκαταβολικά από την εφημερίδα «Washington Post» οι καταθέσεις σειράς στελεχών του Πενταγώνου και του ΝΑΤΟ στην επιτροπή στρατιωτικών της Γερουσίας, οι οποίες προγραμματίζονται για την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανότατα την Πέμπτη 2 Απριλίου. Η εφημερίδα δεν δίνει λεπτομέρειες για το θέμα της συνεδρίασης της επιτροπής, πέραν του ότι αυτό σχετίζεται με τις «ανησυχίες» των μελών της επιτροπής «από την απροσδιόριστη σε κατεύθυνση επιθετική πολιτική του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν». Αλλες πηγές στην Αμερική και στην Ευρώπη είναι αρκετά διαφωτιστικές.
Επιθετική ρωσική πολιτική θεωρούνται τα τελευταία ρωσικά γυμνάσια. Αρχισαν στις 16 Μαρτίου με συμμετοχή και των τριών όπλων και θέμα –όπως προκύπτει από τις αναλύσεις ειδικών –ο ρόλος του στόλου της Βόρειας Θάλασσας και ο χρόνος (ή η ταχύτητα) ανάπτυξης των ρωσικών δυνάμεων στα νησιά και στις περιοχές του ρωσικού αρκτικού κύκλου, στα δυτικά σύνορα προς τις χώρες της Βαλτικής καθώς και στη Μαύρη Θάλασσα. Εγιναν λίγες μόνο ημέρες μετά τον τερματισμό των αεροναυτικών γυμνασίων του ΝΑΤΟ, στην ίδια περίπου περιοχή, υπό τη διοίκηση αμερικανών αξιωματικών.
Τον χαρακτηρισμό των ρωσικών γυμνασίων ως «επιθετικών» έδωσαν αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ τους οποίους εντυπωσίασε το γεγονός ότι έλαβε μέρος μεγάλος αριθμός ενόπλων –τουλάχιστον 45.000 άνδρες του στρατού ξηράς –και, δεύτερον, έγιναν σε πολύ μεγάλη έκταση, έγραψε ο στρατιωτικός αναλυτής του «Foreign Policy» στην ιστοσελίδα του με βάση «συμμαχικές πηγές». Το «Janes», το κατ’ εξοχήν έντυπο στρατιωτικών αναλύσεων, είναι αρκετά διαφωτιστικό. Τρεις χιλιάδες και πλέον θωρακισμένα οχήματα, τανκς και μέσα μεταφοράς προσωπικού, βαλλιστικοί πύραυλοι τύπου «Ισκαντερ» σε βάσεις ελεύθερης μετακίνησης ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά των δυνάμεων ξηράς. Ο Στόλος και η Αεροπορία συνεργάστηκαν αλλά έδρασαν και ανεξάρτητα. Σαράντα σκάφη επιφανείας είχαν αναπτυχθεί σε «αμυντικούς σχεδιασμούς» ως τον Αρκτικό Κύκλο, στη Βαλτική και στη Μαύρη Θάλασσα –στα ανοικτά και ως τα χωρικά ύδατα της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, με επίκεντρο την Κριμαία. Δεκαπέντε υποβρύχια, τα πέντε εξοπλισμένα με βαλιστικούς πυραύλους, και η συνοδεία τους περιορίστηκαν στη Βόρεια Θάλασσα και στη Βαλτική. Η Αεροπορία είχε «διπλό ρόλο», γράφει το «Janes». Τα βομβαρδιστικά μεγάλων αποστάσεων Tu-22Μ3 ήταν, κατά την εκτίμησή του, το πιο εντυπωσιακό στοιχείο στα ρωσικά γυμνάσια. Κατά σμήνη 3 ως 6 αεροσκαφών πέταξαν ως τις ατλαντικές ακτές του Καναδά. Αλλα σμήνη μετέφεραν αεραγήματα και αλεξιπτωτιστές σε διάφορα μέρη –από την Κριμαία ως τα δυτικά σύνορα της Ρωσίας, στις τρεις χώρες της Βαλτικής.
Υπενθυμίζω ότι η Σουηδία και η Φινλανδία επισήμαναν την παρουσία των υποβρυχίων, μάλιστα το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών «εξέφρασε την ανησυχία του» στον ρώσο πρέσβη στη Στοκχόλμη. Η κυβέρνηση του Καναδά «ενημέρωσε την ηγεσία του ΝΑΤΟ» για τη «δραστηριότητα» (!) των ρωσικών βομβαρδιστικών στα ανοικτά του Χάλιφαξ και «στις παρυφές της καναδικής ζώνης ασφαλείας».
Τα ρωσικά γυμνάσια φαίνεται ότι δίνουν κάποια απάντηση και στον γρίφο για την «εξαφάνιση» του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Η αγγλική «Daily Mail», αφού ήταν η πρώτη που επισήμανε την «περίεργη εξαφάνιση» (!) του ρώσου προέδρου από την καθημερινή σχεδόν δημοσιότητα, κατέληξε στο συμπέρασμα και «με βάση ρωσικές αξιόπιστες πηγές» ότι ο ρώσος πρόεδρος εξαφανίστηκε επειδή «παρακολουθούσε από το αρχηγείο» τα γυμνάσια.
Πυρηνική απειλή και προληπτικό πλήγμα
Το Κέντρο Stratfor της Ουάσιγκτον διατύπωσε διάφορες θεωρίες γύρω από τα νέα μεγάλα ρωσικά γυμνάσια, τα οποία είδε ως «μήνυμα της Μόσχας στο ΝΑΤΟ» και μάλιστα με αρκετά σαφές «σήμα» –χρήση πυρηνικών όπλων εκ μέρους της Ρωσίας σε περίπτωση σύγκρουσης και, δεύτερον, ρωσικό προληπτικό πλήγμα σε ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ και στην Ανατολική Ευρώπη. Η Ρωσία, γράφει ο ανώνυμος αναλυτής του Κέντρου, «σκόπιμα σχεδίασε τα γυμνάσια: είναι ένα προσχέδιο δράσης της σε ενδεχόμενη σύγκρουση με την Ευρώπη». Το Κέντρο υπενθυμίζει ότι τον περασμένο Δεκέμβριο η εφημερίδα «Πράβδα» της Μόσχας σε αναλυτικό άρθρο για τα προβλήματα και τα καθήκοντα του ρωσικού υπουργείου Αμυνας σημείωνε, μεταξύ άλλων, ότι το ρωσικό επιτελείο πρέπει να αποκτήσει μια «ρεαλιστική εικόνα» των ικανοτήτων των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Και το Stratfor τονίζει: «Καθώς η Ρωσία δοκιμάζει τις ικανότητές της στον αμυντικό τομέα δείχνει στον υπόλοιπο κόσμο τον τύπο των επιχειρήσεων που θα εφαρμόσει, τα μέσα που θα χρησιμοποιήσει όταν εκείνη αποφασίσει».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ