«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τις εγκληματικές πράξεις που διαπράχθηκαν στο Φέργκιουσον» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, καταδικάζοντας την επίθεση κατά δύο αστυνομικών που σημειώθηκε στη διάρκεια διαδήλωσης.

Ο αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «δικαιολογημένες» τις διαδηλώσεις για τη ρατσιστική συμπεριφορά ανδρών της αστυνομίας, αλλά υποστήριξε πως αυτοί που πυροβόλησαν τους δύο αστυνομικούς «είναι εγκληματίες και πρέπει να συλληφθούν».

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία… Όποιος είδε αυτά τα πλάνα δεν πρέπει να υποβαθμίσει το θέμα. Είναι εγκληματίες. Πρέπει να συλληφθούν» τόνισε.

Η επίθεση εναντίον των δύο αστυνομικών στη διάρκεια διαδήλωσης στο Φέργκιουσον προκάλεσε αντιδράσεις και πυροδότησε νέα ένταση στην πόλη.

Το βράδυ της Πέμπτης πραγματοποιήθηκαν νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, χωρίς όμως να προκληθούν επεισόδια.

Πριν λίγες ημέρες, και ενώ φαινόταν πως τα πνεύματα είχαν ηρεμήσει στην πόλη, η έκθεση-κόλαφος του υπουργείου Δικαιοσύνης πυροδότησε νέα ένταση.

Η έκθεση καταλογίζει στους άνδρες της Αστυνομίας του Φέργκιουσον ρατσιστική συμπεριφορά και κάνει λόγο για συστηματικές διακρίσεις εναντίον των μαύρων.

Από την έρευνα του υπουργείου εντοπίστηκαν ρατσιστικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αποδεικνύουν τις πολλαπλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από την αστυνομία της πόλης στο Μιζούρι, όπου τον Αύγουστο του 2014 ο λευκός αστυνομικός Ντάρεν Γουίλσον δολοφόνησε τον άοπλο έφηβο αφροαμερικανό Μάικλ Μπράουν.

Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας Τόμας Τζάκσον υπέβαλε την παραίτησή του.