Έμμεση στήριξη στην κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι δίνουν οι τοπικές κάλπες για τους επικεφαλής των περιφερειών Εμίλια-Ρομάνια και την Καλαβρία, με τους υποψηφίους της κεντροαριστεράς να επικρατούν με ευκολία σε ένα τοπίο διάσπασης για το στρατόπεδο της κεντροδεξιάς.

Απόλυτος νικητής στην κάλπη πάντως είναι η αποχή: Η εκλογική συμμετοχή υποχώρησε στο ναδίρ και στις δύο περιφέρειας, πέφτοντας κάτω από το μισό σε επίπεδα που δεν έχουν ειδωθεί ούτε στις ευρωεκλογές.

Στην Εμίλια-Ρομάνια, επικρατεί ο Στέφανο Μπονατσίνι της κεντροαριστεράς με 49% και από απόσταση ακολουθεί ο Άλαν Φάμπρι της κεντροδεξιάς με 29,9% (αποτελέσματα το πρωί της Δευτέρας). Τρίτη έρχεται η Τζούλια Τζιβεμπερτόνι, υποψήφια του M5S του Γκρίλο, με 13,3%.

Ακόμη ισχυρότερη είναι η επικράτηση του κεντροαριστερού υποψηφίου στην Καλαβρία, όπου ο Μάριο Ολιβέριο εμφανίζεται στο 61,6% έναντι της Ουάντα Φέρο της κεντροδεξιάς με 23,6%. Ο κεντρώος Νίκο Ντ’ Άσκολα εμφανίζεται στο 8,6% -η Φέρο είχε την στήριξη του μπερλουσκονικού Forza Italia, ο Ντ’ Άσκολα του NCd του Αλφάνο.

Τα στοιχεία της εκλογικής συμμετοχής ωστόσο είναι εξίσου εύγλωττα: Ειδικά στην Εμίλια-Ρομάνια, στις κάλπες πήγε τελικά μόνο το 37,7% των ψηφοφόρων.

Η κάμψη είναι θεαματική σε σύγκριση με τις προηγούμενες τοπικές κάλπες, οπότε και είχε φτάσει στο 68,1%. Στις πρόσφατες ευρωεκλογές, η συμμετοχή στην περιφέρεια είχε φτάσει στο 70%.

Σε ανάλογα επίπεδα βρισκόταν η συμμετοχή και στην Καλαβρία, φτάνοντας στο 43,8% σε σύγκριση με το 59% των προηγούμενων τοπικών εκλογών. Και εδώ το ποσοστό είναι χαμηλότερο, αν και αρκετά λιγότερο, από εκείνο των πρόσφατων ευρωεκλογών (45,8%).