Χαμηλός αλλά όχι εντελώς απίθανος είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ενδεχόμενο εξάπλωσης του ιού Έμπολα και σε άλλες ηπείρους εκτός της Αφρικής. Όπως επισημαίνουν,εξαιρετικά σημαντικό είναι να εντοπιστούν όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή με μολυσμένο άτομο και αμέσως να τεθούν σε καραντίνα προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο επιδημίας του αιμορραγικού πυρετού σε Ασία, Ευρώπη και Αμερική.
Ο Έμπολα δεν μεταδίδεται μέσω του αέρα, συνεπώς δεν θεωρείται «υπερμεταδοτικός», αλλά τα ταξίδια μολυσμένων ανθρώπων σε άλλες χώρες τον βοηθούν να εξαπλωθεί. Οι επιστήμονες ανησυχούν ότι ο ιός θα χρησιμοποιήσει αεροπλάνα, ταξί και λεωφορεία για να εξαπλωθεί δια μέσου των συνόρων. Η επιδημία στη Δυτική Αφρική, για παράδειγμα, ξεκίνησε από μια γυναίκα που πήγε σε αγορά στη Γουινέα και στη συνέχεια επέστρεψε, άρρωστη, στο χωριό της στη γειτονική Λιβερία. Την φρόντισε η αδερφή η οποία κόλλησε τον ιό και, στη συνέχεια, πήγε να δει τον σύζυγό της στην άλλη άκρη της Λιβερίας μετακινούμενη με λεωφορείο.
«Το πιο σημαντικό είναι να υπάρξει η όσο το δυνατόν πιο καλή επιτήρηση όλων όσοι πιθανώς ήρθαν σε επαφή με κάποιον μολυσμένο και που θα μπορούσαν να έχουν εκτεθεί στον ιό»,λέει οΝτέιβιντ Χέιμαν, επιφανής βρετανός επιδημιολόγος και επικεφαλής του τμήματος ασφάλειας της παγκόσμιας υγείας στο Βασιλικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων της Βρετανίας. Ο Χέιμαν, ο οποίος έζησε 13 χρόνια στην Αφρική μελετώντας κυρίως την επιδημία του ιού στο Ζαΐρ το 1976, έχει στο παρελθόν υποστηρίξει πως«τα σημαντικά στοιχεία για τον Έμπολα είναι όλα όσα δεν γνωρίζουμε. Δεν ξέρουμε από πού προέρχεται, δεν ξέρουμε πώς να τον αντιμετωπίσουμε. Αν αυτός ο ιός προκαλέσει επιδημία σε μεγάλη κλίμακα, δεν έχουμε τα μέσα να τον αντιμετωπίσουμε. Ο πραγματικός κίνδυνος είναι όταν, εξαιτίας ανεπαρκών συνθηκών υγιεινής, ο ιός αναπτυχθεί σε νοσοκομείο. Το 1976 στο Ζαΐρ η επιδημία έπαψε όταν έκλεισε το νοσοκομείο, αφού η ασθένεια εξαπλωνόταν με τις σύριγγες».
Πάντως, για παν ενδεχόμενο, η αεροπορική εταιρεία Emirates διέκοψε τις πτήσεις προς τη Γουινέα, μια από τις τρεις αφρικανικές χώρες που έχουν πληγεί, μέχρι στιγμής, από τον ιό, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπός της.«Η Emirates θα διακόψει τις πτήσεις της προς το Κονακρί από το Σάββατο 2 Αυγούστου 2014, και μέχρι νεοτέρας»,ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας διευκρινίζοντας ότι δεν θα επηρεασθούν οι πτήσεις προς το Ντακάρ της Σενεγάλης που συνδέεται με το Κονακρί. Η Emirates δεν πραγματοποιεί πτήσεις προς τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, οι οποίες επίσης πλήττονται από τον ιό.
«Ο κίνδυνος εξάπλωσης του Έμπολα στην Ευρώπη και την Αμερική δεν είναι μηδενικός, είναι όμως μικρός»,σημειώνει με τη σειρά του ο αμερικανός καθηγητής επιδημιολογίας στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Νορθ Σορ,Μπρους Χιρς.
Ο εθελοντής γιατρός,Κεντ Μπράντλι,ένας από τους δύο Αμερικανούς που προσβλήθηκαν από τον ιό του Έμπολα στη Λιβερία, επέστρεψε το περασμένο Σάββατο στις ΗΠΑ.Ο Μπράντλι μεταφέρθηκε με ειδικό αεροσκάφος, το οποίο προσγειώθηκε σε αεροπορική βάση στη Τζόρτζια και πρόκειται να διακομιστεί σε νοσοκομείο της Ατλάντα για θεραπεία.Μία ακόμα Αμερικανίδα, ηΝάνσι Ράιτμπολ,αναμένεται να μεταφερθεί και αυτή πίσω στις ΗΠΑ, ώστε να εισαχθεί σε μονάδα ειδικής θεραπείας.
Μέχρι στιγμής έχουν δηλωθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας συνολικά 1.323 κρούσματα σε τέσσερις χώρες της Δυτικής Αφρικής (Γουινέα: 460, Λιβερία: 329, Σιέρα Λεόνε: 533, Νιγηρία: 1), συμπεριλαμβανομένων 729 θανάτων. Είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται επιδημία αιμορραγικού πυρετού Έμπολα στη Δυτική Αφρική, γεγονός που δυσχεραίνει την αντιμετώπιση και τα μέτρα ελέγχου της νόσου.
Ο ιός Εμπολα μεταδίδεται μέσω απευθείας επαφής με το αίμα, τα σωματικά υγρά ή τους ιστούς των μολυσμένων ανθρώπων ή ζώων. Ο αιμορραγικός πυρετός που προκαλεί εκδηλώνει αιμορραγίες, εμετούς και διάρροια. Το ποσοστό θνησιμότητας κυμαίνεται από 25% μέχρι 90% στον άνθρωπο και δεν υπάρχει εμβόλιο για την αντιμετώπιση του ιού.