Σφίγγει ο κλοιός των κυρώσεων της Δύσης κατά της Ρωσίας στη σκιά της κατάρριψης της πτήσης MH17 στην ανατολική Ουκρανία. Νέο γύρο οικονομικών κυρώσεων ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ βάζοντας στη «μαύρη λίστα» άλλες τρεις τράπεζες και ένα ναυπηγείο, σε συνέχεια της συμφωνίας που συνήφθη στην ΕΕ για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στη Μόσχα έπειτα από πολυήμερη διαπραγμάτευση των «28» στις Βρυξέλλες.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι διευρύνεται η λίστα των ρωσικών τραπεζών που υπόκεινται σε αμερικανικές κυρώσεις, οι οποίες πλέον αγγίζουν όλες τις μεγαλύτερες τράπεζες με κρατικό μερίδιο άνω του 50%, με εξαίρεση την Sberbank.

Η Ουάσινγκτον απαγορεύει στο εξής στους Αμερικανούς πολίτες να έχουν συναλλαγές με την VTB, τη δεύτερη σε μέγεθος ρωσική τράπεζα, τη θυγατρική της, Bank of Moscow, και την Russian Agriculture Bank, την τράπεζα που χορηγεί δάνεια σε αγρότες.

Επιπροσθέτως, όπως ανακοίνωσε το υπουργείου Οικονομικών, επιβλήθηκαν κυρώσεις και στο ναυπηγείο United Shipbuilging Corp που εδρεύει στην Αγία Πετρούπολη. Οι ΗΠΑ θα παγώσουν τυχόν περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας που βρίσκονται σε αμερικανικό έδαφος, ενώ απαγορεύουν και τις δοσοληψίες μαζί της.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είχε χαιρετίσει νωρίτερα την επιβολή των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Μόσχας, λέγοντας ότι τα μέτρα συνδυάζονται με τις κυρώσεις που είχαν υποβάλλει πριν τρεις εβδομάδες οι ΗΠΑ με στόχο μεγάλες ρωσικές τράπεζες, καθώς και ενεργειακές και αμυντικές εταιρείες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πίεζαν την Ευρώπη να ακολουθήσει τις αμερικανικές κυρώσεις στη σκιά της κατάρριψης του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών.