Όλοι οι επιβάτες που πετούν από και προς τη Βρετανία θα πρέπει να είναι έτοιμοι να ενεργοποιήσουν τις ηλεκτρονικές συσκευές τους εάν αυτό τους ζητηθεί στη διάρκεια του ελέγχου στο αεροδρόμιο. Αυτό σημαίνει ότι οι συσκευές δεν θα πρέπει να είναι εντελώς αφόρτιστες, καθώς σε τέτοια περίπτωση η μεταφορά τους απαγορεύεται.

Οι έλεγχοι των ενεργοποιημένων συσκευών θα πραγματοποιούνται μόνο σε συγκεκριμένα δρομολόγια, τα οποία όμως δεν αποκαλύπτονται από τη βρετανική κυβέρνηση «για προφανείς λόγους».

Η σύσταση του Υπουργείου Μεταφορών στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί επέκταση προηγούμενης σύστασης που αφορούσε μόνο τις πτήσεις προς τις ΗΠΑ.

Τα κινητά τηλέφωνα και γενικά οι ηλεκτρονικές συσκευές θα πρέπει να έχουν αρκετή ισχύ ώστε να γίνει η ενεργοποίησή τους κατά τον έλεγχο ασφάλειας στο αεροδρόμιο.

  • Το μέτρο αφορά και σε συσκευές που αγοράζονται στα καταστήματα του αεροδρομίου, τις οποίες θα πρέπει να φορτίσουν αρκετά ώστε να ενεργοποιούνται εάν ζητηθεί κατά τον έλεγχο.
  • Ομοίως, το μέτρο αφορά και όσους σταματούν σε βρετανικά αεροδρόμια σε ενδιάμεσες πτήσεις προς τον τελικό τους προορισμό.

To αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος δεν αναφέρει κάτι σχετικό στην σελίδα των Απαγορευμένων Αντικειμένων, εντούτοις είναι ενδεικτικό ότι η British Airways συνιστά σε όλους ανεξαιρέτως τους επιβάτες να ακολουθήσουν την σύσταση.

Η British Airways αναφέρει ότι οι πελάτες της θα πρέπει να είναι σε θέση να ενεργοποιήσουν όχι μόνο τα κινητά τους τηλέφωνα, αλλά και e-book, tablet ή laptop. Διαφορετικά, αναφέρει η ανακοίνωση, δεν θα τους επιτρέπεται η μεταφορά της συσκευής στο αεροσκάφος. Το ίδιο ισχύει για «χαλασμένες συσκευές» στις αποσκευές. Οι σταθμοί φόρτισης θα αυξηθούν εντούτοις θα παραμείνουν εξαιρετικά περιορισμένοι στα αεροδρόμια, τονίζει η εταιρεία.

Οι επιλογές που δίνει η αεροπορική εταιρεία σε όσους δεν έχουν επαρκή ισχύ στις συσκευές τους είναι είτε να αλλάξουν την πτήση τους για να προλάβουν να φορτίσουν την συσκευή τους ή να την παραδώσουν στην υπηρεσία εξυπηρέτησης επιβατών για να την παραλάβουν κατά την επιστροφή τους ή για να αποσταλεί σε ενδεδειγμένη διεύθυνση.