Σουνίτες ισλαμιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIS) κατέλαβαν πόλεις-κλειδιά στην ανατολική Συρία που γειτονεύουν με τα εδάφη που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους στο Ιράκ, ανακοίνωσε το εδρεύων στη Βρετανία Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι τζιχαντιστές, στόχος των οποίων είναι η δημιουργία ισλαμικού κράτους, κατάλαβαν τις πόλεις Μουχάσαν, Αλμπούλιλ και Αλμπουόμαρ.

H ISIS, η οποία μάχεται κατά του στρατού του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, πολεμά επίσης εναντίον αντίπαλων ομάδων των εξεγερμένων στη Ντέιρ αλ Ζορ, την επαρχία της ανατολικής Συρίας που διαθέτει μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου.

Οι πόλεις που κατέλαβαν την Παρασκευή οι τζιχαντιστές βρίσκονται σε περιοχή κατά μήκος του Ευφράτη ποταμού που συνδέει τη Συρία και το Ιράκ και είναι σημαντικές διότι είναι κοντά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ντέιρ αλ Ζορ και στην πόλη αλ Μαγιάντιν, δήλωσε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ράχμαν.

«Αν ελέγχουν την αλ Μαγιάντιν, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλες σημαντικές πόλεις, πέραν της Αμπού Κάμαλ, εκτός του ελέγχου της ISIS στην περιοχή» δήλωσε ο ίδιος, αναφερόμενος σε μια άλλη πόλη κοντά στα σύνορα Συρίας-Ιράκ. «Προελαύνουν» υπογράμμισε.

Η Μουχάσαν, περίπου 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Ιράκ, αποτελεί σημαντική θέση για οποιαδήποτε προσπάθεια κατάληψης του αεροδρομίου, επισήμανε ο Άμπντελ Ράχμαν.