Ούτε η ηλικία του (είναι 88 ετών) ούτε τα πλούτη του (είναι ο 4ος πλουσιότερος στη Γαλλία και ο 69ος πλουσιότερος στον κόσμο) ούτε η επιρροή του (είναι ιδιοκτήτης του Ομίλου Dassault που δραστηριοποιείται από την κατασκευή πολεμικών αεροσκαφών μέχρι την έκδοση της εφημερίδας «Le Figaro») εμπόδισαν την γαλλική αστυνομία από το να θέσει σε προσωρινή κράτηση τον Σερζ Ντασό την Τετάρτη το πρωί προκειμένου να τον ανακρίνει για «κατάχρηση εταιρικών περιουσιακών στοιχείων», «διαφθορά» και «αγορά ψήφων».
Ο Ντασό _ γιος του ιδρυτή της ομώνυμης πολεμικής βιομηχανίας που κατασκευάζει μεταξύ άλλων τα πολεμικά αεροσκάφη Mirage και Rafale καθώς και τα τζετ Falcon _ είναι εκτός από βιομήχανος και πολιτικός. Είναι γερουσιαστής με το δεξιό κόμμα UMP αλλά ζήτησε ο ίδιος την άρση της ασυλίας του για να μπορέσει να απαντήσει στις κατηγορίες. Αυτές αφορούν την περίοδο που διετέλεσε δήμαρχος της Κορμπέιγ-Εσόν, 29 χλμ νοτιοανατολικά του Παρισιού, από το 1995 ως το 2009.
Κατηγορείται ότι στη διάρκεια της θητείας του στη δημαρχία της πόλης αυτής έστησε ένα πελατειακό σύστημα με στόχο να διατηρήσει την κοινωνική ειρήνη στις ευαίσθητες γειτονιές και να εξαγοράσει ψήφους προκειμένου να εξασφαλίσει την επανεκλογή του. Το 2009 το Συμβούλιο Επικρατείας της Γαλλίας ακύρωσε την εκλογή του, κατηγορώντας τον ότι στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας μοίρασε χρήματα τα οποία «αλλοίωσαν την αξιοπιστία του εκλογικού αποτελέσματος».
Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και αυτό επανάλαβε στη γαλλική αστυνομία την Τετάρτη. Το μόνο βέβαιο είναι ότι αν ήθελε να εξαγοράσει ψηφοφόρους, είχε την θεωρητική δυνατότητα να το κάνει: η περιουσία του φθάνει τα 13 δισ. ευρώ.
Γιος εβραίων που στη δεκαετία του ’40 ασπάστηκαν τον ρωμαιοκαθολικισμό και άλλαξαν το επίθετό τους από Μπλοχ σε Ντασό, ο Σερζ Ντασό γεννήθηκε το 1925 στο Παρίσι (σύντομα θα κλείσει τα 89 του χρόνια). Τέσσερα χρόνια αργότερα ο πατέρας του, Μαρσέλ, ίδρυσε την αεροπορική βιομηχανία Dassault η οποία παραμένει κορυφαία μέχρι σήμερα. Προς το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ο Μαρσέλ, και τα δυο παιδιά του, ο Σερζ και ο αδερφός του, συνελήφθησαν από τη Γκεστάπο και ο πατέρας φυλακίστηκε στο Μπούχενβαλντ επειδή αρνήθηκε να δώσει τους Ναζί αεροναυπηγικά μυστικά.
Του πήρε 20 χρόνια για να εκλεγεί δήμαρχος
Ο Σερζ δεν αρκέστηκε στο να απολαμβάνει τα έσοδα από την βιομηχανία που κληρονόμησε από τον πατέρα του το 1986 και από τότε μέχρι σήμερα δεν σταμάτησε να την επεκτείνει. Το μικρόβιο της πολιτικής το κόλλησε από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 _ η οικογένειά του είχε σχέσεις με την οικογένεια του Ζακ Σιράκ _ αλλά του πήρε 20 χρόνια για να εκλεγεί δήμαρχος της Κορμπέιγφ-Εσόν (μέχρι τότε είχε εκλεγεί μόνο δημοτικός σύμβουλος και είχαν αποτύχει όλες οι προσπάθειές του να κατακτήσει τη δημαρχία). Από το 2004 εκλέγεται γερουσιαστής, πάντα με το UMP _ με το οποίο εκλέγεται βουλευτής και ο πρωτότοκος γιος του, Ολιβιέ.
Ο Σερζ Ντασό παντρεύτηκε τη Νικόλ το 1950 με την οποία απέκτησαν τέσσερα παιδιά: εκτός από τον Ολιβιέ, έχουν τον Λοράν ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις επενδύσεις του Ομίλου Dassault κυρίως όσον αφορά την αμπελουργία (ο όμιλος παράγει και κρασί), τον Τιερί που ειδικεύεται στην «οικονομική νοημοσύνη» (σαν την οικονομική κατασκοπία αλλά νόμιμη) και την Μαρί-Ελέν που είναι υπεύθυνη για τις χορηγίες και τις φιλανθρωπίες του ομίλου.
Αφότου έγινε γερουσιαστής, ο Σερζ Ντασό παρεμβαίνει τακτικά στον δημόσιο διάλογο υπερασπιζόμενος πάντα συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες απόψεις. Υποστηρίζει ότι η φορολογία και οι ρυθμίσεις στη Γαλλία πνίγουν τους επιχειρηματίες και είναι αναφανδόν κατά των γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων. «Δεν θα υπάρχει ανανέωση του πληθυσμού. Θα γίνουμε μια χώρα ομοφυλοφίλων. Και σε 10 χρόνια δεν θάχει μείνει κανένας. Είναι ηλίθιο», προέβλεψε κάνοντας παραλληλισμούς με την αρχαία Ελλάδα. Οι γκέι γάμοι είναι «το τέλος της οικογένειας, το τέλος της ανάπτυξης των παιδιών, το τέλος της παιδείας. Είναι ένας τεράστιος κίνδυνος για το έθνος», προειδοποιεί.