Η έρημος της Σαχάρας, στον Νότο της Τυνησίας, προσελκύει εδώ και λίγα χρόνια όχι μόνο τους λάτρεις της περιπέτειας αλλά και πολλούς σινεφίλ από όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου. Ο λόγος; Τα –παρατημένα –σκηνικά από τα γυρίσματα της διαστημικής εποποιίας του Τζορτζ Λούκας «Ο Πόλεμος των Αστρων» που βρίσκονται στην έρημο Τσοτ ελ Τζερίντ, ένα αξιοθέατο για χιλιάδες τουρίστες και οπαδούς της διάσημης ταινίας, που αποτελεί πλέον κομμάτι της σύγχρονης ποπ κουλτούρας.
Οπως τονίζει σε πρόσφατο ρεπορτάζ της η βρετανική εφημερίδα «Guardian», η απέραντη τυνησιακή έρημος αποδείχθηκε το ιδανικό ντεκόρ για τον πλανήτη Τατούιν, τον τόπο καταγωγής του «καλού» ιππότη Τζεντάι με το όνομα Ανακιν Σκαϊγουόκερ, προτού αυτός «αυτομολήσει» στη Σκοτεινή Πλευρά και μετατραπεί σε σατανικό Νταρθ Βέιντερ. Τατούιν, άλλωστε, ονομάζεται και ένα χωριό γειτονικό στην τυνησιακή έρημο Τσοτ ελ Τζερίντ. Σε αυτό το χωριό βρισκόταν η βάση του κινηματογραφικού συνεργείου του 70χρονου σήμερα αμερικανού σκηνοθέτη. Και ο Λούκας έδωσε στον «φανταστικό» πλανήτη του το ίδιο όνομα, τιμής ένεκεν.
Οταν τα γυρίσματα της πρώτης ταινίας ολοκληρώθηκαν, το 1976, τα σκηνικά έμειναν για πάντα εκεί, στη μέση του πουθενά. Η άμμος και το ζεστό κλίμα βοήθησαν στο να διατηρηθούν σε αρκετά καλή κατάσταση ως σήμερα, αν και αρκετά από αυτά είναι πλέον θαμμένα κάτω από επιβλητικούς αμμόλοφους.
Χιλιάδες οπαδοί των «Star Wars» σπεύδουν λοιπόν στα βάθη της αφιλόξενης ερήμου προκειμένου να αποτίσουν… φόρο τιμής σε ένα από τα σημαντικότερα «μνημεία» της σύγχρονης κινηματογραφικής μυθολογίας, όπως το ξενοδοχείο «Σίντι Ντρις» και οι αμμόλοφοι του Σοτ Ελ Γκάρσα, εκεί όπου διεξήχθη η μονομαχία ανάμεσα στους Κούι-Γκον και Νταρθ Μολ στο πρώτο επεισόδιο της σειράς με τίτλο «Η αόρατη απειλή».
Ωστόσο, για την ανάδειξη της ερήμου Τσοτ ελ Τζερίντ ως παγκόσμιου σινεφίλ αξιοθέατου έβαλε το… χεράκι της και η ιταλίδα φωτογράφος και κινηματογραφίστρια Ρα ντι Μαρτίνο, η οποία το έκανε ευρύτερα γνωστό το 2010. Την ώρα που σκάναρε την περιοχή μέσω του προγράμματος Google Earth είδε τη φωτογραφία ενός τουρίστα στα χαλάσματα των σκηνικών. Κατόπιν αποφάσισε να την επισκεφθεί για να απαθανατίσει την κατάσταση που επικρατεί στο πρώην πλατό –κάτι διόλου εύκολο, καθ’ ότι η ανακάλυψη της ακριβούς τοποθεσίας δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Με τα πολλά βρήκε την Τσοτ ελ Τζερίντ, φωτογράφισε το σετ και το 2012 δημοσίευσε τις φωτογραφίες της σε δύο εκθέσεις με τίτλο «No More Stars» και «Every World’s A Stage». Και αμέσως οι επισκέψεις στην περιοχή πολλαπλασιάστηκαν.
Αυτό το ιδιότυπο «προσκύνημα» εκμεταλλεύτηκε δεόντως και ο Τυνησιακός Οργανισμός Τουρισμού που ενέταξε στα προγράμματα ξεναγήσεών του και το «Star Wars Tour».

«Στην Τυνησία έχουμε πλέον νέα κυβέρνηση και αυτό μας γεμίζει ελπίδα. Ελπίζουμε να έρθουν στη χώρα για γυρίσματα όχι μόνο παλιοί και καταξιωμένοι σκηνοθέτες αλλά και πολλοί κινηματογραφιστές της νέας γενιάς»
τονίζει στην απεσταλμένη της εφημερίδας «Guardian» ο Ταγέμπ Τζαλουλί, ο τυνήσιος καλλιτεχνικός διευθυντής που προσέλαβε ο Λούκας στις τρεις χρονικά τελευταίες ταινίες από τα έξι μέρη του «Star Wars» που γυρίστηκαν μεταξύ 1999 και 2005. Ο Τζαλουλί ήταν επίσης καλλιτεχνικός διευθυντής σε άλλες δύο ταινίες που γυρίστηκαν στις ερήμους της Τυνησίας: στον «Αγγλο ασθενή» (1998) του Αντονι Μινγκέλα και στο «Ιντιάνα Τζόουνς και οι κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού» (1981) του Στίβεν Σπίλμπεργκ.
Φυσικό σκηνικό


Είναι αλήθεια ότι η Τυνησία διαθέτει εξαιρετικές τοποθεσίες για γυρίσματα ταινιών, κυρίως ιστορικών ή εποχής: η πόλη Tόζερ αποτέλεσε το σκηνικό για τις περιπέτειες του κινηματογραφικού αρχαιολόγου Τζόουνς, ενώ η πόλη Μοναστίρ επιλέχθηκε ως το φυσικό σκηνικό για τα γυρίσματα τόσο του «Ιησού από τη Ναζαρέτ», της μίνι τηλεοπτικής –και πλέον κλασικής –σειράς του ιταλού σκηνοθέτη Φράνκο Τζεφιρέλι, όσο και μιας από τις καλύτερες κωμωδίες όλων των εποχών, της «Ζωής του Μπράιαν» της εξαμελούς ομάδας βρετανών κωμικών Μόντι Πάιθον.
Επίσης μέσα στο ρωμαϊκό αμφιθέατρο του 2ου αιώνα μ.Χ. της πόλης Ελ Τζεμ γυρίστηκαν οι σκηνές αρματοδρομίας και μονομαχίας της βραβευμένης με Οσκαρ ταινίας «Ο Μονομάχος» του Ρίντλεϊ Σκοτ, με τον αυστραλό ηθοποιό Ράσελ Κρόου στον κεντρικό ρόλο.

Δημοσιεύτηκε στο helios plus στις 3 Φεβρουαρίου 2014

HeliosPlus