ΚΑΡΑΚΑΣ
Ο ιδιοκτήτης ενός εργοστασίου παραγωγής κούκλων βιτρίνας, στην πόλη Βαλένσια στο Βενεζουέλας αποφάσισε να αυξήσει το μέγεθος του στήθους και των γλουτών των μανεκέν του. Ο επιχειρηματίας Ελιέσερ Αλβάρες πήρε αυτήν την απόφαση αφενός για να τονώσει τις πωλήσεις των γυναικείων ενδυμάτων κι αφετέρου για να συμβαδίζει με τα νέα πρότυπα εμφάνισης των –νέων, κυρίως – γυναικών από τη Βενεζουέλα.
Πολλές γυναίκες στη Βενεζουέλα υποβάλλονται σε πλαστικές επεμβάσεις και αυξάνουν το μέγεθος του στήθους τους ή το σχήμα της μύτης τους. Η τάση αυτή ξεκίνησε πριν από περίπου 30 χρόνια, όταν άρχισαν να κερδίζουν στο διαγωνισμό ομορφιάς Μις Υφήλιος όλο και περισσότερες κοπέλες από την λατινοαμερικάνικη αυτή χώρα.
Πλέον τα μανεκέν με το XL στήθος του Αλβάρες κοσμούν τις βιτρίνες των καταστημάτων σε ολόκληρη τη Βενεζουέλα, από ακριβές μπουτίκ ως μαγαζιά με φθηνά ρούχα σε φτωχογειτονιές. Μια από τις εργαζόμενες στο εργοστάσιο του Αλβάρες, η Ρέινα Παράδα, παραδέχθηκε πως «όταν βλέπω ένα τέτοιο μανεκέν σκέφτομαι «Ουάου! Θέλω να δείχνω όπως αυτή!»». Και παρόλο που δεν διαθέτει τα χρήματα για μια τέτοια αισθητική επέμβαση, επισημαίνει πως θα ήθελε κάποια στιγμή να την κάνει καθότι «δίνει στις γυναίκες μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση».
Μέχρι και ο εκλιπών πρόεδρος της χώρας, ο αριστερός Ούγκο Τσάβες, τα είχε βάλει με αυτή την τάση στη βιομηχανία της ομορφιάς, χαρακτηρίζοντας ως «τερατώδες» το γεγονός ότι φτωχές γυναίκες ξοδεύουν όλη τους την περιουσία σε πλαστικές στήθους ενώ δεν έχουν καλά-καλά να φάνε.
Κι όλα αυτά συμβαίνουν λίγες μόλις ημέρες μετά από μια ακόμη ανάδειξη της Μις Βενεζουέλα σε Μις Υφήλιος 2013. Η 25χρονη χορεύτρια φλαμένκο Γκαμπριέλα Ισλερ είναι η νικήτρια του διαγωνισμού ομορφιάς που διοργανώθηκε στο Crocus City Hall της Μόσχας. Η Ισλερ –μια καλλονή με εμφανή ωστόσο την χειρουργική αύξηση στήθους στην οποία έχει υποβληθεί – είναι η έβδομη γυναίκα από τη Βενεζουέλα που στέφεται Μις Υφήλιος από το 1952 που ξεκίνησε ο διαγωνισμός μέχρι σήμερα. Το ρεκόρ κατέχουν οι ΗΠΑ με οκτώ αναδειχθείς Μις Υφήλιος.